21.6 C
Chișinău

Republica Moldova suspendă Tratatul privind forțele armate convenționale în Europa. Se pregătește procurarea armamentului nou? | VIDEO

Republica Moldova suspendă Tratatul privind forțele armate convenționale în Europa. Decizia a fost aprobată la ședința Guvernului. Decizia va fi expediată pentru aprobare Parlamentului și președintelui ţării. Apoi Ministerul Afacerilor Externe va notifica Olanda, întrucât acest stat este depozitarul documentului. Totodată, Chișinăul își rezervă dreptul de a reveni ulterior la implementarea acestui acord.

La propunerea Ministerului Apărării Guvernul a suspendat Tratatul privind forțele armate convenționale în Europa (FACE), în legătură cu schimbarea împrejurărilor din momentul încheierii documentului, semnat la Paris în 1990.

După cum a declarat secretarul de stat al Ministerului, Valeriu Mija, în prezent, 21 de țări au suspendat deja participarea la acest acord.

VALERIU MIJA, secretarul de stat al Ministerului Apărării: „Elaborarea proiectului de lege privind suspendarea Tratatului este condiţionat de trei factori. Prima: retragerea oficială a Federației Ruse din Tratat pe data de 7 noiembrie 2023. Doi: agresiunea militară asupra unui stat-membru al Tratatului, asupra Ucrainei. Trei: Federația Rusă, din anul 2007, a suspendat Tratatul privind forțele armate convenționale în Europa și tratatele internaționale conexe. Astfel, odată cu retragerea Federației Ruse din acest tratat, s-au schimbat fundamental circumstanţele care au stat la baza încheierii acestui Tratat în 1990”.

Totodată, potrivit reprezentantului Ministerului Apărării, partea moldovenească își rezervă dreptul să revină ulterior la implementarea acestui acord.

Tratatul cu privire la Forțele Armate Convenționale în Europa a fost semnat de 22 de ţări şi reglementa balanța forțelor armate ale NATO și statelor socialiste membre ale Pactului de la Varșovia. Participanții au convenit să limiteze numărul de tancuri, unități de artilerie, blindate, elicoptere și avioane de luptă pe care le au la dispoziție. Iar în 1992, după prăbușirea URSS, fostele republici sovietice au semnat așa-numitul Acord de la Tașkent, care avea scopul să distribuie între Rusia și alte șapte state părți la Tratatul FACE, drepturile și obligațiile fostei URSS pa care le avea în cadrul Tratatului.

Potrivit acestui document, cota de armament pentru Moldova este de 210 tancuri, 210 mașini de luptă a infanteriei, 130 transportatoare blindate pentru trupe, 250 de unităţi de artilerie de calibru 100 mm şi mai mare şi câte 50 de avioane şi elicoptere de luptă.

În legătură cu intenția de a suspenda Tratatul FACE, am încercat să aflăm de la Ministerul Apărării dacă asta înseamnă că țara noastră renunță la cota pentru armament și tehnică militară și va cumpăra tancuri, avioane și blindate.

Instituţia a cerut de la noi o solicitare scrisă, la care nu am primit răspuns.

Anterior, secretarul de stat al Ministerului Apărării, Valeriu Mija, întrun interviu pentru „Zona de Securitate”, spunea că având un anumit plafon pentru armament și tehnică militară, Republica Moldova, din motive financiare, nu are în dotare nici ceea ce i se permite.

Iar vara trecută, experții organizației neguvernamentale WatchDog au analizat lista tehnicii militare de care dispune Armata Națională.

ARTUR LEȘCU, expert Watch Dog în securitate și apărare: „Republica Moldova poate avea 210 tancuri de luptă, dar nu avem niciunul. Din cele 210 de vehicule de luptă blindate, avem 197, dar și acelea depășite. Sunt 250 de unități la categoria artilerie, dar disponibile – 219. Am putea avea 50 de avioane de luptă, dar nu avem niciunul. De asemenea, nu avem deloc elicoptere de luptă, dar avem dreptul la 50”.

Proiectul de lege adoptat de Guvern pentru suspendarea Tratatului cu privire la Forțele Armate Convenționale în Europa trebuie aprobat de Parlament. Ulterior, Ministerul Afacerilor Externe va notifica Olandei decizia părții moldovenești, întrucât această țară este depozitarul FACE.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE