14.4 C
Chișinău

Președintele Partidului „Renaștere” Natalia Parasca, printre pasagerii percheziționați la Aeroport: Pe noi ne speriau și presau psihologic, iar deputații PAS au trecut pe alături fără probleme | VIDEO

Mai multe persoane, care au participat la evenimentul din data de 21 aprilie de la Moscova, unde s-a anunțat despre „crearea blocului politic Victorie”, au fost oprite luni seara pentru control în Aeroportul Chișinău. Oamenii au stat în aerogară mai bine de șase ore pentru verificarea bagajelor și controale suplimentare. Pasagerilor li s-au luat banii, telefoanele și pașapoartele și au fost îmbrânciți de oamenii legii. Mai mult, unii au avut nevoie și de asistență medicală.

Aeroportul Chișinău a fost asaltat luni seara de ofițeri SIS, carabinieri și polițiști care au venit să verifice minuțios persoanele care se întorceau din Rusia, unde au participat la evenimentul organizat de Ilan Șor, de constituire a blocului „Victoria. Aceștia au închis ușile Aeroportului de la ieșire, iar oamenii erau întrebați de ce au fost în Rusia și li s-ar fi cerut să scrie explicații.

„Pe toți îi impun să scrie explicații. Potrivit regulamentului, poți să impui unu, doi, trei, dar nu pe toți 200 care au sosit la Aeroport. Pe cine întrebi din polițiști, nimeni nu știe nimic, șeful a spus și noi trebuie să îndeplinim. Nu ne-au dat nici apă și nimeni nu a ieșit măcar să vorbească, toți se ascund pentru că au primit indicații de la șefii lor. (musca) 10.28 Le-au luat pașapoartele oamenilor și ei nu au acte, dacă oamenii au scris declarații trebuie să le dai pașaportul, îl controlezi și dacă corespunde, eliberează-l, pentru ce să-l reții?”.

„Eu ce trebuie să mă dezbrac aici sau toată lumea trebuie să se dezbrace ca să ne permiteți să trecem? Ce trebuie noi să facem?”.

Oamenii s-au arătat nemulțumiți că au stat atâtea ore în Aeroport și s-au luat la harță cu forțele de ordine.

Unii au fost îmbrânciți și târâți pe jos.

Unii pasageri care s-au întors din Rusia ne-au spus că nu au avut nici o legătură cu congresul de la Moscova.

„Am revenit de la Moscova, unde am fost să-mi vizitez fratele.
– Ce ați avut la dvs?
– Am avut 6000 și ceva de lei, pe care fratele mi i-a dat. Am declarat tot până la ultimul bănuț. M-au luat la ei, mi-au spus că nu mi se va întâmpla nimic și că trebuie să pun totul pe masă. Am pus totul până la ultimul bănuț, am scos dom valiză toate lucrurile personale. I-am întrebat ce-o să fie cu mine, mi-au spus să nu mă tem pentru că n-o să mi se întâmple nimic, mi-au luat tot ce aveam și au întocmit proces verbal. Nu am vrut să semnez, le-am spus să-mi dea banii, să-mi întoarcă telefonul.
– V-au luat și telefonul?
– Da”.

„Eu am fost în ospeție la părinții soției. Fetița noastră s-a îmbolnăvit de tusă convulsivă, dar soția nu a putut să meargă încolo. Sincer să vă spuun , eu înțeleg că în această țară nu poți trăi dacă conduce Maia Sandu și acest lucru s-a întâmplat. O fată m-a scos din sărite, acolo unde stăteau vreo sută de oameni, a deschis geanta mea față de toți și scuzați pentru aceste detalii, dar eu aveam acolo ciorapi, chiloți, lucruri personale, astea toate au fost arătate și m-au perchiziționat de față cu toată lumea„.

„Au făcut percheziții, ne-au luat banii… Feciorul meu trăiește în Rusia și el mi-a dat bani, eu am o pensie mică. Câți bani aveați?
– 9400.
– Și i-au luat pe toți?
– Da, i-au luat pe toți. –
– Și ce vau spus.
– Așteptați că veți fi chemată în judecată”.

„Eu am fost la medic, dar m-au reținut și mi-au luat banii. Când am mers încolo, eu avem 10 mii de dolari, am cheltuit ceva și m-am înțeles că pe data de 15 trebuie să mă întorc înapoi la medic, am boală oncologică, eu le-am explicat că cu acești bani eu m-am întors înapoui, am cheltuit puțin, am luat niște lengerie de pat, copiilor niște bomboane și gata, mai aveam 100 de lei și 2000 de ruble, atât. Ei m-au făcut bandit, mi-au spus că acești bani sunt de contrabandă, dar ce fel de contrabandă pot face eu, sunt o femeie la pensie, copiii mi-au dat puțin”.

În timp ce zeci de oameni așteptau să li se permită trecerea, unii simpatizanți ai PAS, veniți la Aeroport și-au permis să îi înjure și să îi atace verbal.

„Criminalii la pușcărie, dihorilor ce sunteți voi. Nu v-au pus dinții? Criminalilor ce sunteți voi, vândutelor că v-ași scuipa drept în ochi, dihorilor…
– De ce dvs. vorbiți așa?
– Arestate..”

Poliția nu a întreprins nicio acțiune în acel moment, iar cel care le-a luat apărarea femeilor a fost un bărbat care trecea pe alături.

Unii pasageri au avut nevoie și de ajutorul medicilor.

„Dați o sticlă de apă, doamnei îi este rău”.

„Îmi este rău deja a treia zi și am cerut Poliției de Frontieră să cheme ambulanța, au venit, mi-au măsurat tensiunea și am 190 pe
97”.

Președintele partidului „Renaștere”, a declarat pentru Canal 5 că printre persoanele reținute erau oameni în vârstă și o femeie însărcinată. Și această atitudine, potrivit lui Parasca, a fost doar față de pasagerii sosiți din Rusia. Și ea însăși, imediat după ce a coborât din avion, a fost interogată de angajații SIS.

NATALIA PARASCA, președintele Partidului ”Renaștere”: „M-au rugat să merg într-un cabinet, unde mai erau trei reprezentanți ai SIS și au început să-mi adreseze diferite întrebări. Nu am nimic împotriva celor de la SIS. Era evident că a fost o indicație de sus și toate întrebările erau tipărite pe o foaie A4, doar se acordau pe rând, ca la examen. Ne întrebau de ce am plecat în Federația Rusă, dacă cunoaștem că pentru asta vom avea răspundere penală, pentru că este țară agresoare. Iată toate întrebările, ne-au speriat cu o presiune psihologică ilegală. Cu aceeași cursă, împreună cu mine au zburat trei deputați PAS cu delegația lor din America. Acești deputați PAS au trecut prin coridorul verde, necâtând la faptul că lângă ei mai erau 200 de oameni, femei gravide, copii, oameni în vârstă care se simțeau rău, iar acești deputați au trecut pe alături fără să-i întrebe măcar dacă au nevoie de ceva”.

Poliția de Frontieră a venit cu o reacție în care se arată că în seara zilei de 22 aprilie, la Aeroportul Internațional Chișinău, potrivit procedurilor legale, pasagerilor li s-a solicitat la controlul vamal verificarea bagajelor, moment în care aceștia au manifestat opoziție și au încercat agresiv să eludeze controlul, adresând cuvinte jignitoare și provocatoare în direcția funcționarilor vamali și a polițiștilor de frontieră. Conform sursei, în scopul păstrării ordinii publice în zona de control bagaje a Aeroportului, cei care veneau de la Moscova au fost duși într-o altă încăpere. Cu toate acestea, cronologia evenimentelor și mărturiile oamenilor spun o poveste diferită: oamenii au început să-și exprime indignarea când erau deja ținuți de peste 4-5 ore. În timp ce pasagerii de pe alte zboruri au fost lăsați să treacă fără întârziere.

Oamenii au spus însă că nu le-a fost permis accesul, deoarece veneau de la congresul de la Moscova și au fost verificați chiar și în zona de preluări a bagajelor. Mai mult, ei s-au arătat nemulțumiți că le-au fost luate telefoanele și banii și au fost reținuți în jur de șase ore fără a le fi oferite careva explicații. Oamenii spun că aveau sume de bani care nu trebuiau declarați în Republica Moldova. Mai mult, pasagerii s-au arătat indignați că forțele de ordine au aplicat forța asupra lor.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE