31.2 C
Chișinău

„E strigător la cer”. Ion Ceban va sesiza misiunile diplomatice, după cazul tânărului cu nevoi speciale, care a fost lăsat să se târască pe podeaua din Primărie. Replica PAS | VIDEO

Primarul Capitalei, Ion Ceban va sesiza misiunile diplomatice și organele de drept cu privire la cazul tânărului cu nevoi speciale, care a fost adus la ședința Consiliului Municipal Chișinău și a fost lăsat să se târască pe podea. Într-un mesaj video pe pagina sa de Facebook, edilul Capitalei a calificat gestul ca fiind unul strigător la cer și a declarat că ultimele ședințe ale CMC au fost transformate într-un haos de către consilierii PAS, la care s-au depășit toate normele morale. În replică, președintele fracțiunii PAS în Consiliul Municipal Chișinău, Zinaida Popa, a respins acuzațiile și a declarat că tânărul împreună cu mai mulți asistenți personali au venit la ședință de bună voie, deși accesul acestora ar fi fost interzis.

Aflat în concediu, primarul Capitalei a apărut într-un filmuleț video pe pagina sa de Facebook în care a comentat incidentul de joi de la ședința Consiliului Municipal Chișinău. Ion Ceban a menționat că la ultimele două întrunuri ale aleșilor locali s-au adus protestatari pentru a se crea intenționat haos și dezordine.

Funcționarul a prezentat îngregistrări video de pe camere de supraveghere în care a explicat cum au fost aduși asistenții personali, inclusiv tânărul în scaunul cu rotile.

ION CEBAN, primarul municipiului Chișinău: „A fost tărăboi și balamuc și tot ce vreți, numai nu o ședință ordinară. Când am zis un lucru strigător la cer, am menționat intenționat acest calificativ pentru că s-au încercat de a implica în aceste dezbateri politice oamenii cu nevoi speciale. Depășire a orice am putea spune normă morală. Iată aici avem 1, 2, 3, 4, 5, 6 consilieri PAS, aceștia sunt oamenii care vin organizat, fiind chemați organizat. În continuare reprezentanții PAS-ului și personajul care îl cunoașteți foarte bine prin ieșirile publice”.

Edilul Capitalei a menționat că va sesiza misiunile diplomatice și instituțiile de de drept despre acțiunile regretabile, desfășurate la CMC.

ION CEBAN, primarul municipiului Chișinău: „Nu poți să-ți bați joc în asemenea hal de oamenii cu nevoi speciale, să-i lași să se târască pe teritoriul Primăriei municipiul Chișinău, în sala de ședințe jos, doar pentru a-ți face capital politic. Vom întreprinde toate acțiunile legale ca să aducem la cunoștința oamenilor despre acest subiect, despre implicarea persoanelor cu nevoie speciale. Vom aduce la cunoștința misiunilor diplomatice acest lucru, dar și la cunoștința organelor de drept”.

În replică, președintele fracțiunii PAS în Consiliul Municipal Chișinău Zinaida Popa și-a exprimat speranța că misiunile diplomatice vor cerceta acțiunile primarului Capitalei în raport cu situația în care s-au pomenit asistenții personali și a negat că aceștia ar fi aduși organizat la ședința consiliului.

ZINAIDA POPA, președintele fracțiunii PAS în CMC: „Eu chiar cred și chiar îmi doresc ca misiunile diplomatice să se autosesizeze pe dezbaterile pe care le face Ion Ceban în raport cu acești oameni și față de acești asistenți personali și foarte mult îmi doresc ca acești oameni să-și obțină dreptatea și să nu fie nevoiți și disperați de acțiunile lui Ion Ceban ca să vină și să se plângă consilierilor municipali. Acești asistenți personali vin de bună voie. Nu au fost aduși de către nimeni. Ne pare foarte rău și sper că misiunile diplomatice vor lua act de tot ceea ce se întâmplă și că oamenii au ajuns în disperare, să vină și să cadă pe jos în fața consilierilor și să se roage ca să li se achite salariile”.

Totodată, într-un comunicat al fracțiunii PAS din CMC, se menționează că paza Primăriei Chișinău, la indicația lui Ion Ceban, nu le-a permis oamenilor să intre la ședintă, iar din imaginile video arătate de edil se vede clar cum consilierii PAS au asigurat accesul lor în clădire.

Ceban nu a comentat deocamdată acuzațiile.

Ședința Consiliului Municipal Chișinău din 8 februarie, s-a lăsat cu scântei, iar o persoană cu nevoi speciale a fost adusă și lăsată să se târască pe podea, în timp ce consilierii municipali se certau. Protestatarii și-au arătat nemulțumirea față de deciziile municipalității legate de activitatea asistenților personali.

Consilierul MAN Corneliu Pîntea a declarat că băiatul a fost adus de către consilierii PAS pentru a face show, iar cei din Partidul Acțiune și Solidaritate au negat acuzațiile.

Mama tânărului cu probleme locomotorii a declarat pentru presă că, în acest mod a dorit să demonstreze că fiul său într-adevăr are probleme grave de sănătate și are nevoie de îngrijiri.

Potrivit unei decizii a Direcției Sănătate a municipiului Chișinău toți asistenții sociali personali care sunt pensionari, 190 de persoane, care anterior primeau salarii din Fondul de sprijin al populației, vor fi demişi, iar restul – 2.100, vor fi salarizaţi doar cu jumătate de normă. Decizia a stârnit nemulțumiri, iar asistenții personali și consilieri municipali PAS au organizat proteste.

Scandalul a izbucnit după ce primarul Capitalei a anunțat că Guvernul a tăiat din bugetul municipal, iar Ministerul Finanțelor a declarat că, de fapt, caznaua municipiului Chișinău s-a mărit în acest an cu 81 de milioane de lei.

Avocatul Poporului, Ceslav Panico își exprimă îngrijorarea față de incidentul survenit în cadrul ședinței Consiliului municipal Chișinău din data de 8 februarie și îndeamnă consilierii, reprezentanți ai diferitelor forțe politice și beneficiarii serviciului ”Asistență personală” la un dialog civilizat și respectuos în rezolvarea problemelor legate de serviciul social ”Asistența personală” în municipiul Chișinău.

Într-un comunicat de presă, ombudsmanul subliniază că drepturile persoanelor cu dizabilități trebuie să fie respectate și protejate în soluționarea și consultarea problemelor cu care se confruntă, fără a fi utilizate drept factor de sensibilizare sau manipulare.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE