31.2 C
Chișinău

Rândul transportatorilor să protesteze: Aceștia anunță că-și vor parca mașinile în centrul Chișinăului. Replica lui Andrei Spînu | VIDEO

Mâine, transporatorii membri ai Asociației Patronale a Operatorilor de Transport Auto își vor parca mașinile în centrul Chișinăului în cadrul unui protest. Ei sunt nemulțumiți că la sfârșitul anului trecut autoritățile nu au acceptat să înainteze amendamente la proiectul de modificare a Codului transporturilor rutiere, în conformitate cu proiectul elaborat de APOTA. Președintele Asociației ne-a declarat că există trei revendicări care vor fi sonorizate mâine în Piața Marii Adunări Naționale. În replică Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale a declarat că noul regulament va rămâne neschimbat.

Președintele Asociația transportatorilor ne-a declarat că la acțiune vor fi prezenți circa 150 de persoane, inclusiv unități de transport de pasageri. Potrivit acestuia vor fi înaintate trei revendicări, una dintre care se referă la limitările de oră atât la nivel de transport internațional și reducerea intervalului până la 15 minute pentru cursele la nivel național.

OLEG ALEXA, președintele APOTA: „Problema cetățenilor nu este că la ora șapte dimineața, de exemplu, nu au autobuze din acea localitate, ceea ce promovează ministru, că aceste două autobuze vor goni unul după altul pentru ca primii să ia pasageri din localitatea următoare și se creează situații de accident care va influența și pasagerii și ramura în întregime. Ceea ce s-a adoptat nici într-un fel nu duce la soluționarea problemelor care au fost convocate de minister, ca motiv de elaborare a acestui proiect de lege”.

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a declarat însă că nou regulament va rămâne neschimbat.

ANDREI SPÎNU, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale: „Și eu sunt nemulțumit de modul în care transportatorii asigură acces la transportul interurban pentru cetățeni. În acest sens, am făcut acest modificări ca să schimbăm situația. Nu voi tolera ca lucrurile în transport public să rămână așa cum au fost până acum, iar cei care au anunțat protestul trebuie să explice exact ce vor, așa cum a fost nu mai merge”.

Amintim că, în noiembrie, transportatorii rutieri au organizat, în Piața Marii Adunări Naționale, mai multe proteste împotriva proiectelor de modificare a Codului transporturilor auto elaborate de Guvern. Aceștia au menționat că modificările propuse de Ministerul Infrastructurii, de exemplu eliminarea limitărilor de oră atât la nivel de transport internațional, și reducerea intervalului până la 15 minute pentru cursele la nivel național, precum şi anularea reînnoirii automate a licenţei de traseu va duce la oprirea a 80% din circulație și va face munca neprofitabilă în cele mai populate zone ale țării. În plus, transportatorii cred că proiectul de lege va permite să se ia rute de la transportatorii existenți și să fie distribuite altora.

La rândul său, ministrul Infrastructurii Andrei Spînu menționa atunci că transportatorii nu doresc să participe la dezvoltarea infrastructurii de transport și să investească în unități mai moderne.

„Ei au o singură propunere, să rămână totul pe vechi”, declara atunci acesta.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE