22.2 C
Chișinău

Fermierii se vor întruni în ședință cu membrii Comisie create de Ministerul Agriculturii: Ce subiecte vor fi abordate | VIDEO

Agricultorii se vor întruni mâine în ședința Comisiei pentru problemele producătorilor de cereale și oleaginoase, creată de Ministerul de profil. Într-un comunicat emis de Forța Fermierilor se menționează că vor fi abordate mai multe subiecte, printre care înaintarea de către Guvern a scrisorii de urgență în adresa UE cu solicitarea sprijinului pentru producătorii de cereale și oleaginoase, identificarea unor surse minimale pentru alocarea compensațiilor agricultorilor pentru fiecare hectar de porumb și floare soarelui, cultivate în 2023, dar și rambursarea necondiționată a TVA pentru fermierii mici.

Un alt subiect ține de elaborarea unui mecanism de creditare garantată în volume mai mare și în condițiile mai avantajoase a agricultorilor mici și mijlocii și clarificarea situației cu motorina română. Fermierii spun că vor putea califica atitudinea comisiei în funcție de rezultatele muncii acesteia încă în prima ședință.

Amintim că, în ultimele săptămâni, aceștia au protestat blocând unele tronsoane de drum și puncte de trecere a frontierei.
Ei solicită subvenții pentru ratele creditelor bancare și nebancare, urgentarea procesului de recepționare a celor 4.000 de tone de motorină din România, dar și ajutor suplimentar de 400 de milioane de lei compensații pentru culturile de porumb și floarea-soarelui semănate în 2023. Ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea a declarat că solicitările vor fi soluționate separat cu fiecare autoritate implicată în parte în cadrul unei comisii din care va face parte Ministerul Finanțelor, reprezentați ai agriculturilor și ODA.

Ce ține de motorina din România, despre care anterior atât Bolea cât și premierul Recean spuneau că nu a fost adusă pentru că nu exista loc de depozitare, ministrul Agriculturii a declarat vinerea trecută că este în proces de analiză la București.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE