13.9 C
Chișinău

Vom plăti pentru căldură și în luna mai? Suma uriașă pe care o „arde” Termoelectrica, deoarece nu are unde păstra păcura | VIDEO

Deși sezonul de încălzire a fost declarat închis încă în 1 aprilie, va trebui să plătim pentru căldura care ne va fi livrată în luna mai. Asta pentru că Termoelectrica nu are unde ține 5.000 tone de păcură și, respectiv, va trebui să ardă combustibilul. Întreprinderea are două din cele patru rezervoare defecte.

Într-un proiect, examinat de Guvern se spune că păcura va fi utilizată pentru producerea energiei electrice și termice, iar ANRE va ține cont de asta la ajustarea/actualizarea tarifelor pentru anul curent.

Mai mult decât atât, Termoelectrica va fi obligată să vireze în bugetul de stat contravaloarea combustibilului în mărime de aproape 102,5 mii de lei. Actualmente, substanța din rezerva de stat este păstrată în două rezervoare și depășește cu 10% capacitatea lor.

Drept urmare, există riscul unor defecțiuni și pierderii acesteia, fapt care ar putea provoca poluarea mediului și pierderi financiare semnificative, se arată în proiect. În sezonul 2022-2023, întreprinderea a funcționat în principal cu păcură, ceea ce a dus la numeroase accidente și opriri ale instalațiilor.

În plus, nivelul de poluare a crescut. În acest sezon, autoritățile au declarat că Termoelectrica nu va mai folosi păcură, deoarece gazul este mai ieftin și este suficient pe piață.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE