14.4 C
Chișinău

Unii au fost lăsați să treacă rapid, alții au fost supuși unui control minuțios, fără a le fi oferite explicații. Cum au fost „întâmpinați” pe aeroport un nou grup de persoane sosite de la Moscova | VIDEO

La Chișinău a sosit astăzi încă un grup de participanți la congresul din data de 21 aprilie, care a avut loc la Moscova, dar și alți pasageri veniți din Federația Rusă. Aceștia au povestit că au fost supuși verificărilor la Aeroportul Internațional, însă totul a trecut fără incidente. Totuși, câțiva activiști ai Partidului Renaștere au fost audiați și verificați minuțios la aerogară, însă nimic suspect nu a fost găsit și au fost lăsați să plece.

Mai mulți activiști ai Partidului ”Renaștere” au fost supuși unui control special pe Aeroportul Internațional Chișinău. Printre aceștia se numără și liderul organizației de tineret din Găgăuzia, Ivan Pania, care a declarat că a fost verificat în totalitate și a fost audiat aproape trei ore.

IVAN PANIA, liderul organizației de tineret din Găgăuzia a Partidului ”Renaștere”: „M-au verificat în totalitate, mi-au verificat buzunarele, toate lucrurile personale. M-au întrebat unde plec și de unde vin. Au tras bine de timp ca să nu-mi întoarcă pașaportul. Acesta este procesul verbal pentru verificări, au căutat în lucrurile mele, dar nu au găsit nimic, iar aceste este documentul care confirmă că am fost supus unui control special și ce măsuri au luat asupra mea. Au verificat tot bagajul, au scos toate lucrurile din el, rucsacul, au numărat câți bani am la mine, au verificat pașaportul moldovenesc și cardurile bancare.
– Banii nu i-au luat?
– Nu, dar nici nu au ce lua”.

RUSLAN GARBALÎ, reprezentant al Partidului ”Renaștere”: „Nu mi-au zis care este motivul verificărilor, a fost pur și simplu un control amplu. A fost pentru prima dată pentru mine. De câte ori am mers peste hotare, niciodată nu m-am ciocnit cu așa ceva. Forțele de ordine au avut un comportament adecvat, dar în mare parte mau reținut fără să-mi explice motivele și au atras atenția la bani. După ce m-au verificat personal și bagajul a fost scanat, au întocmit un proces verbal, unde au indicat că nimic ilegal nu a fost găsit și evident m-au eliberat”.

Ceilalți tineri, reprezentanți ai Partidului ”Renaștere” spun că au trecut doar controalele obișnuite și au fost lăsați să plece fără să fie reținuți.

NICOLAI ȘICOLAI, liderul organizației de tineret ”Next Generation”: „În general azi a fost mult mai liniștit decât ceea ce a fost ieri. Autoritățile au înțeles că nu vor reuși să sperie oamenii, iar cetățenii în continuare vor continua să-și mențină poziția”.

La Aeroport a fost prezentă și presa ce se numește a fi independentă, care a ales să adreseze cu totul alte întrebări celor care au participat la evenimentul din 21 aprilie la Moscova.

Principalul subiect atins de ei a fost despre război și dacă această întrebare a fost discutată la Moscova și nu despre situația de la noi din țară, dar și despre incidentele de la Aeroport, când sute de oameni au fost reținuți noaptea trecută, ore în șir.

„- Dar despre situația din Ucraina nu ați discutat?
– Nu, nu am discutat despre aceasta, noi acum ne îngrijorăm doar de situația din Republica Moldova.
– Nu vă deranjează că încălcați legea Republicii Moldova, cine susține agresorul?
– Dar concret cine v-a spus asta?
– Noi întotdeauna am fost împotriva războaielor. Moldova atacă pe cineva? Așteptați, Moldova este un stat pașnic, conform Constituției suntem o țară neutră. Noi, în calitate de reprezentanți ai opoziției suntem în primul rând îngrijorați de situația din interiorul țării și a cetățenilor noștri”.

„Blocul este îndreptat în primul rând spre eliberarea Republicii Moldova de cei care uzurpează puterea în stat având procurori de buzunar, servicii speciale de buzunar, care folosesc bâta represivă, iar blocul va fi cel care va lucra în interesul moldovenilor”.

„Spuneți-mi vă rog, cine v-a plătit pentru asemenea întrebări?
– Noi vorbim și voi începeți….
– Un jurnalist al unui post de opoziție adresează o întrebare și voi îl întrerupeți, considerați un lucru normal?
– Ea a întrerupt.
– Cine v-a întrerupt?”.

În reacție, la întrebările grupului de jurnaliști adunați la aeroport, tinerii au scandat lozinci în adresa presei proguvernamentale.

Amintim că, ieri, sute de oameni care s-au întors de la evenimentul de la Moscova au fost reținut până după miezul nopții pe Aeroportul Internațional Chișinău, au fost supuși perchezițiilor și le-au fost luați banii, actele și au fost îmbrânciți de oamenii legii.

Poliția a anunțat a doua zi că a fost vorba de o acțiune operativă într-un caz de contrabandă în beneficiul unui grup infracțional.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE