29.2 C
Chișinău

Ministerul Muncii ar putea folosi inteligența artificială pentru a depista angajatorii ce achită salarii în plic | VIDEO

Inteligența artificială ar putea fi un instrument în lupta cu salariile în plic, a declarat ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, pentru portalul de știri Agora. Potrivit lui, la minister se lucrează la un astfel de mecanism care ar putea verifica agenții economici la care există suspiciuni rezonabile cu privire la munca informală. 

Vedem dacă putem să utilizăm un asemenea mecanism în Moldova. El se bazează pe schimbul de date. Spre exemplu, dacă într-o companie majoritatea angajaților primesc salariul minim pe țară, acesta este un indiciu că o parte din salarizare este în plic. Dar, în practică sistemul va fi mul mai sofisticat, a precizat Buzu.

Potrivit lui, o echipă de ingineri analizează cum pot autoritățile să aplice inteligența artificială în lupta cu economia tenebră. Datele Biroului de Statistică arată că, în trimestrul trei al anului trecut, munca nedeclarată în rândul salariaților a ajuns la 8 la sută față de aproape 7% cât era în aceeași perioadă a anului precedent.

Salarii în plic se oferă cu precădere în agricultură și construcții, mai arată raportul BNS. Iar, potrivit datelor Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării, 42 la sută din economia țării este gri. Practic, jumătate din economie nu achită taxe și impozite la buget, menționează instituția. În anul 2022, Ministerul Muncii a lansat campania „Trecem pe alb” cu scopul de a combate munca nedeclarată.

Printre măsurile implementate sunt: acordarea subvențiilor pentru munca legală, susținerea tranziției la muncă formală în agricultură prin introducerea voucherelor pentru declararea muncii zilierilor, digitalizarea registrelor salariaților, introducerea controalelor mai eficiente și a sancțiunilor directe, dar și promovarea unui salariu minim cât mai apropiat de costul de trai.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE