17.2 C
Chișinău

Fermierii cer instituirea stării de calamitate în contextul secetei prelungite și ajutor financiar din partea Guvernului | VIDEO

Se cere instituirea stării de calamitate în contextul secetei prelungite. O astfel de solicitare Asociația Forța Fermierilor a făcut Ministerului Agriculturii. Într-o postare pe Facebook, fermierii solicită inițierea „urgentă” a procesului de creare a comisiilor de specialitate în raioane pentru identificarea zonelor afectate de lipsa precipitațiilor.

Alexandru Bădărău, directorul executiv al Asociației, ne-a declarat că trebuie luate măsuri urgente, întrucât deja de secetă sunt afectate culturile din prima linie, constatări ce au fost făcute în urma vizitelor în raioanele țării, afirmă el.

ALEXANDRU BĂDĂRĂU, director executiv al Asociației ”Forța Fermierilor”: „Mai multe câmpuri și zone chiar, nu doar în sudul țării, pentru că preponderent seceta o vedem zi de zi cum se manifestă în toată republica și mai ales în Chișinău, deci fermierii sunt foarte afectați de această secetă. În primul rând este vorba despre acele culturi din prima grupă, care au fost semănate pe timp de iarnă și vorbim despre culturile de grâu, cerealiere de toamnă și noi am solicitat Ministerului. Aceste comisii se creează local, dar Ministerul fiind ca autoritate responsabilă, știm că direcțiile raionale se supun Ministerului la nivel de decizii de a fi constituite aceste comisii de specialitate pentru constatarea stărilor de calamitate”.

Fermierii au solicitat suplimentar Guvernului să identifice cât mai urgent măsuri de ajutor pentru agricultorii și fermierii afectați, inclusiv să ceară sprijin din partea Uniunii Europene.

ALEXANDRU BĂDĂRĂU, director executiv al Asociației ”Forța Fermierilor”: „Noi cunoaștem că Uniunea Europeană foarte rar intervine atunci când merge vorba despre oferirea de compensare a unor pierderi sau pagube, dar lucrul ăsta există. Personal, fiind în funcția directorului Asociației de Lavandă, am văzut când Uniunea Europeană a debursat peste 9 milioane de euro producătorilor de lavandă din Franța, fiind afectați de războiul din Ucraina. Existând precedente de acordare a suportului în cazuri excepționale așa cum este seceta persistentă la noi în țară, eu sunt sigur că la nivel de Uniunea Europeană vor fi înțelegători și vor încerca cumva să vină cu un suport, pentru că dacă la noi se desființează agricultura și n-o să mai existe, nu știu dacă o să mai avem oameni în mediul rural”.

Ce ține de ajutorul promis de anul trecut pentru fermieri, Alexandru Bădărău a declarat că nu la toți a ajuns.

ALEXANDRU BĂDĂRĂU, director executiv al Asociației ”Forța Fermierilor”: „Motorina, din câte eu cunosc, a fost toată livrată la noi în republică, doar că există problemă de organizare în repartizarea ei. Organizarea din câte cunosc ține în mare parte însuși de fermieri și de Agenția responsabilă pentru distribuirea acestui produs. S-a avansat pe multe raioane, dar încă nu toți fermierii au primit aceste cantități de motorină. Pe partea de subvenții știu că AIPA lucrează în această direcție în tempourile și în modalitatea în care dispune de angajați în număr limitat. Cunosc că nu toate cererile au fost procesate”.

Serviciul de presă al Ministerului Agriculturii ne-a declarat că instituția monitorizează cu atenție situația agricultorilor și merge des în raioane pentru a se informa despre starea lucrurilor, iar mâine dimineață la Minister va fi organizată o ședință la care sunt așteptate toate direcțiile raionale la care se va discuta despre situația culturilor agricole.

Responsabili de la Agenția Rezerve Materiale nu ne-au răspuns la telefon pentru o reacție referitor la distribuirea motorinei, iar cu privire la AIPA, vara trecută, ministrul Agriculturii spunea că instituția a trecut printr-o reformă care i-a dublat numărul de angajați de la 75 la 150, pentru a face față numărului mare de dosare.

Amintim că, anterior fermierii din toate raioanele țării au protestat în repetate rânduri față de politicile Guvernului solicitând acordarea motorinei din România și alocarea compensațiilor la hectar pentru culturile afectate de secetă.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE