16.1 C
Chișinău

În Moldova nu există cenzură, presa poate critica autoritățile, iar pentru a înlătura gardul din jurul președinției nu sunt bani. Maia Sandu a oferit un interviu pentru bloggerul Iuri Dudi, declarat de Moscova agent străin | VIDEO

Maia Sandu a acordat un interviu bloggerului rus Iuri Dudi, declarat de Moscova agent străin. Discuţia care a durat două ore a fost postată pe canalul lui de YouTube. Telespectatorii care au urmărit conversația au aflat că președintele Republicii Moldova trăiește doar dintr-un salariu, care este puțin sub 1.000 de euro. Că Sandu singură își pregătește micul dejun, în schimb prânzul îi este adus de mama la Președinție. Că Ucraina nu a propus Chișinăului soluţionarea problemei transnistrene cu forța. Și că ţara noastră face totul pentru a împiedica Rusia să invadeze Moldova, iar planul de aderare la Uniunea Europeană este anume scenariul pentru asigurarea securității republicii.

O parte semnificativă a convorbirii dintre şeful statului și bloggerul rus, care pentru prima dată s-a produs în calitate de reporter politic, a fost dedicată cenzurii în Moldova și închiderii în masă a instituțiilor media în ultimii doi ani.

MAIA SANDU, președintele Republicii Moldova: „- În ultimii doi ani, zeci de surse media și posturi TV au fost blocate în Moldova. Mai mult, din câte am înțeles, multe sau toate – fără o hotărâre judecătorească. Ce este asta, dacă nu cenzură?
– Nu este cenzură. Acele mass-media nu erau de informare, ci de dezinformare. Ele nu au respectat legea și, desigur, trebuie luate măsuri.
– Bine, după cum am înțeles, problema principală sunt media care aparțin anume acelui oligarh Ilan Şor, majoritatea dintre ele. Dar eu citesc chiar părerile experților locali care locuiesc în Moldova și cărora nu le place Şor la fel ca dvs. Și iată ce spun ei: decizia Comisiei pentru Situații Excepţionale încalcă dreptul la libertatea de opinie, este sigur expertul în drept constituțional Victor Catană. Aceste posturi TV au criticat Guvernul, un lucru firesc într-o democrație. La rândul său, Stanislav Pavlovschi, fost judecător din partea Moldovei la CtEDO, consideră că decizia CSE contravine prevederilor Convenției Europene a Drepturilor Omului. Nu sunt singurii care spun asta. Asta spun mulți dintre colegii mei care au aceeaşi atitudine faţă de Şor ca şi dvs. Și ei spun că toate aceste massmedia din Moldova au fost închise abuziv.
– Sunteți de acord că toată lumea trebuie să respecte legea? Și că finanțarea massmedia trebuie să fie transparentă. Și în toate chestiunile toți trebuie să respecte legea. Când banii ilegali sunt folosiți pentru finanțarea acestor lucruri, când…
– Cine demonstrează că banii sunt ilegali? Deoarece aceste surse nu au fost închise prin hotărâre judecătorească, am înțeles bine?
– Aceste surse au fost închise de către Comisie pe baza analizelor efectuate de instituţia care se ocupă de audiovizual. Credeţi că finanțarea ilegală este ceva normal? Dacă credeți că aceste surse au fost închise din cauza criticilor aduse autorităților, vreau să vă propun după asta să mergeți și să urmăriți tot ce puteți urmări, și veți vedea cât de multe critici sunt în alte media”.

În replică, Iuri Dudi a întrebat-o pe Maia Sandu dacă în Moldova există un post TV de opoziție sau o media mare, unde Maia Sandu poate fi criticată și este criticată în mod regulat.

„Da”, a răspuns președintele ţării și a promis că îi va prezenta bloggerului lista respectivă.

Iuri Dudi a primit-o după ce înregistrarea interviului și a postat-o pe canalul său de YouTube. Dar chiar și o scurtă privire asupra listei prezentate arată că acolo practic nu există nicio presă de opoziție. Este puțin probabil că posturile TV8, Jurnal TV, Pro TV, Vocea Basarabiei, Moldova 1 sau publicațiile Ziarul de Gardă, Moldpres sau NewsMaker pot fi numite presă de opoziție care critică regulat actuala guvernare.

Iar compania publică de radiodifuziune GRT din autonomia găgăuză, care a fost inclusă în listă, a fost acuzată recent că amenință securitatea națională a Republicii Moldova, aşa că cei din Găgăuzia se tem că aceasta ar putea fi închisă în curând.

În cadrul conversației, Iuri Dudi, bazându-se pe părerea unora dintre colegii săi moldoveni, a remarcat că multe instituții de presă, pe care Chișinău le numește independente, trăiesc din subvenții occidentale.

MAIA SANDU, președintele Republicii Moldova: „Deoarece piața de publicitate din țară este mică, majoritatea surselor de finanțare sunt granturi occidentale. Și aici apar două lucruri: în primul rând, unii jurnaliști, când văd cum își bat joc de mass-media, chiar şi de cele care nu sunt plăcute, ale oligarhului Şor, dezvoltă treptat autocenzura, deoarece ei văd că CSE poate închide mass-media din țară fără decizia instanței.
– Nu este adevărat.
– Iar în al doilea rând, ei dezvoltă autocenzura deoarece înțeleg că Maia Sandu este un președinte susținut de Occident, iar sursa finanțării lor sunt tot banii occidentali, iar dacă o vom critica prea mult, nu se știe ce va fi cu finanțarea noastră, pentru că în acest fel îi vom supăra pe cei care ne acordă aceste granturi.
– Din nou, vă sfătuiesc să deschideți astăzi orice pagină și să scrieți doar „Maia Sandu”, și să vedeți câte lucruri pozitive vor fi acolo și câte negative.
– Dacă facem un rezumat – nu există cenzură?
– Nu. Există o problemă cu cei care nu respectă legea și vor să destabilizeze țara noastră și crează riscuri pentru securitatea națională”.

În cadrul discuției despre cenzură și libertatea de exprimare în Republica Moldova, Iuri Dudi a abordat și suspendarea emisiei Canal 5, care, care potrivit declarațiilor președintelui, la fel amenință securitatea națională.

MAIA SANDU, președintele Republicii Moldova: „– În luna martie, ați avut discuții cu jurnalişti şi un reporter de la Canal 5 v-a pus o întrebare, acesta, așa cum înțeleg aparține sau este asociat cu oligarhul fugar Șor. Ea v-a adresat o întrebare, ați avut o conversație controversată, iar după ceva timp postul tv a fost închis.
– Nu, nu are nimic.
– Eu vorbesc de cronologie și nu despre motive și legături.
– Vă pot da un exemplu despre alți oameni care au pus astfel de întrebări și nu s-a întâmplat nimic cu acele organizații. Singurul lucru pe care am întrebat-o a fost dacă jurnalista știe cum se finanțează salariul ei, din ce bani sunt este finanțată mass-media pentru care ea lucrează. Și ea a spus că nu știe deloc.
– Trebuie să spun că asta se întâmplă.
– Când un jurnalist acceptă să lucreze pentru o companie, el întreabă – cine sunteți? De unde vin banii? Da? Este ceva normal pentru că reprezinți pe cineva”.

Iuri Dudi a întrebat-o pe Maia Sandu dacă astfel de acțiuni precum închiderea în masă a presei nu contrazic normele democrației?

MAIA SANDU, președintele Republicii Moldova: „- Pur și simplu să le deconectezi – este cenzură și asta este tocmai un atac la valorile democratice.
– Democrația trebuie apărată”.

O parte din interviul cu Maia Sandu a fost înregistrat la reședința de la Condrița. Iuri Dudi i-a amintit că în timpul alegerilor prezidențiale ea a promis că o va transmite pentru nevoi sociale. De exemplu, pentru un centru pentru victimele violenței domestice. Dar asta nu s-a întâmplat. Maia Sandu a răspuns că pentru asta e nevoie de bani.

MAIA SANDU, președintele Republicii Moldova: „- Ne gândeam să creăm vreun centru cultural. S-a dovedit că trebuiau făcute investiții mari și am decis să o amânăm pentru că sunt alte nevoi decât realizarea acestor investiții.
– Și tot înainte de alegeri ați spus că veți scoate gardul de la Președinție. Au trecut patru ani, dar gardul tot acolo e.
– Am deschis porţile, puteți vedea asta. Oamenii pot intra, pleca. Iarăşi, când s-au făcut calculele, s-a dovedit că trebuie de cheltuit mai mult decât dacă vom lăsa gardul și vom deschide porţile pentru ca toți oamenii să intre când vor dori”.

Iuri Dudi este un renumit jurnalist și blogger rus.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE