31.6 C
Chișinău

Reprezentanții „Lagardère” sparg tăcerea, după scandalul și anularea licitației de la Aeroport: „Maia Sandu ne-a încurajat să studiem situația, am fost seduși de interesul acestei țări”. Cum comentează autoritățile | VIDEO

Reprezentanții „Lagardère”, compania acuzată că ar fi favorizată să câștige licitația spațiilor comerciale de la Aeroportul din Chișinău, susțin că au decis să vină în Republica Moldova, după un forum economic din Franța din 2022. Potrivit lor, la reuniune a participat și președintele moldovean Maia Sandu, care i-ar fi încurajat să studieze situația de la aeroportul din Chișinău, estimând că, pentru ei ar putea fi o oportunitate de dezvoltare a afacerii în următorii ani. Declarația a fost făcută de către vicepreședintele „Lagardère” în cadrul unei conferințe de presă, organizată astăzi la Chișinău. Reacția Președinției o vedeți în reportaj.

Reprezentantul companiei Lagardère a răspuns acuzațiilor despre o eventuală trucare a licitației de la aeroport. Acesta a respins toate învinuirile la adresa companiei și „s-a arătat dezamăgit” de faptul că a fost anulată licitația, menționând că reprezentanții companiei nu au decis dacă vor participa la alta nouă.

BAPTISTE DUGUIT, vicepreședintele „Lagardère”: „În decembrie 2022, președintele Maia Sandu se afla la Paris, în cadrul unei reuniuni organizate de „MEDEF International”, companie franceză. Și ne-a încurajat să studiem situația de la aeroport, estimând că ar putea fi o oportunitate de dezvoltare a afacerii în următorii ani. Am fost seduși de interesul acestei țări, de deschiderea autorităților vis-a-vis de un potențial investitor ca noi”.

Contactat de noi pentru o reacție, consilierul președintei, Adrian Băluțel, a declarat că o astfel de întâlnire individuală nu a avut loc.

ADRIAN BĂLUȚEL, consilier prezidențial: „Domnul vicedirector „Lagardère” a menționat două subiecte. Primul – că la o întâlnire dintre investitorii francezi și doamna președinte a auzit, a primit mesajul doamnei președinte ca să exploreze oportunitățile de investiție în RM, și a fost sedus de climatul de afaceri din RM. Doamna președintă nu a avut nicio întâlnire particulară cu reprezentanții „Lagardère”. Dumneaei a avut o întrevedere în 2022 cu mai mulți investitori francezi pe o platformă de asociație de afacere franceză în cadrul unei vizite în Franța. Întâlniri individuale nu a existat niciodată”.

Duguit a spus că, anul trecut, a avut o serie de întâlniri cu oficiali guvernamentali de la Chișinău, însă niciodată nu s-a văzut cu ministrul Andrei Spînu.

BAPTISTE DUGUIT,vicepreședintele „Lagardère”: „Am venit de mai multe ori pe parcursul anului 2023 în Moldova pentru a studia situația reală de la aeroport. Ne-am văzut cu ministrul Economiei, Dumitru Alaiba, directorul APP, reprezentanții aeroportului. Însă niciodată nu ne-am văzut cu ministrul Andrei Spînu”.

Fostul ministru al Economiei, Dumitru Alaiba nu ne-a răspuns la telefon pentru a ne confirma eventualele întâlniri cu reprezentantul „Lagardere” și subiectele discutate în cadrul acestora. Iar comunicatorul APP ne-a spus că nu cunoaște despre careva întâlniri dintre directorul instituției și compania franceză.

La aceeași conferință, reprezentantul „Lagardere” a spus că urmează să decidă, împreună cu consiliul lor de administrație, dacă vor răspunde la această nouă licitație sau nu. În cazul în care o va face și va câștiga, a vorbit și despre posibilitatea reintroducerii regimului duty-free la aeroport, pentru că, spune Duguit, „acest regim va aduce beneficii și pasagerilor, și aeroportului”.

El a mai adăugat că „Lagardere” va investi până la patru milioane de euro „ în travel retail”, în infrastructura aeroportului va investi statul din impozite. Reprezentantul Canal 5 l-a întrebat pe vicepreședintele „Lagardère” cum se face că o firmă cu intenții atât de serioase își are sediul într-un cămin familiar din Chișinău.

BAPTISTE DUGUIT,vicepreședintele „Lagardère”: „Acel sediu este unul provizoriu. A fost deschis doar pentru a avea o prezență în RM și a putea fi reactivi în cadrul procesului de licitație și a evenimentelor ulterioare. Acest sediu va fi, cu siguranță, schimbat”.

Prima licitație privind spațiile de la Aeroport anunțată de APP la 18 ianuarie a provocat critici în societate. După ce au fost anunțate condițiile tenderului, unele formațiuni politice de opoziție au acuzat puterea de organizarea licitației pentru favorizarea unei companii și anume Lagardere Travel Retail.

Partidul MAN a depus o cerere la Procuratură prin care cere verificarea legalității concursului. Îndoieli cu privire la corectitudinea condițiilor au exprimat și liderul CUB, Igor Munteanu, dar și cel de la UNIREA ODIP Vlad Bilețchi. Ambii au indicat spre rolul ministrului Infrastructurii, Andrei Spinu, în organizarea licitației, având în vedere că acesta a afirmat anterior că un consorțiu germanofrancez și-a manifestat interesul pentru aeroport, fără a preciza despre ce anume se discută: închiriere de spații sau concesiune.

La rândul său, ministrul Andrei Spînu a spus că nu cunoaște nimic despre compania Lagardere Travel Retail și a negat orice dialog cu aceasta.

Roman Cojuhari, directorul APP a calificat declarațiile ca pe un atac ce ar fi plătit de cei care dețineau afaceri anterior în aeroport și a adăugat că își dorește ca licitația să fie transparentă.

Am sunat zilele trecute pentru detalii și la compania franceză „Lagardere”, dar la numărul de telefon al sediului din Chișinău ne-a răspuns un alt agent economic.

La 20 februarie licitația a fost anulată, din motiv că doar două companii și-au prezentat ofertele – LeBridge și Lagardere, „ceea ce nu asigură o concurență suficientă”, a scris ministul Spînu pe Facebook, menționând că procesul a fost sabotat. La scurt timp, prim-ministrul Dorin Recean a declarat că licitația eșuată va fi cercetată într-o anchetă.

Ulterior, Agenția Proprietății Publice anunțat că la data de 11 martie va fi dat startul procedurii de depunere a actelor în vederea organizării unui nou tender, pentru care în 25 martie va expira termenul de prezentare a ofertelor. În 29 martie se va desfășura licitația cu strigare și anunțarea rezultatelor finale.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE