17.2 C
Chișinău

„Europa înseamnă pace?” Republica Moldova, prima țară care a semnat un Parteneriat de Securitate și Apărare cu Uniunea Europeană. Anunțul făcut de Dorin Recean | VIDEO

Republica Moldova și Uniunea Europeană au semnat un Parteneriat în domeniul de Securitate și Apărare, în cadrul Consiliului de Asociere, desfășurat la Bruxelles. Acesta prevede sprijin pentru consolidarea rezilienței, combaterea dezinformării securitatea cibernetică, consolidarea sectorul apărării, gestionarea crizelor și managementul integrat al frontierelor. Despre asta a anunțat Dorin Recean, care a semnat actul împreună cu șeful diplomației europene, Josep Borrell.

„Vom consolida asistența pentru sectorul apărării prin intermediul Instrumentului European pentru Pace și vom contribui mai activ la pacea și securitatea europeană”, a scris Recean, fără să spune ce ar însemna, concret, afirmația sa.

Josep Borrell a scris pe internet că Moldova este prima țară care a semnat un Parteneriat de Securitate și Apărare cu UE.

„Acest parteneriat va spori reziliența țării. Acesta va permite să abordăm în comun provocările comune de securitate, să facem angajamentul nostru mai eficient și să explorem noi domenii ale cooperării”, a scris șeful diplomației europene.

Săptămâna trecută, jurnaliștii publicației britanice Financial Times au dezvăluit în exclusivitate despre faptul că țara vecină și Uniunea Europeană urmează să-și aprofundeze cooperarea în domeniul apărării și securității, notând că este un nivel fără precedent, iar Chișinăul sfidează în acest mod avertismentele oficialilor ruși potrivit cărora țara ar putea avea soarta Ucrainei dacă se aliniază cu Occidentul.

Cu privire la document, autoritățile au declarat că în baza acestuia, țara noastră va spori schimbul de informații, va efectua exerciții militare comune și va fi inclusă în achiziția comună de arme. Potrivit publicației britanice, aceste măsuri vor consolida legăturile de securitate ale Moldovei cu partenerii occidentali.

În articol se mai spune că, noul parteneriat de securitate cu Bruxelles-ul ar urma să ”consolideze” participarea Republicii Moldova la misiunile de apărare ale UE, inclusiv la exerciții militare ”în direct”. Chișinăul ar fi, de asemenea, integrat

în ”inițiative legate de industria de apărare, inclusiv achiziții comune”. De asemenea, Moldova și UE vor lua măsuri pentru ”extinderea domeniului de aplicare” și creșterea nivelului de clasificare a informațiilor partajate.

Parteneriatul va urmări să sporească cooperarea între agențiile moldovenești și europene pentru a se apăra împotriva manipulării externe, amenințărilor cibernetice și teroriste, se arată în document. De asemenea, purtătoarea de cuvânt a Ministerului Apărării ne-a trimis un comunicat de presă în care se spune că Parteneriatul de Securitate și Apărare reprezintă un aranjament politic privind cooperare sporită în sfera securității și apărării, și este parte a Strategiei Securității Naționale a Moldovei.

„Majoritatea activităților prevăzute de Parteneriat deja sunt realizate în practică, dar stabilirea Parteneriatului ne va permite să avem o bază pentru cooperare mai sistemică cu UE”, se spune în text.

Tot acolo se menționează că în baza documentului, care nu va avea statut de tratat internațional, ci va fi bazat pe angajamente politice, Republica Moldova și UE vor purta anual dialog în domeniul securității și apărării. În plus, comunicatul confirmă că în baza parteneriatului, Moldova se obligă să participe la misiunile UE de gestionare a crizelor, management integrat al frontierelor.

Republica Moldova a declarat anul trecut pentru prima dată în mod oficial că Rusia reprezintă o „amenințare la adresa securității”, după care a semnat un acord bilateral de securitate cu Franța și primește o parte din fondurile UE pentru a-și consolida capacitățile de apărare. Cu privire la o presupusă amenințare din partea Rusiei la adresa securității naționale a țării noastre, purtătorul de cuvânt al diplomației ruse, Maria Zaharova, declara anterior că amenințarea la adresa neutralității Moldovei nu este Federația Rusă, ci Occidentul, căruia Moldova îi asigură interesul, a spus Zaharova.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE