Interdicția Bisericii Ortodoxe din Moldova, aflată sub jurisdicția Patriarhiei Moscovei, ar putea provoca un cerc vicios periculos de confruntare în societate, care este deja divizată de autorități. Aceasta este părerea cetățenilor moldoveni cu care a reușit să discute echipa noastră de filmare. Mulți dintre aceștia consideră că autoritățile nu au dreptul să limiteze credința oamenilor. Alții au amintit experiența țării vecine, susținând că dacă Moldova va continua să urmeze scenariul ucrainean, acest lucru va duce doar la instabilitate și creșterea tensiunii în societate.
Declarația deputatului partidului de guvernământ, Vasile Șoimaru, a fost văzută negativ de cetățeni. Mulți dintre cei cu care a discutat echipa noastră de filmare, au considerat că vorbele deputatului sunt lipsite de sens din punct de vedere spiritual, subliniind că luarea unei astfel de decizii va încălca unul dintre principiile Constituției, care garantează libertatea de conștiință și religie.
„Fiecare națiune are dreptul la propria credință. Nu trebuie să se implice, fiecare are dreptul să aleagă ceea ce îi convine, nu să conducă în numele lui Dumnezeu sau altceva. Cred că fiecare persoană este capabilă să se gândească la sufletul său, singură. Poți înțelege oamenii, nu sunt protejați de nimic. Dacă religia se împarte, despre ce putem vorbi mai departe.”
„Nu, este greșit, pentru că oamenii sunt credincioși și nu ar trebui să se închidă bisericile. Noi întotdeauna am crezut în Dumnezeu și trebuie să credem.”
„Suferă credincioșii care se identifică cu această biserică. În alte țări, de exemplu, în Belgia, unde coexistă aproape 6 limbi, și credințele religioase sunt aceleași. Politica este în general un labirint, dar mi se pare că este greșit.”
„Desigur, este rău, totuși, o persoană cu adevărat credincioasă este și o persoană bună la suflet, noi avem doar asta – credința în Dumnezeu, aceasta este singura, probabil, care ne salvează acum, dar nu toată lumea înțelege asta. Închiderea bisericilor, cred că este foarte rău, dacă va avea loc. Poate fi considerată discriminare? – Da, cred că da. Dacă vom lipsi oamenii de biserici, va fi o catastrofă, nu pot nici măcar să îmi imaginez asta, nicăieri nu există așa ceva.”
„Este greșit, este vorba de credință, nu îi privește deloc, ei doar vor întoarce o parte a
populației împotriva lor. Poate fi considerată aceasta discriminare? – Da.”
„Este greșit. Pentru că nu se poate trăi așa, trebuie să trăim în armonie cu toate națiunile. Este o rea-voință a conducătorilor față de oameni, nu se comportă așa cum ar trebui. Ar trebui să fie deschiși și să ajute oamenii. Politica este pentru ei, dar nu pentru popor, poporul vrea să trăiască. Este discriminare, așa nu ar trebui să fie, oamenilor trebuie să le faci doar bine.”
„Înțelegeți, dacă Moldova a fost timp de peste patru sute de ani parte a Bisericii Ortodoxe Ruse – aceasta este istoria noastră, înseamnă că este un afront adus cetățenilor. Se numește o ofensă adusă națiunii. Toată Europa râde de Moldova, care renunță la națiunea și limba sa. Pentru mulți credincioși, aceasta va fi o ofensa, o palmă. Este lipsă de respect față de propriul popor. O persoană care nu cunoaște și nu își amintește istoria sa nu are viitor.”
În plus, o parte dintre cei intervievați au amintit ce a dus la interdicția Bisericii Ortodoxe Ruse pe teritoriul țării vecine. Oamenii sunt îngrijorați că, dacă Moldova nu va ține cont de experiența altora și va continua să urmeze modelul ucrainean, consecințele vor fi ireversibile.
„Mergem pe un drum greșit. Trebuie să consultăm mai întâi credincioșii, oamenii care au respectat religia creștină tradițională. Pur și simplu nu pot înțelege cum se poate amesteca politica cu religia. Este neplăcut. Doar discriminare. Știți, la ce altceva ar putea aduce? Și așa este deja totul. Manifestații în piață – este nevoie pentru o țară mică? Cred că nu.”
„Este greșit, este abuz, este privare de spiritualitate, este o încălcare a religiei, a tradiției. Este foarte greșit. Discriminare pură. Exact ceea ce s-a întâmplat în Ucraina. Persecuția bisericii – trăim în epoca medievală? În Evul Mediu au fost persecuții religioase, cruciații impuneau religia. Iată, trăim în aceeași epocă. În Ucraina, oamenii plâng, nu pot nici măcar să-și boteze copiii, nici să-și îndeplinească ritualurile. Îi aruncă în închisori pentru valorile lor spirituale, cu care oamenii trăiesc de secole, chiar milenii. De ce să distrugem asta? În primul rând, este instabilitate în societate, haos, mânie, stres în societate. De ce să facem asta? Înseamnă că cineva are nevoie de asta. Cine? Este clar cine dictează, știți și voi foarte bine.”
„Totul este greșit, majoritatea suntem ortodocși. Moldova este o țară ortodoxă din punct de vedere istoric, de la Ștefan cel Mare, poate chiar mai devreme, așa că toată Moldova rurală, toți ortodocșii, este un atac asupra poporului. Chiar nu vreau să mă refer la țara vecină, unde ortodoxia este distrusă și aici similar, suntem pe drumul acesta. În fiecare sat a fost restaurată o biserică, și oamenii erau fericiți, mergeau, ofereau bani, iar acum, nați-o bună, iar acești oameni sunt încă în viață”.
„Există oameni care cred, slujesc, și cum îi poți priva de asta? Este un lucru sacru. Acum vor fi alegeri, poporul trebuie să decidă în cine să aibă încredere, iar aceștia trebuie să fie alungați.”