17.7 C
Chișinău

Fost ministru al Economiei, despre intenția României de a procura pachetul de control al Portului Giurgiulești: Vor prelua portul și vor limita accesul Moldovei | VIDEO

România va prinde doi iepuri dintr-o lovitură – va elimina un concurent serios în transportul de marfă din porturile de pe Dunăre și va câștiga și mai mult, folosind infrastructura Portului Internațional Giurgiulești exclusiv în interesul său, fără participarea Moldovei. Este declarația fostului ministru al economiei, Octavian Calmîc, care a comentat planurile părții române de a cumpăra pachetul de control al acțiunilor de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, care în prezent este proprietarul companiei concesionare a Portului Internațional Giurgiulești.

Octavian Calmîc a subliniat că vânzarea pachetului de control al acțiunilor BERD din port a fost doar o chestiune de timp. Altă problemă este: cui, în ce condiții și cine va fi principalul beneficiar al tranzacției?

OCTAVIAN CALMÎC, fost ministru al Economiei: „Nu este caracteristic băncilor să conducă astfel de afaceri, ele trebuie să găsească un anumit investitor pentru aceste procese, acum sunt în proces de căutare a unor astfel de investitori. Și, desigur, România, a declarat de la început, că are un interes. În asemenea condiții este prea devreme să vorbim, dar cel mai probabil vor vinde partea principală a cotei în acest port. Vor vinde partea lor de cotă, fie două treimi, fie 60%, cum vor conveni, este un proces de discuții.”

Potrivit expertului, portul Giurgiulești reprezintă o concurență serioasă pentru porturile românești, motiv pentru care Calmîc nu a exclus că, după vânzarea către România, accesul agenților economici moldoveni la infrastructura portuară va fi limitat, iar serviciile vor deveni mult mai scumpe. Pentru economia Moldovei, aceasta va fi o altă lovitură serioasă.

OCTAVIAN CALMÎC, fost ministru al Economiei: „Evident, acolo va fi o altă administrare. Trebuie să înțelegem că acest port concurează direct cu porturile românești. Multe bunuri fizice, atât de import, cât și de export, trec direct prin portul Giurgiulești, ocolind infrastructura României. 12.28 Nu exclud că, în primul rând, vor limita accesul, în al doilea rând, vor fi servicii costisitoare, oferind posibilitatea dezvoltării altor porturi situate pe teritoriul României, care sunt sub controlul companiilor românești.”

Mai mult, fostul ministru al economiei nu a exclus vânzarea către partea română și a unei părți din portul de stat Giurgiulești.

OCTAVIAN CALMÎC, fost ministru al Economiei: „În ceea ce privește portul de stat, el trebuie să fie alipit la frontieră, este un pic mai sus. Dacă ne uităm pe hartă, el se află deja pe malul Prutului. 07.42 Și această infrastructură se învecinează cu Portul Internațional Giurgiulești. Proiectul pe care îl are Spînu este ambițios, dar în lipsa banilor, el nu poate dezvolta acest proiect. Ei pot vinde această întreprindere de stat.” Este singurul port, singura noastră fereastră și ieșire la mare. Și noi pierdem controlul asupra unui obiectiv strategic important.”

Octavian Calmîc a atras atenția că va fi supusă vânzării proprietatea imobiliară de pe teritoriul portului, dar nu și terenul, legea nu permite acest lucru. Deși majoritatea de guvernământ ar putea face acest pas. Este demn de remarcat că, în memorandumul adoptat la 28 august privind începerea negocierilor cu BERD pentru achiziționarea acțiunilor companiei operator de port „Danube Logistics SRL”, deținută de BERD, guvernul României își declară deschis interesele strategice în Portul Internațional Giurgiulești.

Se presupune că portul situat pe teritoriul Moldovei va fi achiziționat prin Administrația Porturilor Maritime – o companie comercială aflată sub jurisdicția Ministerului Transporturilor din România. Guvernul Republicii Moldova s-a grăbit să declare că nu este vorba despre vânzarea portului de stat Giurgiulești.

DANIEL VODĂ, purtător de cuvânt al Guvernului RM: „Nu se pune problema vânzării portului de stat. BERD, proprietarul companiei concesionare a Portul Internațional Liber Giurgiulești, este în negocieri cu mai mulți potențiali investitori, inclusiv din România, Turcia, Regatul Țărilor de Jos și Danemarca. Pe agenda negocierilor prim-ministrului Republicii Moldova, Dorin Recean, și a omologului său român, Marcel Ciolacu, se află teme de cooperare în domeniul infrastructurii. Guvernul nu va vinde portul de stat Giurgiulești.”

Potrivit portalului de știri bani.md, BERD caută într-adevăr un cumpărător pentru partea sa de cotă, care i-a revenit în urma unei tranzacții problematice.

Portalul menționează că încă din iunie 2022, a apărut informația că, la solicitarea Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cazuri Speciale, a fost pus un sechestru pe suma de peste 150 de milioane de lei, pe activele care constituie capitalul social al companiei „Danube Logistics”, care administrează Portul Internațional Giurgiulești.

Matthias von Tucher, directorul „Danube Logistics SRL”, a calificat această sechestrare drept „exproprierea BERD”. Este vorba despre două anchete. Una dintre ele se referă la compensarea prejudiciului cauzat prin fraudă, în urma căreia compania operator de la acea vreme a vândut o parte din port pentru doar 344 de dolari, după care a fost vândută BERD pentru doar 1000 de euro, pentru datorii. În același timp, în Portul Giurgiulești au fost investite peste 50 de milioane de euro.

În plus, între fostul operator al portului și actualul încă se desfășoară un proces în instanțele internaționale. După cum a subliniat Octavian Calmîc, nu se știe cum se va încheia, însă este evident că România se grăbește să finalizeze tranzacția cât mai curând posibil.

Dar conform legislației, orice tranzacție de înstrăinare a portului sau a unei părți a acestuia necesită acordul obligatoriu al guvernului Republicii Moldova.

Este evident că aprobarea actualei puteri din Moldova pentru pierderea controlului asupra unui obiectiv strategic important, chiar și în detrimentul intereselor naționale și economice, este o chestiune de timp.

Amintim că Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare a devenit, în luna mai 2021, singurul proprietar al operatorului și concesionarului Portului Internațional Giurgiulești, compania „Danube Logistics”. Pe 18 mai a aceluiași an, instanța din Moldova a înregistrat schimbarea de proprietar, după ce banca a achiziționat 100% din acțiunile grupului de companii „Danube Logistics”.

Infrastructura principală se află în administrare privată și cel mai mare flux de mărfuri trece prin acest port, și nu prin portul de stat. După cum a menționat într-unul dintre interviurile sale Andrei Spînu, statul nu primește nimic în buget din concesiunea Portului Internațional, în afară de impozitele agenților economici care își desfășoară activitatea acolo.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE