21.1 C
Chișinău

„Sat european”, doar pe jumătate? Primarul satului Șestaci, indignat că, deși a aplicat la program, este nevoit să caute încă 15 milioane de lei ca să poată aproviziona localitatea cu apă | VIDEO

„Doar 100 de gospodării din 430 sunt asigurate cu apeduct și canalizare, iar oamenii sunt nevoiți să aducă apă de la izvor cu buteliile”. Astfel și-a exprimat indignarea primarul din satul Șestaci, raionul Șoldănești.

Potrivit lui Iacob Guja, fântânile din sat au secat, așa că, acum doi ani, ca să monteze o rețea de apeduct a aplicat la proiectul național „Satul European”, în cadrul căruia i-au fost oferite 10 milioane de lei. Acrești bani îi ajung însă pentru implementarea proiectului doar pe jumătate.

IACOB GUJA, primarul satului Șestaci, Șoldănești: Noi, pentru prima etapă, ne-am încadrat doar în banii pe cфre-i oferă fondul de dezvoltare locală, fără contribuții, adică 10 milioane de lei. Am avea nevoie și pentru a treia etapă, dar se oferă doar 10 milioane, e suma maximă. Așa că, am divizat proiectul pentru a doua etapă, cu suma de 10 milioane. Asta înseamnă opt km jumătate de apeduct. Dar pentru a asigura tot satul cu apă este nevoie, undeva, de 16 km”.

Prin urmare, pentru ca toată lumea să primească apă, mai exact 1100 de localnici, primarul trebuie să găsească alți bani, mai exact – 15 milioane de lei.

IACOB GUJA, primarul satului Șestaci, Șoldănești: „Unicul regret care îl avem noi, oamenii de la țară, este că birocrații în instituțiile statului se asigură cu apă din contul bugetului de stat, adică ei beau zilnic apă din butelii cumpărate din banii oamenilor, dar statul când vine vorba, deși Constituția obligă statul să asigure oamenilor un trai decent și doar noi vrem să fie asigurat accesul la apă nu să fie oferită apă fără bani cum folosesc ei apă fără bani din contribuția oamenilor. Ei, iată, ne bagă-n concursuri”.

În plus, spune edilul, concursurile sunt extrem de birocratizate, iar din această cauză are de suferit calitatea lucrărilor.

IACOB GUJA, primarul satului Șestaci, Șoldănești: „Dar noi când e timpul bun facem concursuri, facem hârtii și când e timpul rău și frig noi facem lucrări și facem lucrări de proastă calitate și pe urmă ne pomenim că am cheltuit mulți bani și lucrările sunt de proastă calitate, pentru că nu se fac la timp și se fac în timpul iernii, se fac pe timp rău”.

Cei mai indignați de lipsa apeductului în sat sunt desigur, localnicii.

„Nu a fost nici canalizare, nici apeduct, iaca fântâni cum am făcut noi fiecare gospodar își face fântână care mai aproape, care mai departe”.

– Voi aveți apă?
– Nu, nu am apă. Eu aici am grijă de doi bătrâni, unul stă la pat, păi ei tot nu au apă. Iaca la izvor luăm hainele în lighean și ne ducem la izvor și le spălăm, este în mahala aici nu departe izvor”.

Acum toate privirile oamenilor se îndreaptă către primar.

– Nu aveți apă?
– Deocamdată, nu. O să avem, primarul ne-a promis.
– Când?
– Nu știu. El o promis, o să vedem”.

Nemulțumirile sătenilor nu se opresc aici. Ei sunt supărați și de faptul că școala le-a fost închisă, iar copii trebuie să meargă la cea din orașul Șoldănești.

„Nu trebuia să o închidă că tot era mai bine în sat că așa trebuie să circule zi de zi la Șoldănești, dar dacă au închis-o ce să facem?”.

„Ar fi foarte bine în fiecare sat să fie școală unde copilul se trezește la timp și copilul se duce la școală, dar așa este mai greu”.

„Păi uitați-vă cum au închis școala, unde o să se ducă copiii trebuie să se chinuie dimineață să se trezească la ora 06.0007.00 să se ducă în satul vecin în autobuz, trebuie să achităm pentru autobuz, apă nu este, de câți ani de zile promit că o să ne facă și nu mai fac absolut nimic, numai promisiuni.

Probleme mai multe în sat sunt, ați observat chiar la intrarea în sat stă gunoi, doamne ferește, stă lacul cela, bate vântul și tot gunoiul vine totul în sat. Ați văzut ce primărie avem? Doamne ferește nu doresc nici la un sat așa primărie, gardul acesta chiar nu se poate de vopsit? Uitați-vă copiii, un teren de joacă nu este în sat, păi ce viitor dăm la copiii noștri?”.

Primarul a invocat că instituția s-a închis din cauza numărului mic de copii.

IACOB GUJA, primarul satului Șestaci, Șoldănești 28.35-28.45 Gimnaziul a fost din cauza că sunt puțini copii, avem un an de când copiii merg la Șoldănești. Copiii se adună la drumul central și transportul se pornește din deal și îi adună pe toți de-a lungul satului până la ieșirea din sat și îi transportă la liceele din Șoldănești”.

Ceea ce ține de gunoi, primarul spune că groapa nu se află pe teritoriul Șestaciului. Cu referire la gardul nevopsit al primăriei, el a afirmat că nu comentează această nemulțumire, iar în ceea ce privește acuzația că părinții ar achita pentru transportul elevilor către școală, edilul a respins această acuzație, menționând că respectivul serviciu pentru copii este gratuit.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE