21.6 C
Chișinău

Janis Mazeiks despre introducerea votului prin corespondență: Chișinăul nu a cerut sfatul UE și nu am oferit consultanță în acest sens | VIDEO

Uniunea Europeană n-a fost consultată în privința deciziei autorităților de la Chișinău de a introduce votul prin corespondență. Despre asta a anunțat ambasadorului Uniunii Europene în Republica Moldova, Janis Mazeiks. Potrivit diplomatului, Moldova nu va fi singura țară în lume care ar putea oferi posibilitatea unui vot prin corespondență, dar depinde cum această legislație va fi implementată. Ce ține de referendumul cu privire la aderarea țării noastre la blocul comunitar, Mazeiks susține că UE va respecta decizia cetățenilor moldoveni indiferent de opțiunea lor.

În cadrul unei emisiuni de la Radio Moldova, Janis Mazeiks a fost întrebat dacă este o decizie corectă și echitabilă să fie introdus votul prin corespondență la următoarele alegeri doar în Canada și SUA.

JANIS MAZEIKS, ambasadorul UE în RM: „Nu avem o părere, sincer vorbind. Înțeleg că scopul este să avem oportunități mai bune pentru cetățenii moldoveni pentru ca vocea lor să fie auzită. Nouă nu ni s-a cerut sfatul și nu am oferit consultanță în acest sens. Ceea ce pot să spun este că Moldova nu va fi unica țară în lume care ar putea oferi posibilitatea unui vot prin corespondență, dar cum această legislație va fi elaborată și implementată trebuie să vedem în următoarele luni”.

Diplomatul european a vorbit și despre referendumul anunțat de Maia Sandu privind aderarea la UE, menționând că Uniunea Europeană va respecta decizia cetățenilor Republicii Moldova, oricare va fi aceasta.

JANIS MAZEIKS, ambasadorul UE în RM: „Referendumul va fi o reflectare a voinței cetățeanului Republicii Moldova și noi vom respecta voința oamenilor, oricare va fi aceasta. Dacă ne uităm la sondaje, atitudinea cetățenilor față de Uniunea Europeană este destul de pozitivă. Dacă cetățenii Republicii Moldova vor decide că acesta nu este parcursul, calea lor, noi vom interacționa cu Guvernul atât timp cât autoritățile vor să se implice”.

Amintim că în 24 decembrie, Maia Sandu a anunțat că intenționează să candideze pentru un nou mandat de președinte. Tot atunci, ea a cerut Parlamentului să organizeze în toamna viitoare un referendum privind aderarea RM la UE.
Asociația ”Parlamentul Independenței”, dar și alți politicieni spuneau că organizarea plebiscitului în aceeași zi cu alegerile prezidențiale nu este doar ilegală și inoportună, dar și periculoasă pentru parcursul european al Republicii Moldova. În reacție, deputatul PAS, Radu Marian, a declarat că cei care critică votul prin corespondență arată că se tem de votul cetățenilor din diaspora. Șeful statului a declarat anterior că, desfășurarea celor două scrutine într-o zi are scopul ca să participe la el cât mai mulți cetățeni, asta pentru că la prezidențiale se atestă o prezență ridicată, spunea Sandu. Potrivit ei, decizia oamenilor va fi scrisă în Constituția ca proiect de țară. Ce ține de votul prin corespondență, precizăm că, deputații PAS au înregistrat în proiect de lege în acest sens, după ce șeful statului a declarat că procesul trebuie grăbit, astfel încât la următoarele alegeri prezidențiale această formulă de vot să poată fi aplicată în unele țări. Procesul-pilot ar urma să funcționeze mai întâi în Canada și Statele Unite. Consilierul prezidențial, Adrian Băluțel, a explicat alegerea acestor state prin faptul că distanțele foarte mari din ele descurajează participarea moldovenilor la vot.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE