16.1 C
Chișinău

CSM a aprobat cererile de demisie a 20 de magistrați de la Curtea de Apel Chișinău. Președintele CSM: „Consiliul gestionează situația, pentru a nu admite cumva un blocaj” | VIDEO

Consiliul Superior al Magistraturii a examinat cele 20 de cereri de demisie ale judecătorilor de la Curtea de Apel Chișinău. Ședința a fost publică, dar fără prezența presei. Magistrații au anunțat că pleacă la mijlocul lunii aprilie, după ce Comisia Vetting a declarat că începe evaluarea Curților de Apel și că a transmis notificări la 40 de judecători din cadrul instanței din Chișinău.

Din ei, doar 20 au fost de acord să fie examinați și au depus la Comisia Vetting actele necesare, printre care Declarație de avere și interese personale pentru ultimii cinci ani. Legea le permite judecătorilor care nu vor să fie evaluați să-și dea demisia în decurs de 20 de zile.

Tot în acest timp, ei își pot retragere cererile. Termenul prevăzut pentru depunerea declarațiilor a expirat în data de 2 mai. În fața magistraților de la Consiliul Superior al Magistraturii s-a prezentat doar un singur judecător, Sergiu Arnăut, care și-a motivat demisia.

SERGIU ARNAUT, fost judecător: „Nu am nici o legătură cu vetingul, eu am împlinit vârsta de 65 de ani unde lege îmi permite să depun din propria inițiativă cerere privind demisia. La atingerea vârstei de 65 de ani nu mai am dreptul să activez în domeniul justiției. Este legea sau este statutul judecătorului unde îi dă judecătorului să aleagă. Dorește să participe la veting sau dorește dimensionat. Decizia fiecăruia în parte îi aparține. Dânșii au hotorât să dimensioneze. Nimeni nu îl obligă să rămână. Fiecare persoană când încalcă trebuie să îi fie dovedită vina, noi nu vorbim, vorbim de corupție, sau vorbim nu numai de sistemul judecătoresc, vorbim de întregul sistem, întreaga țară. La moment fiecare persoană necătând că-i judecător sau alt funcționar public trebuie să vina dovedită”.

Președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Sergiu Caraman a declarat că celelalte cereri de demisie, 19 la număr la fel vor fi astăzi examinate. Între timp, acesta a anunțat că vor fi organizate concursuri pentru suplinirea funcțiilor acelor judecători care au plecat, iar o parte vor fi transferați la Curtea de Apel de la CSM.

SERGIU CARAMAN, președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii: „Consiliul Superior al Magistraturii gestionează situația și pentru a nu admite cumva un blocaj sau pentru că să nu fie admisă cumva o activitate deficitară la Curtea de Apel Chișinău o să fie transferați judecători de la prima instanță la Curtea de Apel Chișinău, la fel am anunțat un concurs pentru suplinirea funcțiilor vacante de judecători la Curtea de Apel Chișinău și în scurt timp vom avea și concursul pentru suplinirea acestor funcții. Focusul este pe suplinirea funcțiilor respective în rândul judecătorilor care doresc, fie care doresc, fie transfer, fie promovare la instanța ierarhică superioară de la prima instanță și după cum este prevăzut de lege, transferul temporar este doar ca o soluție temporară până aceste funcții vor fi suplinite”.

Precizăm că, în perioada următoare, Comisia va colecta de la cei 20 de judecători informații relevante pentru evaluare, având acces imediat la sistemele informaționale care conțin datele necesare pentru realizarea procesului de verificare și va solicita informații de la entități publice și private.

De asemenea, Comisia poate primi și analiza informații transmise anonim care vizează subiecții sau alte persoane implicate în evaluare, cu condiția ca acestea să fie specifice, relevante și suficient de întemeiate pentru a fi verificate. În cadrul sesiunilor de întrebări și răspunsuri, judecătorii vor trebui să ofere argumente pertinente pentru clarificarea aspectelor de integritate analizate de Comisie.

Reamintim că, la începutul lunii februarie, Curtea de Apel Chișinău se plângea pe lipsa acută de angajați, după ce peste 43 de mii de dosare rămăsese în gestiunea a 35 de judecători. Printre cei care vor să plece din sistem este Sergiu Arnăut, Eugeniu Clim, Ina Dutca, Silvia Gîrbu, Viorica Mihailă și alții.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE