27.2 C
Chișinău

Efectul catastrofal al suspendării fabricilor: În aprilie exporturile de ulei s-au redus de 7,5 ori

Oprirea fie și temporară a activității celor trei fabrici de procesare a semințelor de floarea-soarelui și producerea de ulei, din cadrul grupului Trans-Oil, a avut un impact catastrofal asupra exporturilor de ulei din Republica Moldova.

Potrivit unei analize a expertului Iurie Rija, în luna aprilie 2024 exportul de ulei vegetal s-au prăbușit pur și simplu și a constituit doar 3.463 de tone, cel mai mic nivel din iunie 2023, transmite Mold-street.com.

Astfel volumul exporturilor de ulei în luna aprilie a fost de aproximativ 7,5 ori mai mic decât în luna martie din acest an și de circa 10 ori, comparativ cu aceeași lună din 2023.

„Motivul principal al acestei scăderi abrupte este staționarea făbricilor de ulei de floarea-soarelui din cadrul grupului Trans-Oil”, a precizat pentru Mold-Street.com, expertul agricol Iurie Rija.

Menționăm că grupul Trans-Oil deține trei fabrici de procesare in Republica Moldova: Floarea Soarelui din Bălți cu o capacitate de prelucrare 1.200 de tone de semințe de floarea-soarelui pe zi, Danube Oil din Portul Giurgiulești – cu 700 de tone și Trans Oil Refinery din Ceadîr-Lunga – cu 400 de tone.

Acestea asigură mai mult de 90% din producția de ulei vegetal din Republica Moldova și peste 95% din exporturile de acest produs.

Despre importanța exporturilor de ulei vegetal vorbește faptul că acestea au avut anul trecut o cotă de 6% din totalul exporturilor, de 2,5 ori mai mult decât exportul de textile, de circa două ori decât exportul de mobilă și cu peste 50% – decât de vinuri.

Amintim că de la mijlocul lunii martie aceste întreprinderi și-au oprit activitatea invocând lipsa materiei prime și in consecință au solicitat Ministerului Agriculturii eliberarea de licențe pentru importul din Ucraina.

După mai multe dezbateri și controverse, aceste licențe au fost eliberate abia pe 3 mai 2024.

În timp ce exportul de ulei s-a prăbușit, în luna aprilie 2024, exporturile de semințe de floarea-soarelui din Republica Moldova au crescut cu circa 37% față de luna martie și de aproape opt ori comparativ cu aceeași lună din 2023 și au constituit circa 73.000 de tone.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE