13.3 C
Chișinău

Compania publică „Teleradio Găgăuzia” se va adresa în instanță, după decizia CA: Raportul este părtinitor, postul a funcționat în conformitate cu Carta și Legea | VIDEO

Protest la Consiliul Audiovizualului. Mai mulți jurnaliști, deputați ai Adunării Populare și cetățeni din Autonomia Găgăuză au organizat un miting în sprijinul companiei publice de televiziune și radio GRT. Manifestația a avut loc în contextul în care CA s-a întrunit în ședință, unde a examinat rezultatele monitorizării programelor GRT, pe baza rezultatelor cărora a ajuns la concluzia că conținutul acestora reprezintă o amenințare pentru securitatea statului. Aceste încălcări se pedepsesc cu amenzi mari și chiar cu revocarea licenței.

Oamenii s-au adunat în fața sediului CA înainte de de a începe ședința Consiliului.

ALEXANDR SUHODOLSKI, deputat neafiliat: „Mâinile actualei puteri au ajuns și la televiziunea noastră și radio. GRT – care de mai bine de 30 de ani lucrează pentru Găgăuzia și relatează ce se întâmplă în Autonomia noastră. S-au legat de orice expresie și de fiecare vorbitor! Vor să ne închidă nu doar gura, dar și ochii și urechile și vor furniza informații care le convin doar lor!”.

ALEXANDR DULGHER, deputat în Adunarea populară a Găgăuziei: „Acesta este un atac fără precedent asupra libertății cuvântului, libertății de gândire, care se regăsc în Constituția RM. Noi vom apăra GRT și interesele cetățenilor găgăuzi peste tot și în toate instanțele. Indiferent de decizia luată, GRT va activa în beneficiul populației din Găgăuzia. Aceasta televiziune aparține poporului și este un patrimoniu național al Găgăuziei”.

VASILI DERMENJI, directorul executiv al companiei publice „Teleradio Găgăuzia”: „Eu sper că rezultatele ședinței de astăzi vor constata și vor arăta că este o greșeală și televiziunea va putea activa în continuare în același ritm și va vocifera toate părerile și gândurile cetățenilor găgăuzi”.

Oamenii spun că dacă le închid postul, nu vor mai avea ce privi.

„Sperăm că nu vor închide GRT!”.

„Nu vom avea la ce nu uita. Vor ca Găgăuzia noastră să dispară”.

Monitorizarea, ale cărei rezultate au fost luate în considerare în cadrul ședinței, a fost efectuată în perioada 2-8 februarie, și a vizat emisiuni dedicate aniversării a 10 ani de la Referendum și sărbătorii oficiale a autonomiei, pe care autoritățile moldovenești le-au declarat ilegale, precum și sărbătoarea oficială a autonomiei – Ziua Unității Naționale.

Potrivit autorilor raportului, postul TV a fost o platformă prin intermediul căreia persoane publice au făcut declarații cu elemente de discriminare, îndemnuri la ură și cultivarea extremismului, divizarea societății și dezinformarea, ceea ce reprezintă o amenințare la adresa securității Republicii Moldova. În document se spune că discursurile oficialilor și ale personalităților publice ar fi conținut anumite narațiuni false care pun în pericol securitatea.

De exemplu, că Găgăuzia are dreptul la autodeterminare externă, care, de altfel, este indicat în Legea cu privire la statutul juridic special al autonomiei, că autoritățile centrale distrug autonomia, restricţionându-i competenţele, că Moldova își pierde statalitatea și valorile tradiționale, că Uniunea Europeană este echivalentă cu NATO, iar NATO echivalează cu războiul, iar cuvinte precum patriot găgăuz au fost pronunțate pentru un impact mai puternic asupra ascultătorilor.

„Aceste idei, transmise în mod repetat și cu scopul de a încuraja neîncrederea în autoritățile și instituțiile statului, dezbinarea societății etc., duc la slăbirea elementelor care alcătuiesc securitatea națională, precum și la subminarea democrației, ” au concluzionat membrii CA.

Reprezentanții GRT consideră că acest raport este părtinitor, iar concluziile susțin că și-au desfășurat activitatea în conformitate cu Carta și Legea Radiodifuziunii Găgăuziei, care prevede obligația publicului. canal pentru a acoperi evenimentele semnificative din punct de vedere social și activitatea structurilor de conducere ale autonomiei. Cu toate acestea, CA a decis să pedepsească canalul cu o amendă pentru prima încălcare a canalului conform acestui articol în valoare de 60.000 lei. GRT nu este de acord cu această decizie.

VALENTINA COROLEAC, redactor şef al companiei publice „Teleradio Găgăuzia”: „Nu suntem de acord cu această decizie a membrilor consiliului de televiziune și radio, cred că fondatorul nostru, adică Adunarea Populară a Găgăuziei, își va exprima opinia, va da un verdict și cred că ne vom adresa în instanță. Noi avem un singur canal public, „Radio Televiziunea Găgăuzia”, unde lucrează peste 52 de oameni! Vor rămâne fără muncă, noi deja avem deja un astfel de trend în Moldova, 13 canale au fost închise”.

Reprezentanții puterii nu au venit cu o reacție la protest, iar purtătorul de cuvânt al fracțiunii PAS, Adriana Vlas ne-a spus că nu comentează acest subiect. nu ne-a răspuns deocamdată. Joi, la Comrat a avut loc un protest de susținere a postului local de televiziune.

Într-o conferință de presă, directorul executiv al GRT, Vasili Dermenji, a spus că instituţia a fost exclusă de Consiliul Audiovizualului din lista serviciilor media obligatorii pe teritoriul ţării. Un alt semnal alarmant, potrivit lui Vasili Dermenji, au fost rezultatele monitorizării efectuate de Consiliul Audiovizualului în perioada 2-8 februarie, care a vizat emisiuni dedicate aniversării a 10 ani de la Referendum și sărbătorii oficiale a autonomiei – Ziua Unității Naționale.

Potrivit autorilor raportului, postul TV a fost o platformă prin intermediul căreia persoane publice au făcut declarații cu elemente de discriminare, îndemnuri la ură și cultivarea extremismului, divizarea societății și dezinformarea, ceea ce reprezintă o amenințare la adresa securității Republicii Moldova. În document se spune că discursurile oficialilor și ale personalităților publice ar fi conținut anumite narațiuni false care pun în pericol securitatea. De exemplu, că Găgăuzia are dreptul la autodeterminare externă, care, de altfel, este indicat în Legea cu privire la statutul juridic special al autonomiei, că autoritățile centrale distrug autonomia, restricţionându-i competenţele, că Moldova își pierde statalitatea și valorile tradiționale, că Uniunea Europeană este echivalentă cu NATO, iar NATO echivalează cu războiul, iar cuvinte precum patriot găgăuz au fost pronunțate pentru un impact mai puternic asupra ascultătorilor.

Canal 5 a solicitat de la Consiliul Audiovizualului o reacție la declarațiile conducerii Găgăuziei și a companiei publice GRT. Purtătorul de cuvânt al instituției, Nicoleta Lupu, ne-a spus că poziția va fi prezentată după ce va avea loc ședința la care se va discuta această chestiune. Între timp, CA a emis un comunicat în care se menționează repetat fragmente din raportul pe care l-am citat deja că ”serviciul media public regional de televiziune „TV-Găgăuzia” și postul privat „ATV” au pus la dispoziție o platformă prin care persoane publice, formatori de opinie și activiști civici au exprimat opinii și au transmis mesaje cu elemente de discriminare, incitare la ură, cultivarea extremismului, dezbinarea societății și dezinformare”.

Joi, la Comrat a avut loc un alt protest de susținere a postului local de televiziune. Pentru încălcările pe care CA le-a identificat în grila GRT, legea prevede cele mai severe sancțiuni: amendă de la 40.000 la 70.000 de lei, dacă acest lucru se întâmplă pentru prima dată. Pentru o încălcare repetată, penalitatea variază de la 70.000 la 100.000 de lei, iar o încălcare ulterioară, în termen de 12 luni, atrage după sine retragerea licenței.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE