14.4 C
Chișinău

Ceea ce s-a întâmplat ieri pe aeroport cu pasagerii sosiți din Rusia a fost numită de oamenii legii ca fiind o operațiune într-un caz de contrabandă. Cum se confirmă acest lucru? | VIDEO

Pe faptul tentativei de introducere ilegală în Moldova a unei sume de bani deosebit de mare în beneficiul unui grup infracțional organizat a fost deschis un dosar penal pentru contrabandă. Despre asta a anunțat Victor Furtuna, șeful interimar al Procuraturii pentru Combaterea Crimei Organizate și Cauze Speciale, comentând situația de ieri din aeroportul Chişinău, când delegații Congresului Opoziției Unite din Moldova, sosiți de la Moscova, au fost supuși verificărilor şi percheziţiilor amănunţite. Șeful Inspectoratului General al Poliției, Viorel Cernăuţeanu, a menţionat că au fost ridicate circa 20 de milioane de lei în diverse valute și 128 de telefoane mobile. Nimeni nu a fost reținut. Blocul politic Victoria a condamnat acțiunile oamenilor legii împotriva participanţilor la Congres.

Şeful interimar al Procuraturii pentru Combaterea Crimei Organizate și Cauze Speciale a comunicat că perchezițiile în aeroportul din Chișinău au fost efectuate pe baza informațiilor de la Serviciul Vamal precum că mai multe persoane intenționează să aducă o sumă importantă de bani în Moldova în interesul unui grup infracțional organizat.

Șeful Inspectoratului General al Poliției a spus că, în rezultatul acțiunilor comune ale forţelor de drept, au fost efectuate circa 150 de verificări în aeroport luni seara și în ţară, marți dimineața. Au fost ridicate 1 milion de dolari, 62 de mii de ruble rusești, 3 mii de euro, precum și 128 de telefoane mobile.

Totodată, PCCOCS recunoaşte că fiecare dintre cei sosiți de la Moscova avea sume mai mici de 10 mii de euro, care nu erau obligatorii pentru declarare. Ancheta consideră însă că oamenii au fost folosiți în calitate de curieri, așa că se poate vorbi despre o singură sumă. Forţele de ordine nu au adus niciun argument concret pe baza căruia au ajuns la această concluzie, doar au dat asigurări că au probe. În plus, marți dimineață, în cadrul dosarului au fost efectuate 27 de percheziții în toată ţara.

Şeful interimar al PCCOCS Victor Furtuna a adăugat că nimeni nu a fost reţinut.

Declarațiile despre suma de contrabandă, care a fost calculată prin însumarea banilor tuturor celor percheziţionaţi, au stârnit discuții aprinse pe rețele de socializare. Astfel, potrivit unui canal Telegram, „chiar dacă la 150 de persoane au fost găsiţi „bani ilegali”, un calcul aproximativ arată că, în medie, o persoană a adus 6.666 de dolari”. Conform legii, fiecare cetățean are dreptul să introducă în țară fără a declara o sumă de până la 10 mii de euro sau echivalentul acestora în orice monedă.

Blocul politic „Victoria” a confirmat perchezițiile din Găgăuzia și a condamnat acțiunile forţelor de drept în privinţa delegaților Congresului de la Moscova al Forțelor de Opoziție din Moldova.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE