23.9 C
Chișinău

„Cu autoritățile din Găgăuzia există speranța unui viitor fericit pentru copii noștri”. La Comrat și Congaz au avut loc mitinguri în susținerea parcului ”GagauziyaLand”, a fost dat startul colectării de semnături | VIDEO

„Copiii din Găgăuzia nu au dreptul la distracție, au decis autoritățile centrale”. Este opinia locuitorilor autonomiei, care au organizat astăzi 2 mitinguri de protest împotriva acțiunilor autorităților care încearcă să blocheze construcția parcului de atracție gratuit „GagauziyaLand” din Congaz. Un protest a avut loc lângă clădirea Supravegherii Tehnice din Comrat, iar al doilea la șantierul parcului. Locuitorii din Congaz, dar și din alte localități ale autonomiei au venit cu pancarte în mâini pe care scris ”Parcul este al nostru!”, ”Oferiți copiilor viitorul!”.

Parcul de distracții ”GagauziyaLand” va deveni nu doar o adevărată atracție pentru copii, dar și o carte de vizită a regiunii, care va contribui la dezvoltarea economică a autonomiei și va crea locuri de muncă, spune bașcanul Autonomiei Găgăuze.

Evghenia Guțul a declarat că autoritățile centrale nu vor altceva decât să-i lipsească pe cei mici de o copilărie fericită, dar a adăugat că poporul găgăuz nu va permite acest lucru.

EVGHENIA GUȚUL, bașcanul Autonomiei Găgăuze: „În fiecare zi aici sunt verificări, în fiecare zi pe ei ceva îi încurcă, dar nouă ne încurcă PAS, pe noi ne încurcă această guvernare, care nu a făcut nimic pentru poporul găgăuz și pentru toată Republica Moldova. Zilnic, mă întâlnesc cu voi și de fiecare dată copiii și părinții mă întreabă: ”Dar pe 1 iunie va fi deschiderea, dar când va fi gata GagauziyaLand?” Ei așteaptă cu nerăbdare. Cum să mai aducem la urechile lui Maia Sandu, care nu va înțelege sentimentul matern, care nu poate înțelege că atunci când un copil vrea să se distreze, nu-i vei explica că nu ai bani în buzunar pentru a merge la un carusel. Noi vom lupta în continuare, pentru că aici pe lângă distracții, vor fi locuri de muncă pentru tinerii noștri, pentru locuitorii din Autonomia Găgăuză. Astăzi, mai mult de 100 de familii, membrii cărora lucrează la construcția parcului, nu-și pot continua munca, pentru că ne-au oprit construcția”.

Zilnic, pe șantierul de construcție vin angajați ai poliției, dar și cei ai Inspectoratului Național de Supraveghere Tehnică care efectuează controale inopinate și caută tot felul de motive pentru a împiedica construcția parcului, spun autoritățile din regiune.

Președintele Adunării Populare a Găgăuziei, Dmitrii Constantinov, a declarat că la fel și oamenii, împreună cu autoritățile găgăuze se vor aduna în fiecare zi lângă șantier ca să lupte pentru viitorul și fericirea copiilor.

DMITRII CONSTANTINOV, președintele Adunării Populare a Găgăuziei: „Vedeți că absolut deloc nu ne lasă să lucrăm acei oameni care în patru ani nu au făcut nimic în toată republica, nu-i lasă și pe alții să lucreze. Nu lasă copiii noștri să se odihnească și să se distreze, ei nu vor ca cineva ceva să construiască, ei găsesc doar cauze ca noi să spunem că unii sau alții nu fac munca corect. Oamenii și copiii trebuie să se odihnească și așa ar fi fost corect într-un stat normal, dar nu la noi. În fiecare zi, de dimineață până seara, poliția se învârte de ici colo, altceva nu au ce face, toți sunt aici și pentru asta primesc salarii, toți s-au conectat doar ca să nu putem face pentru voi un loc pentru odihnă. Uite așa lucrează conducerea noastră”.

Primarul satului Congaz a spus că autoritățile locale vor face totul pentru a duce la bun sfârșit construcția parcului de distracții și pentru a zădărnici planurile celor de guvernare de a împiedica amenajarea zonei de recreiere.

MIHAIL ISIR, primarul satului Congaz: „Eu sper că, indiferent dacă nu ne vom încadra puțin în timp, compania noastră va fi capabilă să lucreze zi și noapte și oricum acest obiect va fi finalizat. Chiar de la început spuneau că trebuie evaluarea asupra mediului înconjurător, eu îi întreb: ”asta e un depozit chimic sau ce e?” Agenția ecologică de la Chișinău ne-au spus că nu avem nevoie de așa ceva. Pur și simplu pe loc drept să alcătuiești diferite scuze ca să oprească construcția nu li se va primi”.

La protest s-au alăturat și părinții care spun au cerut autorităților de la Chișinău să nu împiedice construcția parcului, deoarece asta e singura șansă pentru că odraslele lor să aibă parte de o copilărie fericită.

„Eu sunt aici pentru că am un copil mic, care practic nu are unde ieși pentru a se distra, dar nici noi nu avem. Ne-am pus speranța într-un viitor și vreau să vă rog să ne o susținem pe bașcanul nostru și pe Adunarea Populară a Găgăuziei și la bine și la rău, zi și noapte vom fi aici!”.

„„Vreau să mă adresez conducerii centrale să ia mâinile de pe Găgăuzia noastră, de pe copii noștri și să-i mulțumim bașcanului nostru pentru că a început acest proiect și pentru că ai noștri copii vor aveam măcar ceva în Găgăuzia noastră”.

„Eu ca un tânăr aș vrea ca poporul nostru să se dezvolte, copiii mei, aș vrea să se odihnească acasă, la patria lor, dar puterea PAS și Maia Sandu nu vrea dezvoltarea regiunii noastre, îi lipsește pe copiii voștri, pe viitorii mei copii de viitor și de copilărie. Ei au nevoie ca Moldova să rămână fără copii și fără oameni, ca aici să fie pustiu. Acest proiect este unul social și gratuit, iar pentru PAS tot cei gratis este interzis”.

„Aici sunt mame tinere, care toate au copii. Și copiii mei cresc astăzi, nu mâine. Eu nu vreau peste zece ani să fie gata”GagauziyaLand”, eu vreau acum, pentru ca și copiii mei să înțeleagă ce înseamnă copilărie”.

„La început nu eram sigură dacă vreau să-l nasc pe al patrulea copil. Îmi era frică, pentru că în țara noastră se introduc forțe armate, noi suntem oameni pașnici și nu vrem să luptăm cu nimeni. Mi-e frică să citesc noutățile, dar am decis că voi naște, deoarece cu autoritățile noastre din Găgăuzia există speranța unui viitor fericit pentru copii noștri. Eu cred în voi și vă mulțumesc”.

Participanții la mitinguri au decis să înceapă colectarea de semnături în toate localitățile din autonomie în apărarea GăgăuzieiLand.

Am telefonat la Inspectoratul Fiscal de Stat din Comrat pentru a afla dacă au efectuat verificări pe șantierul de construcție a parcului ”GagauziyaLand” și dacă da, ce nereguli au depistat. De asemenea, am vrut să aflăm dacă au existat plângeri de la care ar fi pornit aceste verificări și dacă autoritățile de la Chișinău au venit cu o astfel de solicitare ca să se împiedice lucrările de construcție, însă șeful Serviciului Comunicare al FISC-ului, Adrian Platon, ne-a declarat că nu cunoaște astfel de informații și că va reveni cu un răspuns după ce va documenta subiectul.

L-am întrebat și pe șeful Direcției generale Construcții din Comrat dacă se fac verificări pe șantier, dar Serghei Bolgari ne-a trimis un mesaj în care ne-a sugerat să ne adresăm administrației raionului Comrat, cea care, de fapt, se și plânge pe aceste presiuni.

Am solicitat o reacție și de la purtătoarea de cuvânt a Partidului Acțiune și Solidaritate, Adriana Vlas, referitor la acuzațiile aduse celor din PAS că ar fi comandat verificările. Ea a declarat citez: ”Aceste acuzații sunt aberații populiste, PAS nu face verificări. Absolut toți trebuie să respecte legislația în construcție.”

Anterior, un reprezentant al supervizorului tehnic, care a inspectat mersul lucrărilor de construcție, a declarat pentru canalul nostru că verificările au fost făcute la solicitarea Cancelariei de Stat.

De asemenea, am telefonat la Inspecția pentru Protecția Mediului UTA Găgăuzia din Comrat. Inspectorul Nicolai Ghercioglo ne-a declarat că din partea autorităților din Cahul aceștia au primit toate actele necesare care au fost solicitate să confirme că pot fi efectuate lucrările, însă până acum nu au reușit să le verifice și că nimeni de la Inspectorat nu împiedică mersul lucrărilor.

NICOLAI GHERCIOGLO, șeful Inspecției pentru Protecția Mediului UTA Găgăuzia: „Noi le-am înaintat o recipisă ca să oprească lucrările până la primirea actelor necesare cu o evaluare a impactului asupra mediului înconjurător. Iată ce ține de ecologie, de alte servicii, eu nu cunosc. Actele noi le-am primit, dar încă nu am făcut cunoștință cu ele. Este ceva o evaluare dată de Cahul, dar Agenția de Mediu, noi încă nu am reușit să le vedem. Nimeni nu-i încurcă, lucrările decurg așa cum au început. Noi acum ne aflăm la obiect și lucrările au loc”.

Echipa noastră de filmare a fost și la Direcția Supraveghere Tehnică din raionul Comrat, iar acolo a găsit un reprezentant care a refuzat la început să ne ofere detalii despre verificările la construcția parcului, însă a recunoscut că acestea au fost, refuzând să spună ce obiecții au invocat inspectorii.

VITALI PANAITOV, inspector principal, Direcția Supraveghere Tehnică Sud: „- Au fost verificări la ”GagauziyaLand”?
– Ați văzut singuri, ați fost prezenți.
– Au fost proteste organizate, dar eu întreb despre verificări dacă au fost și dacă ne puteți confirma aceste informații?
– Că verificări au fost, e adevărat.
– Cu ce ocazie și ce s-a verificat?
– Haideți așa, eu doar numai ce am spus că nu pot oferi un comentariu. Până nu se va încheia tot procesul, noi nu avem dreptul să ne expundem. Când procesul se va încheia, va fi luată o decizie, vor fi analizate toate plângerile, contestațiile și atunci noi vom putea oferi clarificări. Verificări suplimentare nu vor fi, doar după înlăturarea tuturor obiecțiilor indicate în protocol, ne vor trimite o scrisoare oficială că au înlăturat obiecțiile, ne vor prezenta acele acte pe care până acum nu ni le-au putut prezenta în perioada controlului și dacă vor fi înlăturate, atunci gata”.

Amintim că în 13 septembrie, bașcanul Găgăuziei, Evghenia Guțul, a anunțat startul construcției parcului gratuit de distracții „GagauziyaLand”. Implementarea acestui proiect grandios este susţinută de politicianul Ilan Şor. Obiectul, precum şi multe alte proiecte de infrastructură și sociale din regiune sunt realizate din fonduri extrabugetare.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE