27.2 C
Chișinău

FMI: Recuperarea economică a Republicii Moldova, decurge mai lent decât s-a anticipat | VIDEO

Recuperarea economică a Republicii Moldova este mai lentă decât s-a anticipat, în contextul provocărilor persistente și repercusiunilor războiului Rusiei în Ucraina. Este una dintre concluziile experților Fondului Monetar Internațional care au purtat discuţii cu autorităţile moldoveneşti, în contextul celei de-a cincea evaluări a programului susținut de organizaţie. Potrivit comunicatului, PIB-ul în termeni reali a crescut anul trecut cu 0,7%, sub nivelul de 2% prognozat de FMI la momentul ultimei evaluări de program.

Principala cauză a fost redresarea mai slabă a cererii interne, în special având în vedere consumul sectorului privat și investițiile, spun experţii.

Aceștia presupun că, economia va continua să se redreseze în acest an, cu o creștere economică de 2,6%, ceea ce este iarăși un nivel mai jos decât cel prognozat anterior. Printre riscuri se numără posibilitatea unor noi șocuri energetice sau un nou val de refugiați,  se arată în comunicat, potrivit căruia politica monetară trebuie să aibă în continuare ca scop menținerea stabilității prețurilor.

FMI a remarcat că îndeplinirea unor reforme structurale decurge cu întârziere și tot lent sunt realizate reformele convenite în vederea consolidării autonomiei instituționale și a guvernanței BNM, și instituirii unei infrastructuri judiciare anticorupție, inclusiv un proces credibil de selectare a judecătorilor.

Autorităţile n-au reacţionat la concluzille preliminare ale experţilor FMI făcute în urma discuțiilor cu reprezentanţii puterii cu privire la rezultatele economice atinse și politicile economice promovate. Amintim că luna trecută s-a anunțat că Republica Moldova va beneficia de la Fondul Monetar Internațional de un nou împrumut în valoare de peste 170 de milioane de dolari, cu o perioadă de rambursare de 20 de ani.

Se prevede ca banii să fie utilizați pentru finanțarea necesităților bugetului de stat în perioada 2024-2025. Dobânda aplicată pentru împrumutul în cauză va fi rata de bază a dobânzii la drepturile speciale de tragere plus marja de 0,75 p.p. Taxa de deservire constituie 0,25% din suma debursată.

Potrivit BNM, datoria externă brută a Republicii Moldova a crescut cu 9,1 la sută comparativ cu sfârșitul anului 2022 și la 31.12.2023 a totalizat 10 465,65 mil. USD, echivalentul a peste 185 de milioane de lei. De asemenea, anul trecut, datoria de stat a țării a crescut la aproape 102 miliarde de lei adică 5,7 miliarde de dolari.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE