16.1 C
Chișinău

Guineea Ecuatorială, statul african – Suriname, țara insulară Sfântul Vincențiu și Grenadinele, în fața țării noastre. Republica Moldova, pe locul 97 din 190 într-un clasament al celor mai bogate țări din lume | VIDEO

Cu un PIB pe cap de locuitor la paritatea puterii de cumpărare, de aproape 18 mii de dolari (17.902 USD), Republica Moldova se situează pe locul 97 din 190 într-un clasament al celor mai bogate țări din lume. La efectuarea calculelor, drept indicator a fost luată valoarea de piață a tuturor bunurilor și serviciilor finale, ținând cont de puterea de cumpărare, produse în medie de o persoană. Prin urmare, acesta nu trebuie confundat cu Produsul Intern Brut pe cap de locuitor, care în Moldova este de 5.714 dolari, cifră de aproape trei ori mai mică decât cea din topul Global Finance.

În această listă, în fața țării nostre se află Guineea Ecuatorială, statul african – Suriname și țara insulară Sfântul Vincențiu și Grenadinele. După noi vin Egipt, Republica Fiji din Melaezia, Republica Palau, o țară insulară aflată în Oceanul Pacific și mai multe state africane.

Potrivit clasamentului, cea mai bogată țară din lume este Luxemburg cu un PIB anual de 143.173 USD pe cap de locuitor, ținând cont de puterea de cumpărare, produse în medie de o persoană. Acesta este urmat de regiunea Macao din China cu 134.141 dolari pe cap de locuitor și Irlanda cu 133.895 de dolari.

În lista țărilor bogate se mai regăsesc Emiratele Arabe Unite, Elveția, San-Marino, Statele Unite și altele.

La coada clasamentului se află țări ca Nigerul, Mozambique, Republica Democratică Congo, Republica Central-Africană, Burundi, Sudanul, cu un PIB anual cuprins între 455 și 1675 de dolari pe cap de locuitor. Totodată, printre cele mai sărace țări se numără Afganistanul, Eritrea, Liban, Siria, Sri Lanka care nu au prezentat date.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE