17.2 C
Chișinău

Dan Perciun: Notele nu sunt întotdeauna un indicator al calității studiilor în școlile de la sate, așa că liceele din capitală vor organiza probe suplimentare pentru admitere | VIDEO

Notele nu sunt întotdeauna un indicator al calității studiilor în școlile de la sate. Asta a declarat ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, în platoul Exclusiv TV. Din acest motiv, în două licee din capitală, ministerul va organiza în sesiunea curentă probe suplimentare pentru admiterea la învăţământul liceal.

Potrivit oficialului, testul scris adăugător ar asigura o echitate între elevii care vor să-și continue studiile într-o instituţie mai bună, deoarece notele nu sunt un indicator al calității educației.

DAN PERCIUN, ministrul Educaţiei şi Cercetării: „Poate 9 dintr-un liceu de elită, foarte bun din Chișinău, nu neapărat e 9 la examenul de clasa a IX dintr-o localitate mai îndepărtată”.

Ministrul susține că această probă suplimentară nu ar fi necesară, dacă calitatea studiilor ar fi uniformă în toată țara. Statisticile ministeriale arată că aproape 20% dintre absolvenții gimnaziilor cu note de 9 și 10, nu obțin aceeași performanță la examenul de bacalaureat.

DAN PERCIUN, ministrul Educaţiei şi Cercetării: „De principiu, n-ar fi necesară această probă dacă noi am avea certitudinea că notele au aceeași greutate indiferent de raionul în care au fost susținute examenele de clasa a IX. Din păcate, încă nu suntem acolo, inclusiv din acest motiv, în opt raioane, în 200 de școli, în luna iunie, o să avem circa 400 de voluntari care o să se deplaseze timp de 4 zile și o să asiste la desfășurarea examenelor”.

Dan Perciun a venit cu explicaţii şi despre noua reformă, potrivit căreia elevii din clasele liceale ale instituțiilor mari vor putea să-și aleagă jumătate din disciplinele școlare, restul vor rămâne obligatorii.

DAN PERCIUN, ministrul Educaţiei şi Cercetării: „La liceu să avem posibilitatea ca din 30 de ore pe săptămână, 15 să fie discipline obligatorii și 15 să fie la alegere, practic jumătate din tot ce învață un elev la liceu să depindă de el sau de clasa lui. Nici nu va avea clasă ca atare. El va avea, de exemplu, lecții de matematică: cineva o să aibă trei ore, cineva cinci ore, cineva ar putea să nu facă deloc fizică, cineva, din contra, o să facă patru ore de fizică pe săptămână dintr-a X-a până în a XII”.

Amintim că, Ministerul Educației a elaborat un nou concept de dezvoltare a curricumului naţional. Acesta prevede că din septembrie 2025, elevii vor avea doar câteva discipline obligatorii. Este vorba de limba română, matematica, limba străină, istoria universală și cea a românilor.

Pe lângă acestea, vor fi și altele obligatorii, dar ele nu vor avea pondere la media anilor de studii și nu vor fi conta în cazul transferului elevului. Celelalte discipline vor fi la alegere sau opționale. Obiectele pe care elevul și le va alege în clasa X-a pentru a-și aprofunda cunoștințele într-un domeniu și a se pregăti de universitate vor deveni obligatorii pentru toată perioada de liceu. Cele opționale sunt pentru dezvoltarea unor competențe și pentru diversificarea ofertei educaționale a școlii. Toate acestea vor putea fi selectate, în funcție de capacitățile și interesele elevului, din liste prestabilite de minister și vor fi studiate într-un anumit volum.

Conceptul noului curriculum școlar național va fi supus consultărilor publice până în luna august, iar în septembrie ar putea fi aprobat de Ministerul Educației. Ulterior, vor fi elaborate programe pe fiecare disciplină.

Noul curriculum național urmează să fie pus în aplicare în școlile care își vor dori acest lucru din septembrie 2025, iar din septembrie 2027 ar urma să fie implementat gradual în toate. Tot de la anul vor fi editate noile manuale, inclusiv în format digital.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE