29.2 C
Chișinău

Agricultorii din raionul Cahul anunță proteste, cu participarea tractoarelor: „Sunt disperați și decapitalizați. Nu au resurse minimale pentru lucrările de primăvară”. Replica ministerului Agriculturii | VIDEO

Agricultorii din raionul Cahul anunță proteste. „Fermierii sunt disperați și decapitalizați. Nu au resurse minimale pentru lucrările de primăvară”, se menționează într-un comunicat al Asociației Forța Fermierilor, care precizează că este vorba de un protest pașnic pe o perioadă nedeterminată. De asemenea, ei vor scoate în stradă tractoarele. Potrivit organizatorilor, tehnica agricolă urmează să fie dislocată pe Centura Cahul-Oancea și între satele Tretești și Roșu, pe șoseaua Cantemir – Cahul. În replică, secretarul de stat al Ministerului Agriculturii Vasile Șarban ne-a spus că, ministerul și Guvernul fac tot posibilul ca subvențiile să ajungă cât mai repede la fermierii afectați.

VASILE ȘARBAN secretar de stat Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare: „A fost Comisia Situații Excepționale unde s-a aprobat 50 de milioane de lei, să le dea pentru cei care au suferit de secetă, și anume, din sudul Republicii Moldova. Miercuri, avem hotărârea în Guvern, ca să fie aprobat regulamentul și transferul la acești bani. Ceea ce ține de ministerul Agriculturii, de Guvern, noi facem tot posibilul. Plus la asta, s-a aprobat reducerea TVA-ului din cont. Eu am văzut scrisoarea lor, într-adevăr noi recunoaștem că a fost un an destul de greu și este un an greu pentru că, producătorii agricoli nu toți au posibilitatea să se crediteze, să poată intra în câmp, să efectueze lucrările în voia bună cu care o făceau până acum. Din partea AIPA s-a luat decizia ca să urgenteze examinarea și alocarea subvențiilor, inclusiv pe credite, post investiționale, absolut tot ca să fie spre alocare”.

Amintim că, un grup de agricultori din raionul Cahul a semnat, săptămâna trecută, o declarație în care cere autorităților adoptarea unor măsuri urgente pentru a oferi suport fermierilor afectați de crizele anilor 2022-2023. Ei spun că se află în prag de faliment.

Guvernul a decis alocare a 50 de milioane de lei din Fondul de intervenții pentru fermierii afectați de calamitățile naturale din anul trecut. Atunci, Vasile Șarban ne-a spus că, la falimentare au dus consecințele secetei și supra îndatorarea agricultorilor de la bănci, iar comisia specială examinează situația producătorilor agricoli care se află în dificultate, iar multe din cazuri au fost rezolvate deja.

Iar, purtătorul de cuvânt al Executivului Daniel Vodă a declarat că autoritățile ajută țintit fermierii și nu doar membrii unei singure asociații, inclusiv prin debursarea subvențiilor, care în 2023 au constituit 1,9 miliarde de lei, TVA rambursat, dar și obținerea certificatelor de forţă majoră.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE