13.9 C
Chișinău

Foști angajați ANSA vin cu acuzații grave în adresa instituției și a șefului ei: Presiunile ar fi cauzat decesul unuia din angajați | VIDEO

Un nou șir de acuzații în adresa ANSA și a șefului instituției, Radu Musteață. Învinuirile vin din partea unor foști angajați, trei dintre care au fost șefi ai diferitor subdiviziuni. Într-o conferință de presă, aceștia au spus că au fost presați să scrie cereri de demisie, iar când au refuzat, au fost retrogradați în alte funcții. Mai grav, anume astfel de presiuni ar fi cauzat decesul unuia dintre foștii angajați și înrăutățirea stării de sănătate a altuia. În reacție, ANSA afirmă că tot ce s-a spus la conferința de presă nu corespunde adevărului. Detalii, în material.

Mărturii cutremurătoare au fost făcute la conferința de presă, susținută de foști angajați ai ANSA. Unul dintre ei, Maxim Sîrbu afirmă că a fost supus unor numeroase nedreptăți, în spatele unora stând chiar conducerea țării.

MAXIM SÎRBU, fost angajat al ANSA: „Cel mai interesant s-a început în 2021, fiind șef interimar al Direcției teritoriale pentru siguranța alimentelor a municipiului Chișinău, pe 13 ianuarie 2022 am fost invitat de domnul Musteață, ca să-mi comunice să scriu cerere de transfer, cică benevol, din șeful direcției, în șef adjunct al Direcției municipiului Chișinău, precum că vine în funcția de șef altă persoană, solicitată de conducerea țării. Am fost nevoit să accept. Am activat până în data de 2 aprilie 2022, ca ulterior să fiu transferat iarăși, cică benevol, ca șef al subdiviziunii teritoriale pentru siguranța alimentelor, Criuleni, cu raza de acoperire, raionul Dubăsari”.

Problemele cele mari au apărut însă după o ședință comună cu reprezentanții Guvernului, corpul de control al primministrului, în cadrul căreia Maxim Sîrbu spune că a raportat despre mai multe încălcări și abuzuri admise de conducerea ANSA.

MAXIM SÎRBU, fost angajat al ANSA: „În data de 22 februarie am participat cu alți trei colegi din ANSA, la o ședință cu reprezentanții Guvernului, unde am raportat despre mai multe încălcări și abuzuri admise de conducerea ANSA și am chemat la conlucrare.

După care pe data de 26 februarie am fost chemat de domnul Manciu Alexandr, apoi de domnul Radu Musteață, unde mi s-a ordonat să scriu cerere de eliberare precum că nu vom putea lucra împreună cu domnul Radu Musteață. La care eu am refuzat, iar pe data de 29 februarie, în semn de răzbunare am fost abuziv suspendat din funcție și informat despre inițierea unei anchete de serviciu pe numele meu făcută foarte operativ la comanda domnilor directori”.

Printr-un astfel de purgatoriu au trecut și alți colegi, spune Sîrbu, iar în cazul unora efectele au fost dramatice.

MAXIM SÎRBU, fost angajat al ANSA: „Trebuie să menționez și pe domnul Valeriu Echim, fostul șef al direcției Ungheni, ca urmare a presiunilor din partea domnului Musteață, domnului Echim i s-a agravat starea de sănătate și a decedat în anul 2022. Valeriu Golban, fost șef STSA Sîngerei, la fel, urmare a presiunilor din partea conducerii ANSA a avut un atac cerebral, din care nu s-a restabilit până în prezent. Oare câți urmează să sufere din partea conducerii ANSA până vom fi auziți?

Pierderi zguduitoare a suportat și Serghei Maximenco, fost șef al ANSA, Cahul.

SERGHEI MAXIMENCO, fost angajat al ANSA: „Abuzurile directorului general Radu Musteață s-au făcut prin încălcarea și buna știință a deciziei Curții de Apel Chișinău din data de 20 februarie 2024, fiind executorie, prin care eu, Maximenco Serghei am obținut repetat dreptul de a fi repus în fucție, dar până în prezent nu am fost repus în funcție. Toate cheltuielile de judecată pe acest dosar și lipsa forțată de la muncă urmează să fie suportate de ANSA, din bugetul de stat. În consecința eliberării abuzive, având în îngrijire soția și un copil minor, am fost pus într-o situație financiară grea, personală și familială, dăunând în mod direct stării emoționale și de sănătate, concomitent având încheiat contract de ipotecă, pentru achitarea imobilului. În consecința acestor abuzuri, pe fundal de stres, soția mea, fiind însărcinată, a pierdut sarcina, având un avort spontan”.

După demisie, bărbatul fusese repus în funcție de instanța de judecată, dar peste numai o lună a fost dat afară din nou.

SERGHEI MAXIMENCO, fost angajat al ANSA: Abuzurile directorului general Radu Musteața s-au făcut prin încălcarea și buna știință a deciziei Curții de Apel Chișinău din data de 20 februarie 2024, fiind executorie, prin care eu, Maximenco Serghei am obținut repetat dreptul de a fi repus în fucție, dar până în prezent nu am fost repus în funcție. Toate cheltuielile de judecată pe acest dosar și lipsa forțată de la muncă urmează să fie suportate de ANSA, din bugetul de stat. În consecința eliberării abuzive, având în îngrijire soția și un copil minor, am fost pus într-o situație financiară grea, personală și familială, dăunând în mod direct stării emoționale și de sănătate, concomitent având încheiat contract de ipotecă, pentru achitarea imobilului. În consecința acestor abuzuri, pe fundal de stres, soția mea, fiind însărcinată, a pierdut sarcina, având un avort spontan.

Imediat după conferința de presă, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor a venit cu o reacție, în care se spune, cităm:”Respingem categoric acuzațiile ”regizate” în adresa Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor și a conducerii autorității. Declarațiile foștilor angajați ANSA nu corespund adevărului! Ne pare rău să constatăm că persoanele date fac jocul politic a unor ”cetățeni” din culise, care au drept scop denigrarea imaginii instituției și dezinformarea opiniei publice”.

După ședința cabinetului de miniștri și purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă a venit cu declarații la subiect. Acesta a menționat că directorul general al ANSA implementează reforme structurale.

DANIEL VODĂ, purtătorul de cuvânt al Guvernului: „ANSA de-a lungul anilor nu a excelat pe partea de integritate, nu a excelat pe partea luptei cu corupția. Acum, managementul instituției ia măsuri, astfel încât să îmbunătățească procesele interne de activitate. Este nevoie de oameni integri în sistem, care pun în plan interesul consumatorilor, care sunt credibili și integri și asupra lor nu planează suspiciuni”.

Precizăm că acum o săptămână, alți trei foști angajați ANSA au declarat că au fost supuși presiunilor din partea conducerii instituției și au făcut dezvăluiri despre abaterile și ilegalitățile care au loc în cadrul Agenției în privința unor salariați. Și atunci ANSA a respins toate acuzațiile.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE