13.3 C
Chișinău

Proiectul de lege privind crearea și funcționarea camerelor agricole, adoptat de Parlament. În reacție, fermierii amenință cu proteste și solicită consultări publice urgente pe marginea proiectului | VIDEO

Parlamentul a adoptat în primă lectură un proiect de lege privind crearea și funcționarea camerelor agricole. Potrivit autorilor documentului, prin intermediul acestor structuri, fermierii vor dialoga cu autoritățile publice centrale și locale. Dar producătorii agricoli nu sunt deloc entuziasmați de acest document şi consideră că Ministerul Agriculturii intenționează astfel să subordoneze toate organizațiile de profil. Asociația Forța Fermierilor solicită Parlamentului de urgență consultări publice pe marginea proiectului de lege. Într-o declaraţie a organizaţiei se spune că dacă documentul va fi adoptat fără consultări și modificări, agricultorii își rezervă dreptul la proteste.

Producătorii agricoli amenință cu noi proteste. De data aceasta cauza este proiectul de lege privind crearea și funcționarea camerelor agricole, adoptat de Parlament joi, în primă lectură.

VLADIMIR BOLEA, ministrul Agriculturii: „Prin intermediul camerelor agricole fermierii pot colabora pentru a aborda probleme specifice lor, cum ar fi accesul la resurse, reglementările existente, noile tehnologii, noile posibilităţi de a se finanța”.

Proiectul mai prevede că prin intermediul camerelor agricole se va desfășura un dialog între fermieri și autoritățile publice centrale și locale. Camerele Agricole vor fi constituite în două niveluri: 10 regionale și una națională. Membri pot fi fermierii care dețin cu drept de proprietate sau coproprietate, posesie și folosință sau posesiune cel puțin 2 hectare de teren agricol arabil, sau cel puțin 1 hectar de teren ocupat de culturi perene sau legume în câmp deschis.

Potrivit ministrului Vladimir Bolea, ideea proiectului a fost inspirată din Austria și este un model de revoluționare a agriculturii, pe dimensiunea de asociere.

Dar asociațiile de fermieri spun că proiectul de lege adoptat în primă lectură este o „colectivizare silită” a producătorilor agricoli și o intenție a autorităților de a-şi subordona aceste organizații.

„Insistența cu care se dorește aprobarea prezentului proiect ne convinge că se dorește cu orice preț subjugarea prin lege a mediului asociativ din sectorul agrar. Asociațiile de fermieri, și mai ales cele de profil, și-au demonstrat eficiența și rolul lor în dezvoltarea agriculturii în beneficiul fermierilor mici și mijlocii, iar acum Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare intenționează să subordoneze toate organizațiile de agricultori prin intermediul acestor camerelor agricole”, se spune în declaraţia Asociației „Forța Fermierilor”.

Potrivit organizaţiei, următorul pas al autorităților, după adoptarea acestei legi, va fi că agricultorii, care au refuzat sa fie membrii camerelor agricole, vor fi lipsiți de dreptul de a beneficia de subvenții.

„Forța Fermierilor” solicită Parlamentului să organizeze de urgență consultări publice pe acest proiect de lege. În declarație se mai spune că dacă documentul va fi adoptat fără consultări și fără să țină cont de cerințele agricultorilor, atunci aceștia își rezervă dreptul la proteste.

Am contactat Ministerul Agriculturii pentru comentarii. Purtătorul său de cuvânt, Daniela Turculeţ, ne-a scris într-un mesaj că în 25 aprilie, în Parlament, Alexandr Trubca, preşedintele comisiei Agricultură, a zis că până la cea de-a doua lectură vor fi organizate consultări cu fermierii.

Anterior, ministrul Agriculturii Vladimir Bolea a spus că aceste camere agricole vor fi autonome, Guvernul și structurile politice nu vor interveni în activitatea lor, de care vor beneficia toţi fermierii.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE