13.2 C
Chișinău

Un recenzor a fost surprins completând chestionarele în locul cetățenilor. Reacția Biroului Național de Statistică | VIDEO

A fost reziliat contractul cu unul dintre recenzorii angajați pentru Recensământul din acest an. Motivul este că persoana ar fi completat chestionarele în locul cetățenilor. Despre aceasta a anunțat directorul general al Biroului Național de Statistică, în cadrul unui briefing de presă.

Recenzorul căruia i-a fost întrerupt contractul de muncă nu ar fi adresat unele întrebări și ar fi completat chestionarele în locul cetățenilor, a declarat directorul general al Biroului Național de Statistică Oleg Cara.

OLEG CARA, directorul general al Biroului Național de Statistică: „Este un caz când cu un recenzor a fost întrerupt și un contract de muncă, urmare a faptului că în rezultatul examinării modului în care a fost realizată recenzarea unei gospodării s-a dovedit că modul de organizare nu a fost conform cerințelor.”

Între timp, pe rețelele de socializare a apărut un video autorul căruia susține că în imagini este un recenzor din Bălți ce completează chestionarele în locul oamenilor.

„Bună ziua, dar voi sunteți la curent că trebuie să închideți automat baza ceea care ați ridicat la orice persoană întrebările. Chestia aceasta trebuie să fie pur și simplu blocată automat și transmisă, dar dumneavoastră acum stați și completați mai departe ceea ce aveți de completat și consultați ceea ce trebuie de consultat”.

Pentru fiecare din cele trei luni în care trebuie să umble din localitate în localitate ca să adune date, recenzorii sunt plătiți cu câte 13.700 de lei, conform salariului mediu pe economie. Cara nu a spus dacă recenzorul cu care a fost reziliat contractul va fi înlocuit cu altul și cum vor fi distrubuite, între timp, satele sau orașele din care ar fi trebuit să colecteze informații. Întrebat de jurnaliști dacă este adevărat că unii recenzori nu ar întreba oamenii de ce etnie sunt și ce limbă vorbesc, așa cum s-ar fi plâns unii cetățeni intervievați, Cara a spus că reclamațiile vor fi verificate.

OLEG CARA, directorul general al Biroului Național de Statistică: „Noi nu putem apriori să învinuim o persoană sau altă de faptul că nu și-a îndeplinit obligațiunile. De aceea în fiecare caz e necesar să examinăm. Vă asigur că fiecare caz aparte noi îl examinăm. Pentru noi este important ca să fie oferite datele persoanei care menționează că a fost într-un mod eronat înscrise datele sau unele întrebări nu au fost adresate. În cazul acesta solicităm ca persoana să indice la ce adresă lucrul acesta s-a întâmplat și neapărat personalul BNS se va deplasa, va contacta persoana aceasta și va examina cazul cap-coadă pentru a elucida cazul”.

Potrivit Biroului Național de Statistică, până în 25 aprilie au fost recenzate 597 mii locuințe și circa 860 de mii de persoane.

Amintim că startul Recensământului a fost dat în 8 aprilie. Până pe 7 iulie, circa 4 mii de recenzori urmează să ajungă din casă în casă pentru a colecta date despre populație și caracteristicile ei, precum vârstă, sex, etnie, nivelul educației, ocupația etc., dar și locuințe și condițiile de trai, precum dotarea cu sistem de canalizare și aprovizionare cu apă, modul de încălzire ș.a.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE