31.2 C
Chișinău

Mihai Popșoi despre secția de votare pentru alegerile prezidențiale din Rusia: „Am interzis organizarea alegerilor oriunde în afara misiunii diplomatice” | VIDEO

Președintele Rusiei va fi ales la o singură secție de votare, deschisă la Chișinău. Moldova a interzis deschiderea secțiilor oriunde în țară, în afară de Ambasada Rusiei din Capitală. Despre asta a anunțat ministrul Afacerilor Externe la un post privat de televiziune. Dacă Moscova va deschide totuși secţii de vot şi în regiunea transnistreană, cum se făcea până acum, Mihai Popşoi a declarat că autorităţile moldovenești vor încerca să contracareze aceste acţiuni. Nici Moscova și nici Tiraspolul nu au comentat deocamdată declarația ministrului.

Întrebat în platoul TVR Moldova, dacă autorităţile de la Chişinău au permis Rusiei să deschidă secţii de vot în Republica Moldova pentru alegerile prezidenţiale din martie, Mihai Popşoi a declarat că, s-a decis să fie organizată o singură secție de vot, cea de la Ambasada Rusiei din Chișinău, nu și în stânga Nistrului, așa cum era până acum.

MIHAI POPŞOI, ministrul Afacerilor Externe: „– Noi am interzis organizarea alegerilor oriunde în afara misiunii diplomatice, care conform Convenţiei de la Viena e complicat să întreprinzi careva măsuri care ar împiedica activitatea misiunii, însă, dacă se va încerca organizarea acestui scrutin oriunde în altă parte, acest lucru va fi extrem de contraproductiv.
– Deci, li s-a spus clar: în regiunea separatistă nu aveţi voie să deschideţi secţii de vot.
– Exact.
– Secţii de vot vor exista doar în Ambasada rusă de la Chişinău?
– Aşa a fost convenit pentru moment”.

Întrebat ce va face Chişinăul dacă Moscova totuşi va deschide secţii de vot în regiunea transnistreană, Mihai Popşoi a declarat că autorităţile moldovene vor încerca să contracareze aceste acţiuni.

MIHAI POPŞOI, ministrul Afacerilor Externe: „Nu vă voi putea divulga toate măsurile pe care le vom putea aplica, pot să vă spun doar că statul Republica Moldova este mai rezilient acum, decât niciodată, şi vom încerca să contracarăm acţiuni care sunt în detrimentul deciziei suverane anunţate şi convenite cu statul Republica Moldova”.

Moscova și Tiraspolul nu au venit deocamdată cu o reacție la declarațiile lui Popșoi.

Potrivit autorităților din stânga Nistrului, în regiunea transnistreană locuiesc aproximativ 220 de mii de cetățeni ai Federației Ruse. Șeful statului rus va fi ales în perioada 15-17 martie. La alegeri prezidențiale rusești din 2018, în Republica Moldova au fost deschise 27 de secții de vot. La scrutin au participat aproape 74.000 de persoane.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE