14.4 C
Chișinău

Procurorul General dezminte acuzațiile aduse de Andrei Spînu: Ilan Șor nu are nicio legătură cu licitația eșuată pe Aeroport | VIDEO

Procurorul general interimar, Ion Munteanu dezminte acuzațiile lansate de ministrul Infrastructurii, Andrei Spîu, potrivit cărora, vinovat de eșuarea licitației de la Aeroportul Internațional Chișinău s-ar face Ilan Șor. Declarații în acest sens Munteanu le-a făcut în platoul Pro TV. Potrivit lui, Procuratura Anticorupție a deschis un proces penal privind licitația anulată, în cadrul căruia urmează a fi investigate, inclusiv aspecte ce țin de Lagaredere, cum ar fi proveniența, disponibilitatea, dar și seriozitatea acestei companii de a investi în aeroportul de la Chișinău.

Ilan Șor nu este implicat în licitația privind închirierea spațiilor comerciale de la Aeroportul Internațional Chișinău. Declarații în aceste sens au fost făcute de procurorul general interimar, Ion Munteanu.

ION MUNTEANU, procuror general interimar: „Este vorba de un proces penal, care, în opinia noastră, trebuie să aducă claritate absolută. A fost prea multă speculație în presă sau a lăsat prea mult loc de dubii legalitatea și transparența acestei licitații. Procuratura Anticorupție a decis să investigheze acest aspect. Reiterez, este vorba de un proces panal. În momentul în care va exista claritate și nu se vor constata intenții de comitere a infracțiunii, va fi adoptată și soluția respectivă. Din informațiile pe care le avem, la etapa actuală, Ilan Șor nu este implicat”.

Prin urmare, Munteanu a menționat că urmează să fie investigate mai multe aspecte, inclusiv ce ține de compania Lagardere care a depus dosarul pentru tender și despre care, în spațiul public s-a vehiculat că ar fi compania pe care Spînu și-ar fi dorit să fie câștigătoarea licitației, deși oficialul a nu a recunoscut public acest lucru.

ION MUNTEANU, procuror general interimar:„ Din informațiile care ne-au fost furnizate, sunt întrebări referitor la compania care s-a înregistrat la – compania franceză, singura care s-a înregistrat la licitație. Respectiv, urmează să clarificăm, sau PA urmează să clarifice foarte clar intenția acestei companii, proveniența acestei companii, disponibilitatea și seriozitatea participării la această licitație”.

Amintim că Ilan Șor a numit acuzațiile pe care Andrei Spînu le-a făcut împotriva sa drept o încercare a autorităților de a se justifica pentru propriile eșecuri numeroase. „Oricine dintre ei face vreo pacoste, de vină este Șor. Chiar dacă peste Chișinău ar cădea un meteorit, știți ce vor spune pas-iștii? „Șor a organizat”, a scris liderul partidului interzis în Moldova.

Despre faptul că licitațiile de la Aeroport sunt investigate într-un proces penal, Procuratura Anticorupție a anunțat încă în 3 aprilie. Se întâmplă după ce, mai devreme, și CNA a inițiat o cauză administrativă cu privire la tender, iar angajații au fost audiați. Procuratura Anticorupție declarase atunci pentru Canal 5 că investighează acțiunile inclusiv prin prisma abuzului de serviciu.

Ministrul Infrastructurii s-a arătat deranjat însă de pornirea investigației și a declarat că procurorii au decis să facă presiuni publice prin acest dosar. Mai mult, el a acuzat Procuratura că lucrează pentru Ilan Șor. Procuraturii Anticorupție a declarat pentru Canal 5 că își rezervă dreptul să nu comenteze declarații politice. Acum câteva zile și președintele Parlamentului Igor Grosu s-a arătat deranjat de faptul să Procuratura Anticorupție a pornit o cauză penală privind tenderul pentru spațiile comerciale de la aerogară. Acesta a spus că a avut un gust amar că o instituție de drept s-a autosesizat pe acest caz. Totodată, Grosu a îndemnat pe toată lumea să-l lase pe Spînu în pace, deoarece își face treaba bine.

Menționăm că, cea de-a doua licitație pentru închirierea spațiilor comerciale ale aerogării a fost oprită. Se întâmplă având în vedere că, singura companie care a aplicat, Lagardere, nu a prezentat toate documentele justificative pentru a se califica în etapa finală.
Aeroportul a anunțat că va iniția al treilea tender. Politicienii din opoziție și mulți experți consideră că în ambele licitații condițiile au fost scrise special pentru compania franceză Lagardère. Aceștia mai afirmau că în spatele ilegalităților se afla ministrul Infrastructurii Andrei Spinu, care favorizează trustul. Acuzațiile însă au fost respinse.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE