14.4 C
Chișinău

Autoritățile examinează congresul de la Moscova sub aspectul trădării de patrie. Reacția juriștilor: „Declarațiile nu sunt bazate pe fapte, iar afirmația are tentă politică” | VIDEO

Procuratura Generală examinează sub aspectul trădării de patrie acțiunile mai multor politicieni, care au creat duminică la Moscova Blocul „Victorie”. Despre asta a anunțat procurorul general interimar, Ion Munteanu în cadrul unei emisiuni de la ProTV. Unii juriști susțin însă că declarațiile lui Munteanu nu sunt bazate pe fapte, iar afirmația sa ar avea tentă politică. Mai mult, experții constituționaliști sunt de părere că cei care au plecat la Moscova nu pot fi învinuiți de trădare de patrie.

Potrivit lui Munteanu, acțiunile politicienilor, care au creat Blocul „Victorie” la Moscova, sunt percepute ca o amenințare la adresa securității statului.

ION MUNTEANU, procuror general interimar: „Din punctul nostru de vedere, această acțiune își are tendința de atentare la securitatea statului și este o altă manifestare a grupului criminal Șor. Vreau să vă asigur că, atât Procuratura, cât și organele de urmărire penală și organele de securitate ale statului au în vizor foarte clar toate acțiunile care se întâmplă în raport cu participarea politicienilor noștri în Moscova și la timpul potrivit fiecare acțiune va fi calificată”.

Potrivit lui Munteanu, procurorii examinează congresul de la Moscova sub aspectul trădării de patrie.

ION MUNTEANU, procuror general interimar: „Se examinează și această componenta de infracțiune în raport cu evenimentele cu care asistăm cu toții, inclusiv se analizează și această posibilitate de către Procuratură”.

De cealaltă parte, expertul în drept constituțional, Teo Cîrnaț susține că declarațiile lui Munteanu trebuie să se bazeze pe fapte.

TEO CÎRNAȚ, expert în drept constituțional: „Dacă în acțiunile politicienilor sunt elemente care pot fi puse la baza trădării de patrie, aceste elemente sunt bazate pe probe, informații, planuri, crearea unor grupuri speciale, înrolarea în armata sau sub agentura statului străin, atunci are tot temeiul legal de a porni astfel de dosare precum trădare de patrie, dar dacă sunt anumite acțiuni de natură politică a unor politicieni care pleacă în străinătate, acțiunile politicienilor nu pot fi încadrate sub componenta respectivă de infracțiune. S-ar putea ca astfel de acțiuni să numai de natură politică din partea procurorului general, să toarne apă la moară Maiei Sandu sau PASului ca să arate că unii politicieni au trădat patria și aceasta o face procurorul general concertat cu puterea ca să ridice mingea la fileu în perioada campaniei electorale.Procurorul general pentru a nu fi învinuit de concertare sau de a nu fi învinuit că face politică pentru PAS, trebuia să se abțină de la astfel de declarații, să acumuleze probe și atunci când sunt probe și se va prezenta dosarul în instanța de judecată, atunci ar putea să vorbească, dar așa s-a pus carul înaintea boilor, dar fără a avea finalitate pe dosarele date”.

Iar expertul Alexandru Cuznețov a calificat afirmațiile procurorului general interimar ca fiind îndreptate luptei politice pentru putere în favoarea actualei guvernări.

ALEXANDRU CUZNEȚOV, doctor în drept: „În primul rând trebuie să fie fapte îndreptate împotriva statalității RM sau a statului, trebuie să ducă urmări grave sau trebuia să aducă urmări grave și, inclusi, să avem și partea materială – un obiect bine determinat și acțiuni bine determinate în situația dată, dar faptul că omul a decis să se ducă în Franța la un monument, la o paradă, în Rusia, în SUA chiar nu văd momentele date care sunt. Există chiar și o absurditate în cazul de față, noi susținem Ucraina și războiul dus pe nedrept de Rusia împotriva Ucrainei, dar nu atragem atenția la partenerii noștri, oare partenerii europeni, americani nu duc tratative mai departe cu Rusia, nu au legături pe linia ambasadelor sau consulatelor. Da, ei au stabilit o listă de sancțiuni, dar comunică cu acest stat. Această cauză și aceste fapte care sunt îndreptate nu le văd ca elemente infracționale, le văd mai mult acțiuni politice îndreptate împotriva luptei politice pentru putere, mai ales să nu uităm că în viitorul apropiat avem alegeri prezidențiale și există interesul unor subiecți de a susține o latură politică față d ealtă latură politică”.

Juristul Pavel Midrigan susține că nu vede circumstanțe pe care legea le prevede pentru trădare de patrie.

PAVEL MIDRIGAN, jurist: „Da, s-au dus acele persoane în altă țară, e dreptul lor să plece, au o altă opțiune – asta este dreptul cetățeanului să aibă obțiune. Că vrem integrarea europeană sau vrem cu China, sau vrem cu Turcia, sau vrem cu nuștiu cine, este dreptul cetățeanului să aibă această opinia sa asupra viitorului țării. În ce constă trădarea? Nu văd niciun temei și consider că oarecare acțiune penală nu are nicio izbândă”.

Conform art. 337 din Cod Penal, trădarea de Patrie este fapta săvârşită intenţionat de un cetăţean al RM în dauna suveranităţii, inviolabilităţii teritoriale sau a securităţii de stat şi a capacităţii de apărare a Republicii Moldova, prin trecerea de partea duşmanului, spionaj, divulgare a secretului de stat unui stat străin, unei organizaţii străine sau reprezentanţilor lor, precum şi acordarea de ajutor unui stat străin la înfăptuirea activităţii duşmănoase împotriva Republicii Moldova. Potrivit legii penale, faptele de trădare de patrie sunt pedepsite cu închisoarea de la 12 la 20 de ani.

Totodată, Constituția Republicii Moldova, art.41 alin.(1): garantează dreptul cetățenilor țării de a se asocia liber în partide și în alte organizații social-politice. Ele contribuie la definirea și la exprimarea voinței politice a cetățenilor și, în condițiile legii, participă la alegeri

Articolul 27 Prevede că dreptul la libera circulaţie în ţară este garantată, iar oricărui cetățean al Republicii Moldova i se garantează dreptul de a se stabili sau de a rămâne în orice localitate din țară, de a părăsi țara, de a emigra din aceasta și de a se întoarce în ea.

Amintim că, cinci partide de opoziție din Moldova s-au reunit în blocul „Victorie”, pentru a lupta împotriva acțiunilor partidului puterii de la Chișinău. Un acord în acest sens a fost semnat duminică în cadrul unui congres desfășurat la Moscova. La evenimentul de constituire a blocului au participat membri ai partidelor „Renaștere”, „Șansă”, „Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei”, „Victorie” și ai Partidului interzis „Șor”. La eveniment au fost prezenți bașcanul Găgăuziei Evghenia Guțul și președintele Adunării Populare a Găgăuziei Dmitrii Constantinov.

Potrivir forțelor de opoziție din Moldova, care au participat la congres, Blocul „Victorie” este orientat spre democrație, libertate de exprimare și creație și relații de bună vecinătate cu Rusia. Pe lângă activitatea politică, acesta intenționează să realizeze proiecte umanitare și educaționale. Blocul își va desemna candidatul la alegerile prezidențiale.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE