13.3 C
Chișinău

Canal 5 dezminte acuzațiile șefului IGP: Postul nostru de televiziune a difuzat video în care Ana-Maria urcă în mașina suspectului în data de 16 aprilie, la ora 21 și 33 de minute, în ziua în care Poliția reținuse deja bănuitul | VIDEO

Canal 5 dezminte acuzațiile șefului IGP potrivit cărora, în urma publicării imaginilor în care Ana-Maria urcă în mașina suspectului, acesta ar fi reușit să șteargă unele probe. Ținem să precizăm că, postul nostru de televiziune a difuzat video în data de 16 aprilie, la ora 21 și 33 de minute, în ziua în care Poliția reținuse deja bănuitul. Considerăm că, afirmațiile lui Viorel Cernăuțeanu nu corespund realității și au fost făcute cu scopul de a denigra imaginea Canal 5. Precizăm că, video, noi l-am publicat doar în rețelele de socializare, deoarece emisia tv a fost închisă de către autorități. Șeful IGP a acuzat și primăria Orhei că ar fi pus piedici în înfăptuirea anchetei penale, învinuiri respinse de către autoritățile locale.

Vădit supărat pe reporterul Canal 5, șeful Inspectoratului General de Poliție, ne-a acuzat că, noi am difuzat primii imaginile video de pe camera de supraveghere cu momentul în care gravida din Orhei urcă într-o mașină, iar acest lucru putea să prejudicieze ancheta și să dea posibilitate suspectului ca să distrugă probe.

Mai mult ca atât, Viorel Cernăuțeanu ne-a atacat personal.

„Ați postat un video care era în procesul de investigație și asta cumva a creat alibi persoanei ca să șteargă anumite probe văzând mașina sa. Iată noi trebuie să stabilim încă. – Eu cred că noi, din contra, am accelerat procesul.
– Nu ați accelerat nimic, noi știam exact la ce etapă și ce mașină trebuie să căutăm. Prin faptul difuzării dvs de către postul dumneavoastră, dacă îl putem numi post, a imaginilor video, dumneavoastră de fapt ați arătat criminalului că mașina lui este căutată, în momentul în care noi deja eram pe urmele criminalului, aceasta i-a dat posibilitatea. A apărut înregistrarea video exact din ce stație, de unde s-a pornit și unde a avut loc, fără permisiunea organului de urmărire penală ați difuzat acest lucru”.

Cernăuțeanu a acuzat și Primăria Orhei care ar fi pus bețe în roate la obținerea imaginilor video de pe camerele de supraveghere.

VIOREL CERNĂUȚEANU, șef IGP: „- Cu regret ne-am aflat în orașul Orhei acolo unde noi cunoaștem foarte bine cui este afiliată Primăria și înregistrările video cui aparțineau, și cui i le-a furnizat în prima fază Primăria mun. Orhei și care cumva a afectat mersul urmăririi penale. Dacă acel video nu apărea în spațiul public la acea etapă și lăsa ca ofițerii de investigații să documenteze cazul inițial, cu siguranță nu ajungeam să avem o serie din probe șterse sau dispărute sau înlăturate. Este o chestie care foarte mult înseamnă de bunăcredință a fiecăruia indiferent de ce viziuni avem, dacă vorbim de viața unui om, trebuie în primul rând să se lucreze cu organele de drept și nu cu Canal 5”.

Canal 5 a studiat comunicatele difuzate în mod cronologic de către Poliție.

În data de 14 aprilie, la două zile după dispariție, Poliția a plasat un anunț în care spune că o fată din Orhei este în căutare și a cerut ajutorul oamenilor să poată fi găsită. Asta în condițiile în care, întrun interviu exclusiv pentru Canal 5, iubitul fetei ne-a declarat că a mers la Inspectorat chiar în acea noapte. Acolo însă, oamenii legii iar fi spus că este prea devreme să înceapă căutările.

ION MOCAN, iubitul Anei: „Eu, în seara ceea am stat până la 10 la cămin, vorbeam cu recepționista. Totuși, am decis că mă duc la Poliție, am fost la Poliție și deodată îmi spune: ei, s-a dus cu un băiat, o să vină. Zic da, dar cu ce băiat e dus, dacă se ducea cu unul cunoscut nu-mi scria mie mesaj că am urcat în mașină”.

A doua zi, adică la 13 aprilie, băiatul s-a dus din nou la Poliție și tot acolo, potrivit lui, oamenii legii i-au arătat video cum Ana urcă în mașină.

ION MOCAN, iubitul Anei: „A doua zi am fost la poliție. Ne-au arătat pe camere. Se vede mașina cum vrea ea să urce în urmă, nu știu, vrea să urce în urmă și eu mă gândesc că i-a zis ceva șoferul și ea s-a suit în față. Și vă spun a mers 1 km doi înainte, la un fel de parcare s-a oprit, au stat 6-7 minute. S-au întors și au luat-o spre ieșirea din oraș”.

Despre video în care se vede cum Ana-Maria urcă într-o mașină cunoștea și verișoara lui Ion.

BEJENARI PARASCOVIA, verișoara lui Ion: „Acolo se vede că ea a vrut să urce în spate, dar cineva era în spate și i-a spus să urce în față. Și nu aș crede că ea cunoaște persoana ceea. Ea s-a gândit că a trimis Ion mașina după dânsa și de aceea a urcat”.

Potrivit unui document al Poliției, urmărirea penală pe acest caz a fost inițiată în data de 15 aprilie, la trei zile de la dispariție. Potrivit legii, oamenii legii încep căutările unei persoane abia după 3 zile de la depunerea unei cererii. Dar, acest lucru nu era cunoscut publicului larg.

Următorul anunț public a fost făcut în data de 17 aprilie, când Poliția a anunțat că, este în căutarea fetei de 5 zile și că, aseară, adică la 16 aprilie mașina în care a urcat fata a fost localizată, iar șoferul a fost reținut pentru 72 de ore.

Acum atenție, domnule Cernăuțeanu. Canal 5 a publicat în Telegram video în care Ana-Maria urcă într-o mașină în data de 16 aprilie, la ora 21.33 de minute, adică în ziua în care suspectul era deja reținut de Poliției. Respectiv, postul nostru de televiziune respinge insinuările potrivit cărora bănuitul și-ar fi văzut mașina și a șters unele probe.

Jurnaliștii noștri au publicat imaginile în speranța că cineva dintre oameni va recunoaște automobilul și va anunța Poliția, ajutând astfel oamenii legii să o găsească cât mai repede.

Totodată, faptul că Cernăuțeanu ne-a acuzat cu rele intenții, în demonstrează chiar el în interviul oferit pentru TV8, unde spune că, suspectul a fost reținut la 16 aprilie ziua, iar mașina nu putea fi identificată din video de pe camerele de supraveghere.

VIOREL CERNĂUȚEANU, șef IGP: „Amintesc, la data de 16 la orele 3 ziua, deja suspectul era identificat și se întreprindeau acțiuni de reținere. Țin să menționez, în toate înregistrările video, mijlocul de transport nu era posibil de a fi identificat din prima, un număr de înmatriculare nu se vedea”.

Amintim că, noi am publicat video la 16 aprilie la ora 21 și 33 de minute, iar în acele momente bănuitul se afla deja în arestul Poliției.

Canal 5 ține să atragă atenția că, pentru prima dată, în mediul online, imagini cu mașina în care urcă gravida din Orhei au fost plasate de către logodnicul acesteia Ion Mocan în data de 14 aprilie la ora 10 și 8 minute. Lincul la imagini el l-a publicat în rețelele de socializare și era accesibil pentru toți. Iar, într-un mesaj, băiatul spune că ea urcă în această mașină și roagă oamenii să apeleze la Poliție dacă dețin informații.

Totodată, Primăria Orhei respinge acuzațiile lui Viorel Cernăuțeanu potrivit cărora autoritățile locale ar fi pus piedici în înfăptuirea anchetei penale.

Într-un document publicat pe pagina de Facebook, este scris negru pe alb că Poliția a cerut oficial imaginile video în data de 18 aprilie, la 6 zile de la dispariția fetei.

„Aceasta este o minciună și o denaturare deliberată a adevărului – Primăria Orhei a pus la dispoziție înregistrările solicitate de ofițerul de urmărire penală Corina Muntean încă din 18 aprilie, imediat ce a parvenit cererea. Dovada sunt copiile protocolului și a ordinului de preluare a înregistrărilor video, în care se menționează explicit că acestea au fost predate de viceprimarul Cristina Cojocari. Este regretabil că așa-zișii influenceri și lideri de opinie nu ratează nicio ocazie de a se face cunoscuți prin răspândirea de falsuri. Chiar și atunci când este vorba de tragedii oribile”, se spune în mesajul autorității publice.

Totodată, potrivit primarului de Orhei organele poliției au acces direct, nerestricționat și continuu la camerele video în municipiul Orhei 24 de ore, 7 zile în săptămână.

Tatiana Cociu susține că, în data de 14 aprilie specialistul IT a primit de la Poliție un mesaj ca să ofere detalii tehnice suplimentare și informații necesare de pe serverul de stocare a imaginilor video de pe camerele de supraveghere din municipiul Orhei. Abia la 18 aprilie, Primăria Orhei a aflat din procesul verbal al Poliției că a fost pornită urmărirea penală în data de 15 aprilie, mai spune Cociu.

Iar, potrivit ei, imaginile video au fost oferite postului Canal 5, în baza unei solicitări oficiale, în conformitate cu prevederile Legii privind accesul la informație de interes public și, având în vedere practica internă a Organelor de urmărire penala privind publicare imaginilor și secvențelor video din diferite operațiuni, practica internațională de căutare a oamenilor dispăruți, care prevede publicare oricărei informații pentru a ușura căutările.

Ce ține de conlucrarea cu Poliția, Canal 5 ține să precizeze că Viorel Cernăuțeanu de luni încheiate nu mai răspunde la apelurile noastre, iar serviciile de presă ale IGP, MAI și alte Inspectorate ale Poliției din țară, de cele mai multe ori nu reacționează la apelurile și mesajele noastre, ori răspund cu foarte mare întârziere, după ce jurnaliștii noștri insistă și insistă la telefon și prin poșta electronică.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE