24.4 C
Chișinău

Fracțiunea PAS a convocat pentru a treia oară, ședința extraordinară a Consiliului municipal Chișinău: Întrunirea nu a avut loc din lipsă de cvorum | VIDEO

Fracțiunea Partidului „Acțiune și Solidaritate” a încercat astăzi, pentru a treia oară, să convoace ședința extraordinară a Consiliului Municipal Chișinău. Dar şi de data aceasta întrunirea nu a avut loc din lipsă de cvorum. În sală s-au adunat consilieri PAS și doar unul de la Platforma Demnitate și Adevăr.

După cum a declarat Zinaida Popa, președinta fracțiunii Acțiune și Solidaritate, niciunul dintre colegi din alte partide, cu excepția consilierului de la Platforma DA Victor Chironda, nu a răspuns invitației de a se întruni în ședință.

ZINAIDA POPA, președinta fracțiunii PAS în CMC: „Din păcate, constatăm că nu toți aleșii locali sau aleșii poporului, oamenii aleşi de dvs, intenționează şi vor să lucreze. Ori, consilierii PAS pentru a treia oară convoacă ședința Consiliului Municipal Chișinău. Vreau să vă aduc aminte că astăzi sunt mai mult de două luni de la validarea mandatului”.

Pe lângă consilierii care nu au venit la ședință, reprezentanții partidului de guvernământ l-au criticat și pe primarul general de Chișinău.

Potrivit acestora, după ce a primit al doilea mandat la alegerile locale, Ion Ceban trădează acum încrederea cetățenilor, după ce a anulat grupele cu program prelungit pentru clasele primare, compensația de 40% pentru facturile la încălzire oferită anterior familiilor social vulnerabile și după atacul asupra serviciului orăşenesc de asistență personală.

În plus, potrivit reprezentanților PAS, Primăria Chișinău începe anul 2024 cu un sold de minus jumătate de miliard de lei din cauza creditelor luate de la băncile comerciale în valoare de peste 1,5 miliarde de lei în primul mandat al primarului.

Am solicitat o reacţie în acest sens de la reprezentanții Primăriei.

VASILE CHIRILESCU, șeful Serviciului de Presă al Primăriei Chișinău: „Primăria municipiului Chișinău nu comentează declarațiile unor consilieri, care s-au expus de la tribuna Primăriei. Referitor la ședința Consiliului Municipal, în prezent se lucrează la ordinea de zi și atunci când procedura va fi finalizată, deci, chestiunile pentru ordinea de zi vor fi finalizate, atunci va fi convocată ședința conform legii. Deocamdată urmărim doar niște declaraţii care sunt mai degrabă au conotaţie politică”.

Primarul general Ion Ceban a declarat anterior că administrația orașului a fost nevoită să optimizeze anumite cheltuieli, întrucât Guvernul a redus contribuțiile la bugetul municipal. Inclusiv din acest motiv s-a decis organizarea și funcționarea cu plată a grupelor cu program prelungit în școli și licee – 360 lei pentru 3 ore și 690 lei pentru 6 ore.

La rândul său, Ministerul Finanțelor a negat reducerea bugetului municipiului Chișinău.

Am încercat să aflăm și de la consilierii municipali ai MAN și PSRM de ce nu s-au prezentat la ședința extraordinară de astăzi convocată de colegii din PAS, dar niciunul nu a răspuns apelurilor noastre.

Consiliul Municipal Chișinău este constituit din 51 de consilieri. Potrivit rezultatelor alegerilor locale generale din 5 noiembrie, 20 de mandate aparțin partidului Mișcarea Alternativă Națională. Tot atâtea are Partidul Acțiune și Solidaritate. PSRM este reprezentat de şase persoane. Totodată, doi consilieri sunt din partea PCRM și câte unul din partidul „Renaștere”, „Platforma Demnitate și Adevăr” și „Partidul Nostru”.

Potrivit prevederilor legii, Consiliul Municipal Chișinău se întrunește în ședință ordinară o dată la trei luni la cererea primarului general. În plus, dacă este necesar, CMC se poate întruni în ședință extraordinară, care se convoacă la cererea primarului sau a cel puțin o treime din membrii Consiliului.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE