31.2 C
Chișinău

Vladimir Bolea reacționează la protestele fermierilor: El promite organizarea discuțiilor, fără a menționa o dată anumită | VIDEO

Ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, a venit cu o reacție la revolta producătorilor agricoli. Oficialul a prezentat un raport cu ajutorul oferit fermierilor, din 2020 și până în prezent, numărul celor în în contul cărora au intrat banii și modul de selectare a lor. Cu privire la noua cerere de ajutor de 400 de milioane de lei, vociferată la protestele din ultimele zile, Bolea a spus că la minister nu a fost depusă nicio solicitare. Referindu-se la apelul la dialog, făcut de fermieri, ministrul a spus că va merge să stea de vorbă cu ei, fără să precizeze când se va întâmpla acest lucru. În viitor însă, discuțiile vor fi purtate cu membrii unui consiliu, care va fi creat pe lângă instituția pe care o conduce.

Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, a declarat că în cel mai apropiat timp urmează să meargă și să discute cu fermierii, care protestează deja de câteva zile în mai multe raioane ale țării, însă nu a menționat o zi anume.

VLADIMIR BOLEA, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare: „O să mergem, o să discutăm cu siguranță.
– Când ați putea să mergeți?
– O să mergem, o să anunț, cu siguranță”.

El a mai adăugat că pentru agricultorii din sud, care în fiecare an înregistrează pierderi sunt necesare schimbări în tehnicile de prelucrare a pământului, iar dacă nu va fi acest lucru, o situație similară în care agricultorii vor cere suport pentru pierderi se va repeta.

VLADIMIR BOLEA, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare: „Vedem că aceleași persoane din sudul Moldovei care protestează pentru că au probleme economice, pentru că nu roadă, pentru că nu există preț, pentru că sunt o mulțime de factori obiective și subiective independent de ei, de Guvern care face ca ei să nu fie profitabili, lucru care noi trebuie să-l corectăm împreună cu ei”.

Ministrul Agriculturii a declarat că problema agricultorilor din sudul țării este veche și legată de condițiile meteorologice, și are nevoie de o abordare complexă. Fermierii care au suferit pierderi în vara anului 2023, cer încă 400 de milioane ajutor, menționând că cele 50 de milioane oferite săptămâna trecută de Guvern sunt prea puține.

Bolea a declarat însă că nu a primit nicio solicitare din partea lor. Potrivit ministrului, principalele cauze care au agravat situația în agricultură în ultimii ani sunt seceta și războiul din regiune care au modificat lanțurile logistice.

VLADIMIR BOLEA, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare: „75% din exportul nostru de cereale aproximativ le făceam prin porturile din Ucraina și la care astăzi nu mai avem acces și toate au fost redirecționate pe căile terestre și au provocat cozi imense în vămile din RM, au scumpit enorm logistica, prețurile transportului și multe altele, toarte fiind consecințe extrem de grave pentru producătorii din RM și pentru cei care produc”.

El a adăugat însă că Ministerul a intervenit cu ajutor, dar l-a oferit țintit, adică agricultorilor care au avut cea mai mare nevoie.

VLADIMIR BOLEA, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare: „Având resurse financiare restrânse, mergi spre cel care cu adevărat este în prag de moarte. Evident că se merită mai mult, evident că trebuie de căutat și vom căuta resurse financiare, dar la etapa actuală, reieșind din posibilitățile pe care le are bugetul s-a decis să se meargă la micro și micii producători care sunt faliți”.

În plus, din cele 50 de milioane de lei, alocați recent, vor primi câte 2500 de lei la hectar, în mare parte agricultori din Cantemir și Cahul, care au semănat porumb, cultură afectată enorm vara trecută, a precizat ministrul.

El a adăugat că din toamna anului 2024, fermierii vor beneficia și de un ajutor din partea Guvernului Japoniei de aproximativ 2 milioane de euro pentru fertilizanți.

Pe parcursul anului 2020-2023, prin intermediului AIPA, a spus Bolea, Guvernul a acordat tuturor agricultorilor 5 miliarde 940 de milioane de lei. În ce privește motorina gratuită din România, promisă în urmă cu mai bine de un an, ministrul a spus că abia acum a găsit spații de depozitare, pentru că 30 de ani, a declarat el, toate au fost privatizate și niciun agent economic nu a participat la cele trei licitații organizate. El a spus că în curând combustibilul va fi livrat, fără să ofere o dată exactă.

Bolea a mai menționat că a fost extinsă perioada de rambursare a TVA-ului pentru agricultori. Astfel, până la toamnă, de această măsură vor beneficia aproximativ 700 de agenți economici, producători agricoli, iar suma anuală curentă se va ridica la 285 de milioane de lei.

La aceeași conferință, ministrul a declarat că pe lângă minister va fi creat un consiliu format din fermieri și practicieni din domeniu pentru a identifica soluțiile de dezvoltare a agriculturii. Prima ședință a consiliului va avea loc vineri, 16 februarie, iar ulterior se va transforma în întrevederi permanente cu agricultorii.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE