21.6 C
Chișinău

Directorul Air Moldova, despre situația în care s-a pomenit compania: „Eu am depus toate eforturile de a depăși criza, nu avem nicio datorie față de băncile comerciale din Moldova” | VIDEO

Mecanismul propus pentru a facilita recuperarea banilor plătiți de pasageri în cazul insolvabilității companiilor avia a fost supus consultărilor publice. Prezent la ședință a fost și directorul Air Moldova, care a vorbit despre situația dificilă în care s-a pomenit compania. El a răspuns la întrebările celor prezenți și a menționat că a depus toate eforturile pentru a redresa situația în cadrul întreprinderii. Totodată, oficialul a precizat că este gata și în continuare să soluționeze problemele existente.

La ședința, organizată au participat deputați, reprezentanți ai Autorității Aeronautice Civile, ai companiilor aeriene și de turism, dar și ai altor asociații din domeniu.

Potrivit datelor prezentate în cadrul consultărilor publice, în prezent, peste 20 de mii de cetățeni nu și-au primit banii înapoi, după ce zborurile pentru care au plătit au fost anulate din cauza insolvabilității companiei aeriene care le opera.

RADU MARIAN, deputat PAS: „Vă rog, să ne spuneți exact, la situația de azi câți consumatori încă nu și-au primit banii și care-i suma totală a acestor datorii?”.

ALEXANDRU CEBAN, director general Air Moldova: „Estimativ, ca cantitate, bilete neutilizate sunt sub 30 de mii de bilete, asta ar înseamna că pot fi și 20 de mii de persoane fizice, dar bilete neutilizate sunt sub 30 de mii. Ca valoare, această cifră este estimativ de 150-180 de milioane de lei”.

ANGELA POPIL, expert, Ministerul Justiției: „Cererea introductivă depusă de Air Moldova în instanță pentru intrarea în insolvență în restructurarea accelerată a fost depusă la 6 iulie 2023, negocierea planului s-a solicitat în aprilie 2023, tabelul definitiv al creanțelor depus de doamna Silvestru în instanță e la 14 septembrie 2023, se rezumă din actele care sunt că tabloul consumatorilor îi cel reflectat în tabel, după 14 septembrie 2023 au mai apărut și alți potențiali creditori consumatori? În tabel sunt 27 918 persoane, cetățeni consumatori…”.

ALEXANDRU CEBAN, director general Air Moldova: „Aspectele juridice un pic mă depășesc. Ceea ce ține în reflectarea în lista de creanță a cantității efective, a consumatorilor, ea a fost în descreștere pe parcursul perioadei din momentul în care Air Moldova și-a stopat activitatea operațională”.

Directorul Air Moldova susține că a depus toate eforturile pentru a redresa situația în cadrul companiei și a precizat că este gata și în continuare să soluționeze problemele existente.

ALEXANDRU CEBAN, director general Air Moldova: „Eu am depus toate eforturile de a depăși criza de aplicare a sechestrului asupra tuturor activelor companiei, criza pandemică, criza războiului…plus la asta, domnilor deputați, Air Moldova nu are nicio datorie față de băncile comerciale din RM”.

RADU MARIAN, deputat PAS: „Dar aveți datorii către consumatori. Sunteți unica companie care are așa probleme. Mai sunt companii locale care au trecut și ele prin pandemie și război și nu au așa probleme ca dvs…”.

ALEXANDRU CEBAN, director general Air Moldova: „În pandemie, am onorat aproape sută la sută datoriile față de consumator. În război practic sută la sută, am avut creșterea indicatorilor de performanță post covid, post război, dar situația în care am nimerit vreau să o depășim profesionist, inteligent… De când eu sunt administrator, am achitat la stat peste 250 de milioane de lei sub formă de impozite. Nicio companie avia din țară care operează zboruri nu au așa contribuții la stat așa cum am făcut eu”.

Deputații independenți Denis Ulanov și Vadim Fotescu au depus anterior un amendament prin care propun extinderea categoriei de consumatori care au pierdut servicii achitate deja pentru oricare top de transport, dar și servicii turistice.

DENIS ULANOV, deputat independent: „De ce ar trebui să fie transferat doar un pasager aerian de pe rangul al șaptelea, de pe rangul al cincilea, în procedura de faliment, pe rangul trei, de exemplu. Air Moldova nu este în procedură de faliment. Air Moldova a returnat biletele plătite aproape tuturor pasagerilor prin procedura de rambursare. S-au plătit deja circa 160 de milioane de lei și încă se procesează în această procedură 40 de milioane de lei. Toți pasagerii vor primi o rambursare. Vom vedea cum evoluează lucrurile în continuare. De ce au făcut aceste audieri? Eu le-aș vedea într-un alt format. Aș dori foarte mult să discut în ce măsură acest proiect de lege trebuie să discute despre practica instanțelor de insolvență, cât de puternic sunt afectați anumite tipuri de consumatori”.

Săptămâna trecută, Parlamentul a votat în prima lectură proiectul de lege pentru modificarea articolului 43 din Legea insolvabilității. Astfel, pasagerii, care au cumpărat bilete, vor fi printre primii care își vor primi banii, dacă compania aeriană va fi declarată insolvabilă. Inițiativa urmează să fie examinată de Parlament și în lectura a doua.

Air Moldova a început să se confrunte cu probleme financiare din iarna anului trecut, iar în luna mai și-a suspnedat toate zborurile. Ulterior, în luna august anul trecut, compania a rămas fără certificatul de zbor urmare a lipsei avioanelor.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE