Timp de mai mult de o săptămână conducerea țării a operat cu mai multe cifre despre numărul presupușilor alegători care ar fi fost plătiți pentru a-și vinde votul. Ca să aflăm mai exact câți oameni sunt depistați în realitate că ar fi fost corupți, am vrut să aflăm de la ministrul de Interne, Adrian Efros, însă nici acesta nu a putut oferi o cifră reală. După ședința de Guvern, șeful de la MAI însă s-a lăudat că poliția învestighează mai multe scheme de corupere a alegătorilo. Totuși, vinovăția acestora încă trebuie dovedită.
La simpla întrebare a jurnaliștilor despre numărul persoanelor care au fost sancționate până în prezent pentru că și-ar fi vândut votul, ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros nu a știut să răspundă concret care este acesta.
ADRIAN EFROS, ministrul Afacerilor Interne
Numărul persoanelor este variabil de la zi la zi, ați putut vizualiza conferința de presă pe care a oferit-o Inspectoratul General de Poliție, ulterior Procuratura Generală. Noi vom continua cu astfel de briefinguri și vom actualiza datele ca cetățenii Republicii Moldova să cunoască direct de la sursa demnă de încredere care sunt progresele în acest aspect.
În cele din urmă, autoritățile operează cu cifre diferite când vine vorba despre numărul real al cetățenilor care ar fi fost plătiți.
Chiar dacă reporterul Canal 5 a insistat ca ministrul să concretizeze totuși câți oameni au fost depistați, acesta a făcut referire la conturile deschise pentru ajutorul social, care nu au nicio legătură cu fraudarea alegerilor.
ADRIAN EFROS, ministrul Afacerilor Interne
– Totuși de speculațiile cu care operează Maia Sandu că ar fi 300 de mii de alegători, domnul Cernăuțeanu spune că sunt 130 de mii, Procuratura spune că sunt doar 35 de persoane care sunt puse sub acuzare, până la urmă despre câte persoane este vorba? – Eu am răspuns data trecută la această întrebare, noi am spus că sunt 130 de conturi. Pe un cont pot fi mai multe persoane care beneficiază de aceste surse financiare.
După cum s-a dovedit, cifra de 300 000 pe care Sandu a menționat- o în mod repetat a fost numărul de persoane care pur și simplu au primit transferuri de bani din Rusia în diverse scopuri, inclusiv salarii și transferuri de la rude. Ulterior, Sandu a încetat să o mai folosească, înlocuind-o cu un număr semnificativ. 130 de mii este numărul de conturi deschise în banca rusă Promsvyazbank pentru a primi plăți sociale. Dar nu există nicio dovadă că aceștia sunt bani pentru a cumpăra voturi. Iar poliția „scoate” acum mărturisiri de la oameni că banii au fost plătiți pentru vot. Între timp, procurorul general a declarat că sub acuzare sunt doar 35 de persoane, a căror vinovăție, la fel, nu a fost demonstrată în instanță.
L-am întrebat pe ministrul Efros și despre interviul care a fost realizat de postul public Teleradio Moldova cu ”tanti Raia”, așa cum a fost botezată de așa-zișii jurnaliști de investigație, care, de altfel, se află în arest la domiciliu pentru corupere a alegătorilor, de ce oamenii legii operează cu manipulări, dacă femeia a declarat că banii pe care nici nu i-a primit erau un supliment la pensie. Cum era de așteptat, Efros a evitat să ofere un răspuns clar.
ADRIAN EFROS, ministrul Afacerilor Interne
– În acel interviu s-a vrut să fie prezentat că doamna este coruptă, totuși am văzut că a declarat că acei bani i-a primit drept supliment pentru pensie, nu pentru vot și nici măcar nu i-a primit, de ce poliția manipulează opinia publică? – Supliment sau ajutor este atunci când nu soliciți nimic în schimb, atunci când dai suplimente sau contribui cu surse financiare sub diferite forme manipulatorii în schimbul votului, atunci nu putem vorbi de niciun fel de suport.
Dacă ne uităm mai atent în interviul publicat de Moldova 1, femeia care a ajuns în vizorul poliției, nu spune că a primit banii anume pentru vot, însă a fost montat în așa fel, încât să pară că aceasta recunoaște un lucru pe care nu l-a comis.