18.3 C
Chișinău

ANI anunță că șeful de la Fulger are avere nejustificată

După incidentul cu gloanțele dispărute la „Fulger”, Autoritatea Națională de Integritate (ANI) anunță că Ion Bucliș, comandatul Brigăzii cu destinație specială, deține avere nejustificată. Controlul în privința lui a fost început în iunie 2023, scrie Realitatea.MD.

Inspectorii de integritate au constatat diferențe de 291.247 de lei între veniturile și cheltuielile funcționarului, în perioada 2020-2023. ANI notează că Bucliș nu a prezentat acte justificative privind proveniența banilor.

Bucliș mai este acuzat că nu a declarat că el și soția sau sunt fondatori și administratori ai unor companii, iar în declarația pentru avere din 2022 acesta a indicat venitul soției de 95.004 lei, pe când datele Serviciului Fiscal arăta că aceasta a obținut peste 200.000 de lei.

Conform actului de constatare emis de ANI, Bucliș a declarat că erorile din declarații „nu au fost comise cu anumite intenții, totodată, alte date nu au fost reflectate în declarații din necunoștință de cauză despre existența lor sau din greșeală omise”.

Drept urmare a celor stabilite, în privința lui Bucliș a fost emisă interdicția de a ocupa o funcție de demnitate publică timp de trei ani. Aceasta poate fi contestată timp de 30 de zile, la Curtea de Apel Chișinău.

După rămânerea definitivă a actului de constatare, persoanei supuse controlului îi va fi aplicată interdicția de ocupare a funcției publice sau de demnitate publică cu înscrierea în Registrul de stat al persoanelor care au interdicții. Cauza se va transmite instanței de judecată în vederea confiscării averii nejustificate. De menționat că, subiectul are dreptul de a contesta actul de constatare, iar confiscarea averii nejustificate se dispune doar printr-o hotărâre irevocabilă a instanței de judecată”, precizeazî inspectorii de Integritate.

Amintim că, zilele trecute, ofțerii de la „Fugler” au descoperit că în loc de muniții într-o ladă specializată pentru păstrarea cartușelor sunt depozitate pietre și nisip. Procurorii stabilesc când și în cer circumstanțe a dispărut 3200 de unități de armament.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE