27.2 C
Chișinău

Colegiul Tehnologic ar urma să fie absorbit de o altă instituție din capitală, după reforma Ministerului Educației. Profesoară: „Suntem cu toții puțin în stare de șoc” | VIDEO

Conform reformei efectuate de Ministerul Educației de comasare a instituțiilor de învățământ, Centrul de Excelență în Industria Uşoară din Chișinău va absorbi Colegiul Tehnologic din capitală. Canal 5 a decis să afle părerea administrației și angajaţilor colegiului despre asta.

DINA IANOVICI, directorul Colegiului Tehnologic: „Prin proiectul respectiv am fost asigurați, că elevii nu vor avea de suferit sub nicio formă. În ce blocuri de studii adică s-a început să studieze, aici vor și rămânea. Cu ce, hai să zicem, unii elevi au fost nedumeriți de faptul că ei aplecînd în instituția noastră, au venit la o instituție de învățămînt profesional tehnic de nivelul patru și ar fi vrut anume acest statut să-l păstreze ori deci avea întrebări că posibil odată ce noi fuzionăm să nu se coboare statutul general al instituții pentru că nu o secret că centrul de excelentă în industria ușoară a fost fondat pe baza unii școli profesionale”.

Am întrebat-o pe directoarea Colegiului Tehnologic ce va fi cu profesorii de aici și dacă ar putea rămâne fără loc de muncă.

DINA IANOVICI, directorul Colegiului Tehnologic: „Intituția noastră a întreprins eforturi eu aș spune că foarte așa susținute considerabile pentru că să asigure în anul de învățamînt următor o admitere așa dacă nu sută la sută să îndeplinim planul de admitere, dar cel puțin să ne apropiem destul de mult de el și să acoperim locurile și de buget, și de contract așa în cât să asigurăm respectiv angajațiilor noștrii locuri de muncă”.

În același timp, profesorii colegiului sunt nemulțumiți și dezamăgiți că instituţia lor va fi absorbită de o altă instituție de învățământ. Unii au lucrat aici mai bine de 20 de ani şi spun că reforma de comasare nu este bună.

LILIA CALÎM-NICHIFOROV, profesoara Colegiului Tehnologic: „Cauza este că considerăm că este nu prea oportun ca deferite nivele de învăţămînt, nivelul patru de excelenţă la dânşii în preponderent, toate specialităţile sînt de nivelul trei de excelenţă să fii comasate cu atât mai mult ca noi sîntem arondaţi, ei rămân ca instituţia de bază, dar la noi toate grupele sunt de nivelul 4, nivelul de colegiu”.

MAIA COJUHARI, șefa secţiei și profesoară de specialitate: „Desigur, sunt și eu împotrivă, pentru că suntem cu toții puțin în stare de șoc, pentru că ar trebui să prevaleze nivelul inferior, pentru că avem totuşi patru specialități de nivelul patru, dar vom accepta deja situaţia”.

MARIANA BUŞTIUC, profesoară de engleză: „Sincer, este un pas în necunoscut, pe hârtie totul pare destul de clar și promițător, dar în realitate nu știm ce va fi”.

ION CANUŞ, profesor de educație fizică: „Dar consider că nu o idee bună, părărea mea şi deoarece aici elevii fac mai multe lucruri frumoase, interesante, care nu stiu daca se face la alte colegiii”.

Studenții Colegiului Tehnologic spun că sunt mai mult îngrijorați ca profesorii lor să rămână cu ei și nu fie concediați.

„Cred că nu vor fi schimbări mari, va fi mai obijduitor dacă vor substituiţi unii profesorii pe care îi iubesc cel mai mult”.

„Eu cred că nu se va schimba mare lucru, doar inscripția în diplomă, şi asta, desigur, mă afectează, pentru că am venit din alt oraș la colegiu, nu la Centrul de Excelenţă, și asta, desigur, este foarte obijduitor, dar dacă nu vor fi substituiţi profesorii, va fi foarte bine”.

Amintim că, opt școli profesionale și colegii cu puțini studenți vor fuziona cu altele. Un proiect de hotărâre în acest sens a fost supus consultărilor publice de către ministrul Educației, Dan Perciun. De asemenea, se mai notează că, după fuzionare, angajații vor trece la instituțiile care absorb. Dar, în cazul imposibilității transferului, disponibilizarea se va face în conformitate cu legislația muncii. Anterior, angajații Colegiului ”Gheorghe Asachi” din Lipcani, au protestat și au cerut autorităților să renunțe la ideea de comasare, pentru că reforma va lăsa fără loc de muncă zeci de profesori, iar sute de elevi vor avea de suferit, pentru că această cea mai nordică instituție este amplasată la 130 de kilometri de Bălți, unde va fi transferată conform proiectului de fuzionare. De la începutul anului trecut, Ministerul Educației a reorganizat și câteva universități, chiar dacă reforma a stârnit nemulțumiri și proteste. Totodată, un alt proiect al instituţiei prevede trecerea elevilor din gimnazii cu un număr mai mic de 50 de copii la cele 35 de școli modele pe care vrea să le creeze.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE