13.9 C
Chișinău

Risc de rujeolă: Centrul municipal de Sănătate Publică recomandă școlilor și grădinițelor să nu admită în instituții copiii nevaccinați | VIDEO

Centrul municipal de Sănătate Publică recomandă neadmiterea copiilor nevaccinați la procesul educațional. Îndemnul este făcut în contextul riscului infectării cu rujeolă în Chișinău, dar și în toată țara, și a fost sonorizat la ședința Primăriei de șeful adjunct al Direcției Generale Asistență Medicală și Socială. Pentru părinții care sunt împotriva imunizării, funcționarul a făcut trimitere la deciziile Curții Constituționale și CEDO, care-i trimit să aleagă metode alternative de învățământ, în cazul în care injectarea antidotului este obligatorie.

VLADIMIR BOLOCAN, șef adjunct al Direcției generale asistență medicală și socială: „Curtea Constituțională și Curtea Europeană pentru Drepturile Omului au explicat că, în cazul în care vaccinarea este obligatorie, persoanele care nu doresc să se vaccineze trebuie să opteze pentru metode alternative de învățământ”.

Potrivit acestuia, contraindicațiile absolute la vaccinare sunt doar reacțiile alergice periculoase, ceea ce, afirmă el, se întâmplă foarte rar. Vladimir Bolocan mai spune că în cadrul Centrului Mamei și Copilului există un centru special creat pentru a analiza cazuri de contraindicații temporare pentru vaccinare. Prin urmare, el a chemat părinții să fie responsabili și să vaccineze copiii.

De la începutul anului, în Republica Moldova, au fost raportate 37 de cazuri de rujeolă. Din numărul total, cele mai multe cazuri de îmbolnăviri au fost confirmate în municipiul Chișinău. Agenția Națională pentru Sănătate Publică atenționează că tratament specific contra rujeolei nu există, dar boala poate fi prevenită prin vaccinare.

Vaccinarea se efectuează gratuit, la vârstele de 12 luni, 6-7 ani și 15-16 ani. În cazul în care copiii nu s-au vaccinat la vârstele corespunzătoare, medicul de familie va propune o schemă individuală de vaccinare.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE