16.1 C
Chișinău

„Ilan Şor a găsit posibilitatea să aducă focul care a coborât în Biserica Sfântului Mormânt”. Focul Haric de la Ierusalim, livrat prompt în Găgăuzia | VIDEO

Bașcanul Găgăuziei, Evghenia Guțul, împreună cu preotul Catedralei din Comrat, precum și deputații Parlamentului și Adunării Populare din regiune, au întâlnit la aeroportul din Chișinău Focul haric, adus în Sâmbăta Mare cu un zbor special din Ierusalim, pentru ca să ajungă cât mai repede în autonomie.

Evghenia Guţul a mulţumit preoţilor care au însoţit şi întâlnit Focul haric după toate canoanele. Bașcanul i-a invitat pe toți cei prezenți la liturghia festivă de la Catedrala din Comrat.

EVGHENIA GUŢUL, başcanul UTA Găgăuzia: „Aș dori să profit de ocazie și să-i felicit pe toți locuitorii autonomiei găgăuze cu ocazia viitoarelor sărbători pascale – pace și bunătate la toate familiile noastre”.

Părintele VASILI, preotul Catedralei din Comrat: „Îi mulțumesc lui Dumnezeu că Domnul, prin mila Sa, ne-a dăruit Focul Haric, care este viața veșnică, ceea ce înseamnă că vom putea trăi liniştit încă un an cu ajutorul lui Dumnezeu, și mulțumesc Domnului că am ajuns la această Duminică Luminoasă și să ne dea Dumnezeu că Hristosul înviat să învie în primul rând în inimile noastre. Hristos a Înviat! Cu adevărat a înviat!”.

Deputații Parlamentului și Adunării Populare din Găgăuzia au menţionat că Focul haric, ca simbol al păcii, este în prezent deosebit de necesar și important pentru locuitorii autonomiei și a republicii în ansamblu.

De asemenea, ei au mulțumit celor care au făcut posibil ca lumina sfântă să ajungă cât mai repede la Chișinău, iar de acolo în Găgăuzia, dar și la cei care vor s-o primească.

DMITRI CONSTANTINOV, președintele Adunării Populare din Găgăuzia: „Noi am reuşit, împreună cu bașcanul și părintele nostru Vasili, reprezentantul Catedralei din Comrat, să întâlnim Focul haric chiar aici, la aeroport, să-l primim anume din prima sursă. Aș dori să vă felicit pe toți cu ocazia marii sărbători! Fericire, bunătate și linişte pentru fiecare familie!”.

REGHINA APOSTOLOVA, deputat independent: „Țin în mâini Focul haric, care a sosit la noi astăzi din inima Ortodoxiei – Ierusalim. Mii de oameni așteptau astăzi flacăra sfântă la aeroport. Este simbolul Paștelui, păcii, bunătății și, probabil, acum, mai mult ca niciodată, este foarte important să primim focul și lumina în fiecare familie, pacea pe care toată lumea o așteaptă pe planeta noastră și în Republica noastră Moldova”.

VADIM FOTESCU, parlamentar: „Suntem foarte bucuroși că Ilan Şor, conform vechii şi bunei sale tradiții, a găsit posibilitatea să aducă focul care a coborât astăzi în Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim. Această flacără este unificatoare pentru toți creștinii din lume. Și, desigur, ne bucurăm foarte mult că vom putea livra o parte din această lumină sfântă bisericilor din Moldova noastră minunată”.

Lumina Sfântă sau focul haric este considerată o minune care se întâmplă în fiecare an la Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim în Sâmbăta Mare, ziua dinaintea Paștelui Ortodox. Peste Sfântul Mormânt din cer coboară flacăra, care se manifestă diferit în fiecare an, iar în primele minute nu frige. Mulți o consideră cea mai veche minune anuală atestată a lumii creștine. A fost documentată consecvent din 1106. Biserica Sfântului Mormânt a fost construită pe locul unde, conform Bibliei, a fost înmormântat Iisus Hristos.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE