31.2 C
Chișinău

Fermierii forțează întrevederi cu reprezentanți ai Președinției, Guvernului și Parlamentului: „În caz contrar, accesul către Vama Leușeni o să fie blocat în ambele sensuri”. Reacția autorităților

Fermierii care au protestat astăzi la vama Leușeni au venit cu un ultimatum în care au cerut ca mâine, 14 februarie, să aibă întâlniri cu reprezentanți ai Președinției, Guvernului și Parlamentului. Dacă vor fi ignorați, ei anunță că vor bloca din nou accesul către vamă. Înainte de a face anunțul, agricultorii și-au luat tractoarele de pe traseul ce duce spre punctul de trecere Leușeni – Albița, care anterior a fost blocat preț de câteva ore, la fel ca și drumul Cantemir – Cahul. Agricultorii au anunțat că au fost nevoiți să recurgă la acest gest, pentru că Guvernul ar refuza în continuare să iasă la dialog. Între timp, ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea a anunțat într-o conferință că în timpul apropiat, urmează să se vadă cu ei, fără să precizeze o dată exactă.

Fermierii și-au adus tractoarele la frontiera cu România încă de dimineață.

„În scurt timp o să fie deblocat traseul cu o singură condiție și vrem să distribuiți acest video, și prin intermediul presei facem apel către toată guvernarea, Serviciul Vamal, Poliția de Frontieră, în cazul în care, până mâine, nu avem stabilită o întâlnire în formatul guvern, parlament, președinție, începând cu 9:00 dimineața, accesul către Vama Leușeni o să fie blocat în ambele sensuri”.

Blocat a fost și traseul Cantemir-Cahul. Imagini au fost postate pe canale de Telegram, unde se menționa că aceștia l-au așteptat pe președintele Parlamentului, Igor Grosu, care-i de baștină din Cahul.

Am solicitat un comentariu referitor la ultimatului anunțat de agricultori de la Președinție, însă serviciul de presă al instituției nu ne-a răspuns la apeluri, nici la mesaje.

Președintele Comisiei parlamentare Agricultură și Industrie Alimentară, Alexandru Trubca, ne-a declarat că orice dialog al protestatarilor trebuie să aibă loc cu Guvernul, deoarece acolo sunt soluțiile, iar dacă Executivul va decide ca la discuții să participe și Parlamentul, atunci deputații vor da curs invitației.

ALEXANDRU TRUBCA, președintele Comisiei parlamentare Agricultură și industrie alimentară: „În cazul în care, bine, Președinția nu știu în ce măsură este necesară să fie, dar în cazul în care Guvernul va da curs invitației, vom veni și noi la această întâlnire, dar întâlnirea dintre agricultori și Parlament, nu știu în ce măsură acesta ar fi un dialog, dar nu cred că soluțiile sunt la Parlament. Noi, ce ține de cadrul normativ, partea legată de TVA am votat și am venit cu niște inițiative din partea deputaților, deci partea noastră acum am făcută, acum vedem Guvernul dacă mai poate găsi soluții”.

Comunicatorul Guvernului, Daniel Vodă nu ne-a răspuns la apeluri, dar într-o conferință de presă, ministrul Agriculturii a declarat că în cel mai apropiat timp va merge să discute cu ei, însă nu a menționat o zi anume.

L-am contactat pe Igor Grosu pentru a ne spune dacă a primit o invitație din partea fermierilor de a merge să seta de vorbă cu el, dar președintele Parlamentului nu ne-a răspuns, deocamdată, la mesajul expediat.

Precizăm că, fermierii au rămas să protesteze și noaptea trecută. În direct din vama Albița, a relatat pe Facebook liderul Partidului Democrația Acasă, Vasile Costiuc. Acesta a afirmat la ora zece seara, când făcea liveul, că fermierii își luase deja tractoarele din drumul spre frontieră, dar cu toate acestea acolo fusese detașate grupe de mascați.

„- Ce conflicte au avut loc aici?
– Presiune din partea autorităților, iaca asta. Statul în loc să vină să discute cu noi, să soluționeze, o trimis poliția. Iată ce s-o întâmplat. Băieții nu vor să spună. Autocarele cu mascați au venit. Acuș să văd, unul dintre ei e pe loc. Iată, el o să iasă acuș din… Noi avem mai mulți, pentru că este diferență între forțele cu statut special și poliție, e mare diferența. Aceștia sunt cu măști, sunt dotați, pregătiți ca să intervină în forță”.

Inspectoratul General de Poliție a declarat că fermierii nu au fost intimidați și că mascații nu au intervenit, iar polițiștii au fost prezenți pentru a menține ordinea publică. Poliția a mai declarat ieri că fermierii nu și-au anunțat prealabil intenția de a bloca traseul și a adăugat ulterior că în urma acestei acțiuni ieri, la punctul de trecere al frontierei Leușeni – Albița, au fost blocate 120 camioane de mare tonaj, 16 dintre acestea fiind cu produse perisabile, cinci autobuze, 4 microbuze, 130 de pasageri nu și-au putut continua drumul, iar 230 de unități auto au fost redirecționate de pe traseul Leușeni prin alte puncte de trecere.

Precizăm că, fermierii care au ieșit ieri la protest au cerut dialog cu auitoritățile, un ajutor de 400 de milioane de lei și demisia ministrului Agriculturii. Azi, Vladimir Bolea a spus la o conferință că în curând va merge să discute cu manifestații, că solicitarea de ajutor nu a fost trimisă la minister și nu a vorbit despre nicio demisie.

La acest subiect, secretarul de stat al Ministerului Agriculturii, Vasile Șarban a declarat că demisia ministrului nu va rezolva problemele agricultorilor, dar „va stagna politica clară și acțiunile care sunt începute”.

Tot azi, Bolea a prezentat un raport cu ajutorul oferit agricultorilor, menționând că au fost selectați cei care au cea mai mare nevoie de bani. El a spus că din 2020 și până în prezent, toți absolut toți fermierii au beneficiat de susținere financiară cifrată la aproape 6 miliarde de lei.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE