25.2 C
Chișinău

Cumpără pâine pe datorie, trăiesc din pensia părinților și se gândesc să plece în căutarea unui serviciu decent. Angajații de la CFM: „Andrei Spînu a promis că până în luna iulie ne vor plăti salariile și întreaga datorie, dar nu și-a respectat cuvântul” | VIDEO

Fără rechizite, haine și rucsac nou. Așa vor merge în acest an la școală, în 1 septembrie, copiii angajaților de la Calea Ferată, care nu și-au mai primit salariile din luna aprilie. Unii angajați se găsesc într-o situație fără ieșire. Ion Moraru din Basarabeasca ne-a spus că disperarea sa crește pe măsură ce se apropie începutul de an școlar. Asta deoarece are nevoie de minim 2000 de lei pentru a lua cele necesare copilului său, însă nu are de unde și va trebui să apeleze la un credit pentru a ieși din situație.

ION MORARU, angajat CFM: „Cu salariul e slab de tot, nu ne dă. Noi avem patru luni de când nu am primit banii deloc și eu am copil mic care merge în clasa întâi și de unde? nici femeia nu lucrează și cum să-l întrețin acum de școală?
– Acum să-l trimit, cu ce să-l trimit? Acum s-a schimbat totul de școală, trebuie costum special pentru clasa întâi, geantă, rechizitele de unde? trebuie să le cumpăr pe toate”.

Pe lângă Ion mai sunt și alți zeci de oameni care trăiesc din credite și iau chiar și pâinea de la magazin pe datorie.

LIDIA CARAMAN, angajat CFM: „Oamenii sunt deja la limită. Nu au voie să facă grevă deoarece suntem un obiectiv strategic. În magazin – pe datorie, peste tot – pe datorie. Vânzătoarea noastră are un caiet și se ia pe datorie. Apoi primesc și plătesc, și rămân din nou fără nimic. Sunt consilier în primăria locală și mam întâlnit cu Andrei Spînu. Mi-a promis, mi-a dat cuvântul că până în luna iulie ne vor plăti datoria, când va fi sărbătoarea noastră, pe 2 august, ne vor plăti toate salariile și întreaga datorie până în iulie. Dar s-a întâmplat că nu și-a respectat cuvântul. Și, în plus, s-a întâmplat că acum avem și mai multe restanțe la salarii”.

Acest bărbat ne-a spus că ar vrea să lucreze în altă parte, însă din cauza vârstei nu-și poate găsi un alt loc de muncă.

„Dar cum supraviețuim? Mergem la magazin și luăm pe datorie. Oricine aici, dacă arată cu degetul spre cineva, să spună că nu ia pe datorie în magazin. Chiar și pâinea – pe datorie. Mergem și oamenii ne ajută. Pentru că înțeleg: nu avem salarii. Când vom primi salariul, aproximativ 70-80% din el îl vom da pentru a achita datoriile. Unde să merg eu? Am 53 de ani, unde să meargă el? Are 58, unde să meargă el? Are 54 de ani, unde să meargă el? Are 50 de ani. Unde să mergem noi, cine ne va angaja?”.

De soartă grea se plânge și acest domn care ne-a spus că nu s-a gândit vreodată că o să ajungă să apeleze la pensia mamei sale.

„Lucrez de aproape 30 de ani. Am norocul că mama primește pensie. Mama și tata și-au pierdut sănătatea lucrând pe calea ferată – au ieșit la pensie pe caz de boală. Au lucrat câte 30 și ceva de ani. Tata era maistru, iar mama brigadier. Eu am început să lucrez la 16 ani. Pe pensia mamei, tata a murit. Pe pensia mamei și pe contul din magazin – se dau în magazin. Îmi primesc salariul, merg și plătesc datoria”.

Brigadierul Gheorghi Tcaci, care lucrează la CFM de 36 de ani, spune că nu își amintește o situație atât de complicată cu datoriile. Munca feroviarilor este dificilă, uneori trebuie să lucreze și ore suplimentare, și au dreptul să primească salariul la timp, spune el.

GHEORGHI TCACI, brigadier: „A fost și înainte, dar nu a fost niciodată ca acum câte cinci, șase luni. Acum suntem în a cincea lună. În trecut, aveam două luni, trei luni. Și atunci ne dădeau două salarii pe lună. Lucrez ca brigadier, iar oamenii vin dimineața la lucru și îmi spun: „Nu am ce mânca”. Oamenii se trezesc la cinci dimineața. Întrebați pe cineva dacă a mâncat deja astăzi. Pentru că sperau: dacă plecăm mai devreme, putem mânca acasă. Pentru că nu au ce lua la muncă. Trebuie să facem ceva. Așa cum a promis Spînu. Ce a promis? Ne hrănește cu promisiuni. Spun că sunt necesari niște miliarde pentru a reamenaja calea ferată. Până acum totul era în regulă. Dar ce este acum, nu se poate face ceva pentru oameni?”.

Întrebat cum va fi soluționată această problemă, având în vedere că toți mai mulți angajați al CFM își dau demisia din cauza restanțelor salariale, șeful APP, Roman Cojuhari a declarat un lucru știut – că trebuie să găseacsă o soluție, numai că nu a spus când și cum. El a ținut să precizeze însă că indiferent de situație, întreprinderea va continua să activeze.

ROMAN COJUHARI, șef APP: „CFM trebuie să activeze, CFM este o companie, este un organism viu, e și firesc că oamenii să fie angajați sau ca oamenii să plece, dar cu siguranță procesele nu sunt oprite și procesele la CFM continuă, iar noi trebuie să îmbunătățim situația atât financiară cât și socială în cadrul acestei întreprinderi.
– Care este suma datoriilor acumulate?
– Circa 150 de milioane”.

Amintim că, de la începutul anului, angajații CFM din mai multe localități au organizat de mai multe ori acțiuni de protest din cauza întârzierei salariilor. Dacă anul trecut în companie lucrau aproximativ șase mii de persoane, acum, potrivit administrației, numărul lor a scăzut cu 500. De asemenea, conform spuselor directorului financiar, salariul mediu în întreprindere atinge acum șase mii lei, în timp ce anul trecut era de opt mii lei. Anterior, ministrul Andrei Spînu a declarat că Întreprinderea Calea Ferată din Moldova trebuie să treacă printr-o reformă serioasă, optimizare și să devină profitabilă.

În aprilie curent, Calea Ferată a Moldovei s-a împrumutat cu 35 de milioane de lei de la Loteria Națională ca să achite datoriile salariale. Iar la mijlocul lunii martie curent, restanțele salariale, pentru anul trecut, ale angajaților de la Calea Ferată a Moldovei au început să fie achitate, tot cu un împrumut, doar că de la Agenția Proprietății Publice. Bani au fost luați și din economii făcute prin reducerea cheltuielilor. Amintim că, mai mulți angajați de la Calea Ferată au protestat la începutul anului curent, cerând să li se achite salariile restanţe din octombrie, trecut. Pe fundalul acestor nemulțumiri, șeful CFM Oleg Tofilat și-a dat demisia. La începutul anului, potrivit lui, restanțele la salariile CFM se ridicau la peste 130 de milioane de lei.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE