22.2 C
Chișinău

Asistenții personali au protestat duminică în capitală. Laura Urschi: „Nu avem încotro, nimeni în afară de noi n-o să ne apere”. Reacția autorităților | VIDEO

Mai mulți asistenți personali au protestat duminică în centrul capitalei, nemulțumiți că sunt obligați de Primărie să semneze contracte noi prin care acceptă să li se reducă numărul orelor de muncă și respectiv salariul. ”E vorba de contracte în care se spune că îngrijesc doar patru ore pe zi de copii care au nevoie de asistență 24 din 24”, spune indignat un părinte, care a și organizat manifestația. La rândul lor, reprezentanții municipalității afirmă că decizia a fost luată transparent și în baza evaluării comisiei din cadrul direcției pentru drepturile copilului.

Un grup de asistenți personali a protestat ieri, în fața monumentului Ștefan cel Mare din centrul capitalei. Oamenii se plâng că săptămâna trecută au fost chemați la Direcția municipală pentru protecția drepturilor copiilor pentru a semna contracte noi prin care le sunt reduse orele de muncă și salariul de la 4 mii la 2 mii.

ALIONA DOROȘ, asistent personal: „La copii au fost reduse orele de muncă de la 8 la 4 ore pe zi, ceea ce înseamnă că părinții care au copii cu dizabilități sunt impuși, de fapt, să semneze contracte adiționale prin care sunt obligați să fie de acord că îngrijesc doar 4 ore pe zi de copii care au nevoie de asistență 24 din 24”.

Mai mult, Alina Doroș, organizatorul protestului, tot ea și asistent personal al băiatului său care suferă de autism, a declarat că asistenții care îngrijesc de persoanele mai mari de 18 ani ar fi fost anunțați că vor fi concediați din 1 aprilie, pentru că va fi lichidată asistența personală pentru adulți.

La această informație a reacționat și Laura Urschi, care mai bine de 10 ani îi este asistent personal tatălui său, imobilizat după un atac cerebral.

LAURA URSCHI, asistent personal: „Nu avem încotro, nimeni în afară de noi n-o să ne apere, trebuie să-i sensibilizăm, dacă avem ce sensibiliza, am bătut mai multe praguri, dar până la momentul actual nu avem niciun rezultat plauzibil, avem promisiuni, diferite planuri, care cu regret mai mult ne exclud decât ne includ”.

În reacție, autoritățile municipale au explicat de ce a fost redus numărul de ore pentru îngrijire și au adăugat că nimeni nu a fost și nu va fi concediat.

TATIANA OBOROC, șefa Direcției Generale pentru Protecția Copilului: „În urma evaluării serviciului de asistență personală, deci comisia a constatat pentru că asistenții personali nu asigură asistență personală beneficiarilor 40 de ore la unii, dar numai 20 de ore pentru ceea ce pot și fi remunerați, asta prevede cadrul normativ, prevede regulamentul-cadru și standardele. Să nu uităm că asistentul personal este angajat al Direcției Generale pentru Protecția Drepturilor Copilului, este angajat în serviciu, are fișa postului și are anumite obligațiuni, deci noi nu putem să achităm 40 de ore, dacă copilul nu este asistat în timpul acesta”.

Anterior, Ministrul Muncii și Protecției Sociale a declarat că municipiul Chişinău şi Unitatea Teritorială Autonomă Găgăuzia nu au fost incluse în reforma sistemului de asistenţă socială „RESTART”, care prevede că toți asistenții sociali sunt plătiți din bugetul de stat, cu excepția celor din Chișinău și Găgăuzia, pe motiv că bugetele celor două regiuni au bani suficienți pentru a plăti salariile asistenților personali. Astfel, salarizarea acestor categorii de persoane a fost pusă pe seama autorităților locale.

Reprezentanții Primăriei Chișinău susțin însă că nu au resurse financiare suficiente. Ministerul Finanțelor a anunțat că în bugetul de stat pe anul 2024, nu s-a redus cuantumul contribuțiilor la bugetul municipal al municipiului Chișinău, ci, dimpotrivă, a fost majorat 81 de milioane de lei.

Potrivit datelor, în total, în țară sunt aproximativ 7200 de asistenți personali.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE