23.9 C
Chișinău

Radu Marian a recunoscut că scopul amendamentului propus de el constă în extinderea termenului contractului de închiriere a spațiilor de la Aeroportul Chișinău | VIDEO

Amendamentul prin care Aeroportul Internațional Chișinău a fost inclus în lista bunurilor statului ce nu pot fi privatizate are principalul scop de a permite extinderea termenului de dare în arendă a spațiilor comerciale. Acest lucru a fost recunoscut în cadrul unui podcast de autorul inițiativei, deputatul PAS Radu Marian. Potrivit acestuia, prin această modificare, autoritățile își doresc să atragă mai mulți candidați interesați de spațiile din aerogară.

RADU MARIAN, președintele Comisiei parlamentare Economie, Buget și Finanțe, deputat PAS: „Scopul acestui amendament este mai degrabă legat de licitația care a avut loc și nu s-a finalizat, de a da în chirie anumite spații comerciale. Deci în lege există o prevedere care spune că, pentru bunurile care nu sunt în această listă a bunurilor nepasibile, poți să dai în locațiune aceste spații maximum trei ani. Și, din păcate, trei ani e un termen foarte scurt și, pentru mulți agenți economici serioși, inclusiv din afara țării, e un termen mult prea scurt și ca să extindem potențialul unei noi licitații, să avem mai mulți candidați, să fie mai atractivă licitația, noi venim cu acest amendament”.

În data de 14 mai Radu Marian a anunțat pe pagina sa de Facebook că perioada de chirie a spațiilor comerciale pe Aeroportul Internațional Chișinău poate fi extinsă de la trei la cinci ani.

„Această modificare va garanta că Aeroportul rămâne în proprietatea statului și va corecta o nedreptate comisă în timpul guvernărilor precedente. De asemenea, modificarea va permite Agenției Proprietăți Publice (APP) să relanseze licitația pentru închirierea spațiilor de la Aeroport și a aplica condiții mai avantajoase pentru a atrage cât mai multe companii serioase. De exemplu, să extindă și termenul de transmitere în chirie a spațiilor de la 3 la 5 ani”, a scris deputatul săptămâna trecută.

Amintim că, cele două licitații de la Aeroport au eșuat. Mai mulți politicieni din opoziție și experți consideră că pentru ambele tendere s-au impus condiții care favorizează doar compania franceză Lagardere. Și de fiecare dată autoritățile au explicat anularea și noile condiții ale licitației cu dorința de a atrage și mai mulți investitori respectabili, dar până la urmă doar Lagardere a ajuns pe listă.

Reprezentanții acesteia s-au întâlnit anterior cu președintele Maia Sandu, ministrul Energiei Dumitru Alaiba și cu șeful APP Roman Cojuhari. Totodată, potrivit unor reprezentanți din opoziție, în spatele ilegalităților de la Aeroport s-ar afla ministrul Infrastructurii Andrei Spînu, care favorizează compania franceză, acuzații respinse de oficial.

Organizarea licitațiilor a intrat în vizorul Procuraturii Anticorupție care efectuează verificări, ceea ce la înfuriat foarte mult pe Andrei Spînu.

Menționăm că, potrivit unui sondaj prezentat miercuri de IMAS, 55% dintre respondenți consideră licitația trucată, prin care se încearcă ca firma câștigătoare să fie declarată compania care convine celor aflați la putere. Doar 17% dintre cei chestionați cred că licitația este corectă și transparentă, în timp ce 28% nu au răspuns sau nu au o opinie clară în acest sens.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE