3.3 C
Chișinău

Filat critică gestionarea licitației pentru Aeroport: Noi nu suntem proști, înțelegem exact ce se întâmplă

Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Vlad Filat, a adus critici dure la adresa guvernării în contextul gestionării licitației de la Aeroport. În cadrul emisiunii PULS de la Canal 5, acesta a declarant că se observă o înțelegere clară între Chișinău și Compania Franceză despre care se zvonește că va câștiga licitația.

VLAD FILAT, ex-premier al R. Moldova: Lucrurile sunt la vedere, nu trebuie de ascuns, eu sunt absolut sigur că și aceste plecări la Paris, vă spun în cunoștință de cauză, partenerii noștri de dezvoltare, da, și ne ajută, dar și își urmăresc interesele lor. Dacă vedeți și la Calea Ferată – creditul francez, radarul cumpărat din Franța, compania de la Aeroport din Franța. Da, companii serioase franceze avem prezente deja în R. Moldova, nu-i nimic rău, doar că modalitatea în care se face acest lucru. Promisiunile au fost care? Preluăm Aeroportul și totul va fi bine. Și noi avem acum un aeroport care degradează, care este pustiu, nu avem pasageri. Cred că cifrele ratate în buget sunt mari.

De asemenea, Filat a menționat că termenul scurt de doar două săptămâni pentru depunerea ofertelor nu este adecvat pentru atragerea unor companii serioase. Mai mult,

Filat a criticat și lipsa de responsabilitate a funcționarilor care iau decizii în aceste procese.

VLAD FILAT, ex-premier al R. Moldova: Ce ține de această licitație. Este evident că dacă tu ai obiectiv să atragi și alte companii serioase să participe la concurs, termenul de 2 săptămâni este unul nu mic, dar formal. Evident că companii serioase nu vor veni. Am văzut discuții și în jurul acelor prevederi într-un regulament, precum că cei care vor lua decizii nu vor avea responsabilitate. Mesajul meu către acești funcționari care fac parte din comisii să aibă în vedere: Când a fost concesionat Aeroportul în 2013, contractul a fost aprobat printr-o hotărâre de Guvern, și ulterior repetat. Dacă nu mă cred pe mine să o întrebe pe Maia Sandu, că ea știe. Asta nu absolvă de responsabilitate. Deciziile persoanelor sunt ulterior măsurate prin prisma Codului Penal. Eu când îi văd pe aceștia de la guvernare că vorbesc cu noi ca și cu proștii, asta mă supără cel mai tare. Noi nu suntem proști, noi cunoaștem exact ce se întâmplă.

Deocamdată, aceste acuzații nu au fost comentate de către reprezentanții guvernării PAS.
Amintim că la prima licitație de la aeroport, organizată pentru a da în chirie spațiile comerciale s-au înscris doar două companii – Lagardere Travel Retail, înregistrată cu puțin timp înainte de lansarea concursului, și LeBridge, care a depus actele cu doar câteva minute înainte de expirarea termenului pentru depunerea dosarelor.

Licitația însă a eșuat, context în care șeful APP, Roman Cojuhari, susținea că nu a fost asigurată o concurență „suficientă”.

Iar ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, spunea că licitația a fost „sabotată” de Ilan Șor. „Au fost identificate carențe, s-a lansat o anchetă internă și ne vom clarifica”, a spus Spînu.

Potrivit calendarului noii licitații, perioada de depunere a ofertelor este 11-25 martie. În 26-28 martie va avea loc examinare a cererilor, iar licitația propriu-zisă este planificată pentru 29 martie.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE