13.3 C
Chișinău

Moldovagaz cere ANRE ieftinirea gazului cu 1,19 lei. Expert economic: Această cerere de câțiva bănuți este o luare în derâdere a cetățenilor | VIDEO

Tarifele la gazele naturale ar putea fi reduse, în Moldova. Propunerea de ieftinire a fost făcută Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică de către Moldovagaz. Dacă ANRE va da curs solicitării, cetățenii ar putea achita cu 1 leu și 19 bani mai puțin decât tariful actual sau cu 8,9%. Experții califică cererea drept bătaie de joc în raport cu oamenii.

În cazul în care ANRE va aproba cererea Moldovagaz, din luna mai consumatorii casnici ar putea plăti pentru fiecare metru cub de gaze 13 lei și 17 bani, față de tariful în vigoare de 14 lei și 36 de bani. Principalii factori, care au determinat necesitatea revizuirii tarifelor, sunt reducerea prețurilor de achiziție pentru gaze naturale pe platforma TTF, și reducerea semnificativă a volumelor de gaz naturale scumpe procurate anterior.

Purtătorul de cuvânt al ANRE, Galina Sanduța, a declarat pentru Canal 5 că cererea Moldovagaz a fost recepționată. Aceasta ar urma să fie examinată în ședință publică. Potrivit legii, Agenția are la dispoziție 90 de zile pentru a revizui și a aproba noi tarife. Experții susțin însă că reducerea nu este suficientă și are tentă politică.

GHEORGHE COSTANDACHI, expert economic: „Această cerere de câțiva bănuți este în derâdere față de cetățeni, popor, societate. Îi iau în derâdere. Ei majorează cu 500%, adică de la 4 lei la 32 și ulterior, reduc cu 0,50 bani, cu 1 leu, ca după alegerile prezidențiale din nou să majoreze cu 200-300%. Aceasta este o manipulare curată, o manipulare obraznică, care nu ar trebui. Mai bine să lase așa că își bat joc de cetățeni. Este o motivație ca să reducă cu cel puțin 5-7 lei, fiindcă chiar ieri la bursă prețul a fost de 288 de dolari. Este o bătaie de joc față de populație. Nu există nicio argumentare economică, nicio argumentare financiară. Populația așteaptă acțiuni concrete și ei fac aceste reduceri cu tentă politică, pur electorală”.

SERGIU UNGUREANU, expert economic: „Vedem că este la limita de 10 la sută această reducere, ceea ce în opinia noastră ar putea fi un pic mai mult. Din informațiile pe care le aveam, aceasta ar putea fi și chiar de doi lei”.

În reacție, șeful de la Moldovagaz susține că compania pe care o conduce nu se ocupă de politică, iar calculele prezentate sunt bazate pe cifre, argumente și fapte concrete, care au loc pe piața gazelor naturale.

VADIM CEBAN, președintele Consiliului de administrația al Moldovagaz: „Deja este singura autoritate care urmează să verifice calculele noastre și să aprobe un tarif final – este Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică. Agenția este un arbitru care spune da sau nu. Noi am propus un preț mediu de achiziție, vorbesc despre prețul mediu anual de 481 de dolari în raport cu cel care a fost în februarie. Când prima dată anul acesta am solicitat micșorarea tarifului, care a fost de 520 de dolari, este vorba de minus 40 de dolari media anuală plus devierile financiare din anul curent, noi deja le rambursăm consumatorilor.  Ori de câte ori va fi necesar, noi vom solicita fie micșorare, fie majorare, în dependență care vor fi cotațiile și prețurile de achiziție a gazelor naturale”.

Ultima dată, tarifele la gazele naturale au fost reduse în luna februarie. Atunci, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a aprobat un tarif de 13,39 lei (fără TVA) pentru un metru cub de gaze pentru consumatorii casnici.

Mai devreme, tariful a fost de 18 lei. Moldova a renunțat la gazul rusesc de la sfârșitul anului 2022 și s-a orientat pe piețele din vest, după ce Gazporm a redus cantitatea livrată Chișinăului. Prețul cel mai mare al combustibilului pe care l-au plătit moldovenii a fost de aproape 30 de lei pentru un metru cub, stabilit în octombrie 2022.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE