11.6 C
Chișinău

Cinci partide de opoziție din Moldova s-au reunit în blocul „Victorie”. Ilan Șor: Vom învinge sărăcia și vom construi un viitor înfloritor pentru țara noastră

Cinci partide de opoziție din Moldova s-au reunit în blocul „Victorie”, pentru a lupta împotriva guvernării de la Chișinău. Un acord în acest sens a fost semnat duminică în cadrul unui congres desfășurat la Moscova. Potrivit celor prezenți la eveniment, Republica Moldova ar trebui să restabilească relațiile cu Rusia.

Blocul a reunit reprezentanți ai partidului interzis ”ȘOR”, „Renaștere”, „Șansa”, „Forța de Alternativă și Salvare a Moldovei” și „Victoria”. În cadrul congresului au fost prezentate ideile și obiectivele cu care opoziția începe să lucreze pe un front comun, precum și conducerea noului bloc.

Astfel, bașcanul Găgăuziei, Evghenia Guțul, a devenit secretar executiv al Consiliului Politic Național al blocului „Victorie”, deputatul Marina Tauber a devenit secretar al comitetului executiv, iar Ilan Șor va conduce comitetul executiv.

ILAN ȘOR, președintele comitetului executiv „Victorie”: „Vreau să anunțăm crearea blocului politic „Victorie”. A venit momentul, nu putem să ne permitem să mai așteptăm. Statul nostru a fost adus până la sărăcie, lipsă totală a libertății cuvântului, furt total și cel mai important – în față este o prăpastie. Astăzi în fața noastră sunt două evenimente importante, primul – sunt alegerile prezidențiale și al doilea eveniment este referendumul, aceste două evenimente care vor determina viitorul țării noastre. Toate echipele care sunt aici sunt gata să ia responsabilitatea asupra lor și să învingă sărăcia și să construiască în Republica Moldova viitorul. Dragi prieteni, mulți dintre voi se întreabă de ce am făcut acest eveniment la Moscova. Explic. Desigur, cu plăcere, am fi făcut acest eveniment la Chișinău, la Orhei, în Găgăuzia și în alte regiuni ale țării noastre. (…) Astăzi în Moldova orice persoană care gândește altfel nu are dreptul să vorbească. Orice adunare politică se încheie cu arest, cu cercetări efectuate de către partidul de la putere.

Deputatul Marina Tauber a declarat că s-au alăturat liderii din opoziție care sunt gata să lupte ca țara noastră să prospere și să se dezvolte.

MARINA TAUBER, secretar al comitetului executiv „Victorie”, deputat independent: „Noi știm că doar unindu-ne eforturile, o să putem învinge sărăcia, problemele și dificultățile din țara noastră. Uniunea Euroasiatică nu este un bloc politic militar și este pregătită pentru extindere și cooperare. Uniunea Euroasiatică este o piață benefică pentru produsele moldovenești care practic este pierdută de Chișinău din cauza politicii autorităților actuale”.

Participanții la congres au subliniat că se opun implicării Moldovei în conflicte geopolitice. Opoziția dă dovadă de unitate în dorința de a păstra statutul de neutralitate al țării.

ALEXEI LUNGU, președintele Partidului ”ȘANSĂ”: „Ne va costa prea scump price apropiere de UE și NATO din care fac parte majoritatea țărilor UE. Pentru totul trebuie de plătit. Vom achita pentru aderarea la această familie de țări obsedate de război, iar cel mai probabil, chiar cu viețile cetățenilor noștri. Cineva cu adevărat mizează că europa va fi față de moldoveni mai îngăduitoare decât față de ucraineni, românii și polonezii mor în masă pe câmpul de luptă din Ucraina, iar dacă Moldova va adera la UE ne așteaptă aceeași soartă, soarta de carne de tun”.

Blocul „Victorie” și-a anunțat, de asemenea, susținerea pentru valorile tradiționale ale familiei, care sunt apropiate oamenilor din Moldova.

EVGHENIA GUȚUL, bașcanul Găgăuziei: „Europa duce o luptă împotriva diferențelor de gen. Majoritatea țărilor UE au legalizat căsătoriile gay. În acele țări în care căsătoria gay nu este recunoscută oficial, autoritățile europene fac presiuni asupra instanțelor, obligându-le să asigure cuplurilor gay dreptul de a trăi liber. Același lucru este valabil și pentru recunoașterea cuplurilor gay care au copii în componența familiei moldovenilor acest lucru le este străin.”

locul „Victorie” își propune, de asemenea, să rezolve problemele economice fără a urma exemplul Uniunii Europene, care însăși suferă din cauza recesiunii economice.

VASILE BOLEA, deputat neafiliat: „Vreau să vă aduc ca exemplu trei cifre, este statistica oficială a Uniunii Europene, a Parlamentului European pentru 2023. 46% dintre europeni au remarcat că nivelul lor de trai a scăzut, 30% au declarat că au dificultăți în a-și plăti facturile lunare, iar 56% s-au arătat dezamăgiți de eforturile UE de a asigura un nivel de trai decent. Acum, despre ce fel de râuri de lapte și maluri de miere putem vorbi. Ei au probleme foarte multe și sunt sigur că acolo nu ne așteaptă”.

După discursurile susținute, în scenă au fost invitați mai mulți artiști, printre care ansamblul Orizont din Republica Moldova, care a fost creat în Rusia de către fondatorul primului legendar Orizont, dirijor și compozitor Oleg Milstein și interpretează hituri moldovenești din anii 70-80, interpretul rus Nikolai Baskov și Filip Kirkorov. Ambii au cântat melodii în limba română. A urcat pe scenă și soția lui Ilan Șor, Jasmin.

Reprezentanții puterii au venit cu o reacție cu privire congresul desfășurat la Moscova. Pentru NewsMaker, purtătoarea de cuvânt a fracțiunii PAS Adriana Vlas a declarat că „este rușinos să te afli la Moscova, în timp ce o lume întreagă condamnă Kremlinul pentru războiul barbar dus în Ucraina”. „Moldova își continuă ferm drumul de aderare la UE, unde este pace, bunăstare și justiție corectă”, a reacționat reprezentanta partidului de guvernare.

Potrivit forțelor de opoziție din Moldova, care au participat la congres, Blocul „Victorie” este orientat spre democrație, libertate de exprimare și creație. Pe lângă activitatea politică, acesta intenționează să realizeze proiecte umanitare și educaționale. Blocul își va desemna candidatul la alegerile prezidențiale.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE