13.2 C
Chișinău

Votat în primă lectură: Comuna Stăuceni din componența municipiului Chișinău ar putea obține statut de oraș | VIDEO

Comuna Stăuceni din componența municipiului Chișinău va obține statut de oraș. O inițiativă legislativă în acest sens, care a venit din urma solicitărilor autorităților publice locale din comună, a fost elaborată de către deputatul PAS, Larisa Voloh și votată astăzi de Parlament în prima lectură. Ea a argumentat că noul statut pentru comuna Stăuceni este justificat de potențialul economic și demografic al localității. În Stăuceni, ideea a fost susținută de peste 3 600 de locuitori din totalul de peste 9000.

Autoarea proiectului de lege susține că autoritățile din Stăuceni au desfășurat proceduri de consultare a populației, iar localitatea întrunește toate criteriile pentru a corespunde unei unități administrativ-teritoriale cu statut de oraș. Totodată, acest lucru este justificat de potențialul economic și demografic al localității, iar modificarea este necesară pentru a asigura bunăstarea locuitorilor.

LARISA VOLOH, deputat PAS: „Întrunirea tuturor calificativelor cantitativi și calitativi economico-sociale și cea de-a doua ține de un proces de consultare transparent a întregii localități sau a localităților care fac parte comună. În cazul comunei Stăuceni este vorba despre satul Goianul Nou și localitatea Stăuceni. În acest caz, comunitatea Stăuceni a avut un proces amplu de consultare, a colectat semnături, a elaborat procesele verbale a tuturor ședințelor care au fost organizate în localitate, la fel au fost anexată la dosar decizia Consiliului Local cu privire la atribuirea statutului de oraș și strategia de dezvoltare economică a localității, dar și indicatorii economicosociali, care corespund prevederilor legale actuale”.

Cu privire la schimbarea statutului comunei Stăuceni urmau să se expună toți localnicii în cadrul unui referendum, propus de primar. În luna martie, după consultări la Guvern și Parlament, edilul a renunțat la idee și a retras proiectul depus în acest sens la CEC. S-a mers pe colectarea semnăturilor. Pentru ca ideea să fie susținută erau suficiente 2200 de iscălituri. Au fost adunate peste 3 600, totuși nici jumătate din numărul total de locuitori care este de 9.295, potrivit datelor Biroului Național de Statistică, la 1 ianuarie 2023.

ALEXANDRU VORNICU, primarul comunei Stăuceni, PAS: „În urma consultărilor cu Guvernul și Comisia publică locală din Parlament, și cu scopul de a optimiza banii publici, pentru a nu avea un nou scrutin electoral, Parlamentul a constatat că avem îndeplinite toate condițiile, respectiv, am urmărit prevederile legislației, am făcut adunarea generală, am colectat semnături, am consultat larg comunitatea și am convenit împreună cu consiliul cu reprezentanții Parlamentului ca să fie promovat acest proiect de lege prin Parlament”.

În Parlament, proiectul de lege a fost votat în prima lectură de 54 de deputați și va fi propus spre adoptare în lectura a doua.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE