21.6 C
Chișinău

Dmitri Peskov, după ce deputații din stânga Nistrului au cerut „protecţia” Rusiei: „Suntem deschiși să ajutăm regiunea transnistreană” | VIDEO

„Rusia este deschisă să ajute regiunea transnistreană și pledează pentru pentru reanimarea dialogului cu autoritățile de la Chișinău”. Declarația a fost făcută de purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, în cadrul maratonului ”Знание. Первые”, după ce la Congresul deputaților transnistreni de toate nivelele, întrunit săptămâna trecută la Tiraspol, a fost adoptată o rezoluţie prin care deputații au cerut „protecţia” Rusiei.

Potrivit lui Peskov, „acei oameni care locuiesc în Transnistria trăiesc în condiții foarte grele și au nevoie de ajutor, iar Rusia este deschisă să ofere asistență, dar preferă să rezolve orice problemă până în ultimul moment prin dialog, dialog politic”. 

Oficialul rus susține că în stânga Nistrului locuiesc oameni care în mare măsură nu sunt de acord cu ceea ce fac autoritățile de la Chișinău. „Desigur, sperăm că autoritățile moldovenești vor ține cont de părerea acestor oameni”, a precizat acesta, scrie RBK Rusia.

El a adăugat că Rusia a susținut întotdeauna „reluarea” dialogului cu autoritățile de la noi, dar a precizat că Chișinăul respinge această idee. În reacție, autoritățile de la Chișinău declară că Republica Moldova pledează pentru soluționarea pașnică, tot pe calea dialogului, a tuturor problemelor ce țin de dosarul transnistrean.

„În regiunea respectivă locuiesc peste 357 de mii de cetățeni ai Republicii Moldova, care chiar dacă mai au și cetățenia altor state rămân întâi de toate cetățenii noștri. Implicit, Chișinăul va face tot posibilul ca acești oameni să fie feriți de război, dar și de probleme sociale și economice. Vom coopera cu partenerii noștri internaționali în vederea eradicării graduale a tuturor problemelor care persistă în regiune – de la cele economice, până la cele ce țin de drepturile omului”, a precizat pentru postul nostru de televiziune consultantul principal al Biroului pentru Reintegrare, Mariana Sarî.

Amintim că, în data de 28 februarie, la Tiraspol s-a desfășurat Congresul deputaților transnistreni de toate nivelele. Participanții la eveniment au adoptat o rezoluție prin care acuză Republica Moldova de creșterea presiunii asupra autoproclamatei republici și de încălcarea drepturilor și libertăților locuitorilor din stânga Nistrului.

Documentul aprobat conține decizia Congresului de a solicita de la Consiliul Federației și Duma de Stat a Rusiei protejarea regiunii transnistrene, precum și de la mai multe organizații internaționale să contribuie la asigurarea drepturilor sociale și umanitare, interesele și libertățile fundamentale ale tuturor locuitorilor din stânga Nistrului.

Guvernul Republicii Moldova a catalogat congresul drept o altă campanie de „isterizare” a societății, un eveniment de propagandă și bufonadă care nu merită atenția jurnaliștilor străini sau titlurile tensionate din buletinele de știri.

Biroul politici de reintegrare a respins declarațiile de la Tiraspol, pe care le-a numit propagandistice și a amintit că regiunea transnistreană beneficiază de pe urma politicilor de pace, securitate și integrare economică cu UE, avantajoase pentru toți cetățenii.

Ce ține de acuzațiile Tiraspolului privind exercitarea unor presiuni asupra regiunii, Chișinăul a negat în repetate rânduri acest lucru menționând că modificările la Codul Vamal, care au nemulțumit partea transnistreană, au fost făcute pentru a pune toți agenții economici în condiții egale.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE