22.2 C
Chișinău

Veronica Dragalin va investiga circumstanțele în care a fost desfășurat și anulat concursul pentru ocuparea funcției de procuror general: „Avem înregistrat și pornit proces penal” | VIDEO

Procurorul șef anticorupție, Veronica Dragalin, va investiga personal circumstanțele în care a fost desfășurat și anulat concursul pentru ocuparea funcției de procuror general, la care adjunctul său, Octavian Echimovschi obținuse cel mai mare punctaj. Dragalin a avertizat că nu va tolera încercările de a influența parcursul investigației, iar fiecare mesaj care va ajunge la ea prin altă metodă decât cea oficială o să fie înregistrat în registrul de influență necorespunzătoare.

Într-o declarație pe Facebook, Veronica Drăgălin a declarat că va verifica dacă anularea concursului s-a făcut în urma unei greșeli, a unui abuz sau dacă membrii CSP au fost influențați din interior sau dinafară.

VERONICA DRAGALIN, șefa Procuraturii Anticorupție: „În acest moment avem înregistrat și pornit proces penal. Acesta nu este un dosar penal, ci este o fază inițială de investigație înainte de a fi pornit un dosar penal. În această fază de proces penal legea ne permite să folosim anumite instrumente, de exemplu putem ridica acte și documente relevante, putem audia martori în cadrul procesului penal ca să putem ajunge la o soluție”.

Ea a explicat și de ce a decis să își asume personal această investigație.

VERONICA DRAGALIN, șefa Procuraturii Anticorupție: „Am decis să-mi asum personal această investigație. Nu vreau să pun un sublatern de-al, un procuror din PA în poziția să învestigheze un caz atât de sensibil. Acest proces penal ar putea avea în vizor de membrii CSP, ar putea fi necesar să fie audiați, dar și candidații la concurs”.

Șefa PA a dat asigurări că nu va tolera nicio influență în acest proces, a îndemnat pe toată lumea să nu discute cu ea nimic despre anchetă și dacă are informații relevante să le expedieze pe adresa Procuraturii Anticorupție, iar cei care au informații sensibile să i le trimită fără înregistrarea de către Cancelarea instituției, menționând pe plic doar că este un mesaj confidențial.

Dragalin a spus că potrivit legii, rezultatele cercetării trebuie să fie gata în decursul a 45 de zile, dar și-a exprimat speranța că le va livra mai devreme. Totodată, ea a spus că raportul anchetei va fi publicat, chiar dacă acest lucru nu se practică de către Procuratura Anticorupție.

Derogarea este explicată prin faptul că avem de a face cu un caz extraordinar, a motivat Dragalin.

Precizăm că CSP a anulat rezultatele concursului pentru funcția de procuror general, la care Octavian Echimovschi, adjunctul Veronicăi Dragalin, a obținut cel mai mare punctaj. Decizia a fost luată de membrii CSP în 28 februarie, după mai bine de două ore de discuții cu ușile închise, după care președintele Consiliului Superior al Procurorilor, Dumitru Obadă, a declarat că s-a constatat o discrepanță semnificativă în punctajul acordat candidaților.

În continuare, autoritatea urmează să lanseze un nou concurs. Procuratura Anticorupție și-a exprimat în aceeași zi îngrijorarea față de felul în care a fost organizat concursul pentru funcția de procuror general și rezultatele acestuia.

PA susținea că este îngrijorată, inclusiv, de conduita unui membru al Consiliului Superior al Procurorilor, cât și a unui candidat în timpul audierilor publice. Instituția nu a dat atunci nume și nici nu a oferit mai multe detalii la cine sau ce se referă.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE